Spectacolul „Maria Callas – La Divina“ se joacă în Grădina TVR, la 80 de ani de la naşterea lui Radu Gabrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacolul Maria Callas – La Divina Foto: Teatrul Nottara
Spectacolul Maria Callas – La Divina Foto: Teatrul Nottara

Pe 25 iunie, de la ora 20.30, în Grădina TVR, regizorul Radu Gabrea (1937-2017) va fi omagiat prin spectacolul „Maria Callas- La Divina”, din a cărui distribuţie fac parte actori ai Teatrului Nottara. Spectacolul se joacă cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naşterea regizorului.

Spectacolul este montat după piesa americanului Terrence McNally, ”Master Class”. Din distribuţia piesei fac parte cu Victoria Cociaş, Andreea Măcelaru Şofron, Mihai Vârtosu, Daniel Madia şi Ruxandra Urdărean.

Într-un interviu, actriţa Victoria Cociaş, care a jucat personajul Mariei Callas, explică geneza şi importanţa acestui spectacol pentru regizorul Radu Gabrea, cât şi pentru publicul românesc şi internaţional care s-a bucurat de această reprezentaţie.

„Spectacolul a avut premiera în România, la Teatrul Nottara, în 1997 când se împlineau 20 de ani de la moartea Mariei Callas. Textul lui Terrence McNally a fost publicat în anul 1996 şi se numeşte Master Class, în original. Jucăm un spectacol inspirat de cursurile ţinute de Maria Callas la New York, care s-au bucurat de notorietate şi atunci, şi în prezent. Spectacolul a avut şi o varianta în engleză, care a fost prezentată în foarte multe oraşe ale lumii: New York, Washington, Camberra, Sidney, Melbourne, Helsinki, etc. Din 2002, a mai fost jucat la Teatrul de Operetă şi, ulterior, în 2012, la Teatrul Nottara. Acesta este istoricul unui spectacolul aparte, care include arii din opere, unele cântate chiar de Callas în timpul unor monologuri ale spectacolului”, declară Victoria Cociaş.

Inspirată din viaţa celebrei cântăreţe de operă Maria Callas, piesa surprinde finalul carierei acesteia, atunci când, renunţând la scenă, se dedică muncii pedagogice la Juilliard. Munca sa cu elevii săi, pe care îi numeşte victime, şiretlicurile folosite pentru a-i face să cânte cum nu au mai cântat vreodată sunt surprinse cu măiestrie de către autor. Din când în când, diva se lasă pradă amintirilor şi povesteşte despre zilele ei de glorie pe scena La Scala, căsătoria cu Meneghini şi marea şi tragica iubire pe care i-a purtat-o lui Aristotel Onassis. Teatralismul piesei vine din izbucnirile Mariei, din ironia ei muşcătoare şi din muzica divină, pe măsură ce fiecare student expune prin partitura sa o faţetă a firii ei, un amestec de vulnerabilitate şi geniu, după cum descrie anunţul de pe site-ul Teatrului Nottara.

image

Radu Gabrea (20 iunie 1937- 9 februarie 2017)a fost un regizor şi scenarist român cu limbă maternă germană. Între 1974 şi 1997 a locuit în Germania. A fost profesor asociat de regie şi montaj la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti şi critic de film la mai multe ziare. A regizat peste 25 de filme artistice şi documentare într-o carieră