FOTO Teatrul din inima închisorii Rahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerei regizoare Ingrid Anamaria Bonţa nu i-a fost frică să meargă doi ani la rând în mijlocul deţinuţilor din Penitenciarul Rahova, să-i înveţe actorie şi să-i aducă pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti.

Timp de 90 de minute, 14 deţinuţi de la Penitenciarul Rahova din Bucureşti au animat, miercuri seară, scena Teatrului Nottara. Spectacolul „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, în regia lui Ingrid Anamaria Bonţa şi Iulian Gliţă, a umplut sala până la refuz şi a stârnit râsete şi ropote de aplauze sincere din partea spectatorilor. 

Prinşi în alte două proiecte,  tinerii regizori Ingrid Anamaria Bonţa (28 de ani) şi Iulian Gliţă ( 31 de ani) spun că şi-au făcut timp printre picături pentru repetiţiile cu băieţii în haine vărgate de la Penitenciarul Rahova. Însă chiar şi în lipsă de timp, spectacolul  „Zbor deasupra unui cuib de cuci“, jucat miercuri seară, la Sala Mare a Teatrului Nottara, a ieşit fără cusur. 

Au fost puţine momentele în care actorii, deţinuţi cu acte în regulă ai Penitenciarului Rahova,  au lăsat să li se  vadă emoţiile. 

Eliberare prin artă

image

În rest, cu replicile bine întipărite în minte, cu hainele de bolnavi internaţi la ospiciu şi cu gestica unor nebuni veritabili,  prizonierii, eliberaţi pe scenă, prin artă, au entuziasmat publicul pentru o seară. Şi l-au emoţionat deopotrivă: la sfârşitul spectacolului, când aplauzele nu mai conteneau, o femeie din rândul al doilea s-a întors spre o alta şi şi-a şters o lacrimă. Oamenii de pe scenă nu erau doar nişte actori, ci poate fiii, verii, nepoţii, prietenii sau iubiţii  celor din sală. 

Timp de 90 de minute, la Nottara, cei 14 deţinuţi de la Penitenciarul Rahova au ieşit din rolul de prizonieri, intrând în pielea unor aşa-zişi nebuni internaţi la un ospiciu. 

Festivalul „MultiArt pentru Deţinuţi“, aflat deja la cea de-a patra ediţie, şi-a propus să doboare prejudecăţile despre oamenii închişi. 

Regizoarea Ingrid Anamaria Bonţa şi actorul Iulian Gliţă au repetat cu deţinuţii şi pentru festivalul din 2011, când au pus în scenă spectacolul „Richard al III-lea“. De asemenea, Iulian a pregătit, în 2010, prima participare a Penitenciarului Rahova la festival, cu spectacolul „Evolution“. 

Născută în Arad, după ce a urmat cursurile Universităţii de Artă Teatrală în Târgu-Mureş, regizoarea Ingrid Anamaria Bonţa a venit în Bucureşti hotărâtă să facă teatru independent. Şi îl face: în penitenciare, în baruri sau pe stradă, cu păpuşi. Nu contează unde.

Acum, spectacolul „Zbor deasupra unui cuib de cuci“  e un bun exerciţiu pentru deţinuţi de a se reintegra social şi de a-şi remodela comportamentul, printr-o terapie eliberatoare. „De când am început repetiţiile cu ei , anul trecut, băieţii s-au sudat ca echipă şi am lucrat foarte bine cu ei, au fost foarte receptivi“, povesteşte Ingrid Bonţa. 

Dacă tradiţia festivalului se va păstra, iar publicul numeros de miercuri seară înclină balanţa spre „Da“, Ingrid îi va pregăti în continuare pe băieţi. „Fac teatru în închisoare mai mult de dragul celor închişi aici. Uneori, ei sunt mai receptivi decât actorii, pentru că un actor e obişnuit cu scena, pe când ei simt totul de trei ori mai intens“, apreciază regizoarea. 

De la Jack Nicholson la Octavian Vasile

Dramatizarea „Zbor deasupra unui cuib de cuci“ a fost adaptată după cartea cu acelaşi nume a lui Ken Kesey, a cărei ecranizare din 1975 a fost premiată cu mai multe Oscaruri.  Actorul Jack Nicholson rămâne de neuitat în rolul lui Mc  Murphy, charismaticul criminal ajuns în ospiciu pentru a scăpa de pedeapsa cu închisoarea. 

Rebel atât în îmbrăcăminte, cât şi în exprimare, deţinutul Octavian Vasile, care l-a interpretat  miercuri seară pe acelaşi Mc Murphy, spune că a visat dintotdeauna să fie actor. „Până anul trecut nu s-a putut realiza asta (n.r. – în 2011 a jucat pentru prima dată, în piesa «Richard al III-lea»), dar acum pot spune că deja avem experienţă“, spune Octavian. „Suntem ca o familie aici, iar meritele sunt şi ale lui Ingrid, şi ale lui Iulian, pentru că au ştiut să lucreze cu noi“, remarcă „Mc Murphy“. 

„Nu credeam că o să joc teatru vreodată“

Teodor Toader,  deţinutul care a jucat, miercuri seară, pe scena Teatrului Nottara,  rolul unui pacient cuminte şi educat dintr-un ospiciu, spune că a intrat cu scepticism în lumea teatrului.

„Anul trecut, când am fost adus pentru preselecţii, stăteam într-un colţ şi-mi ziceam: «Eu? Teatru? Niciodată!»“, îşi aminteşte Teo. „Până la urmă am zis să-ncerc, să văd cum e. Întâmplarea a făcut ca, anul trecut, spectacolul să se joace exact de ziua mea, iar Iulian (n.r. - Iulian Gliţă) nu şi-a ţinut gura, aşa că am auzit o sală întreagă cântându-mi «La mulţi ani»“,  rememorează Teo. Ingrid îşi aduce aminte de el că avea ochii plini de lacrimi. 

Actorii au trăit şi multe momente amuzante în timpul repetiţiilor de la închisoare. „Haios era că, de multe ori, îmi făceau semn ceilalţi «Hai, intră, tu trebuie să intri!»“, arătând cum îl împingeau colegii pe scenă. „Şi intram. Dar de ce-am intrat, că nu mai ştiu ce trebuie să spun? “, râdea Teo şi acum, amintindu-şi. 

O umbră de tristeţe se aşterne pe chipul lui când se gândeşte la primele clipe în care a ieşit pe scenă. „Cel mai greu a fost să apar în faţa oamenilor. Sincer să fiu, mă temeam de reacţia lor. Sunt deţinut până la urmă, asta e, şi-am ajuns acolo pentru că am făcut o faptă nu prea frumoasă“, mărturiseşte Teo, cu un suspin. 

„11, 12, 13, 14. Sunt toţi, haideţi!“

La sfârşit, Dana Cenuşă, iniţiatoarea Festivalului de Teatru pentru Deţinuţi, a primit un buchet de flori. A ales să îl dea mai departe lui Marius, unul dintre actori, care a fost eliberat chiar cu o zi înainte de spectacol, după cinci ani de detenţie.  Marius, vizibil emoţionat şi tot pe-atât de bucuros, îl va duce  soţiei sale „care-l aşteaptă cu drag acasă“.  De marţi, Marius e liber. Priveşte lumea de partea cealaltă a gratiilor.  

La finalul spectacolului, nu am putut vorbi prea mult cu deţinuţii – actori: au fost chemaţi de jandarmii care, fie îmbrăcaţi în uniformă sau în haine civile, împânzeau Teatrul Nottara. „11, 12, 13, 14. Sunt toţi, haideţi!“, număra unul dintre ei, în timp ce actorii ieşeau pe o uşă mică şi intrau în dubele speciale, care îi va duce înapoi în locul unde-şi ispăşesc pedeapsa. Cortina a căzut, înapoi în celule... 

76 de deţinuţi au urcat pe scenă

Festivalul MultiArt pentru Deţinuţi (27-28 noiembrie) se află la cea de-a patra ediţie.  Anul acesta au participat 76 de persoane private de libertate de la penitenciarele din Oradea, Gherla, Arad, 

Codlea, Craiova şi Bucureşti Rahova.  Festivalul a fost organizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Teatrul Nottara, Club A, Asociaţia Macaia, Înfrăţirea Sfânta Xenia şi Serviciul Umanitar pentru Penitenciare.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite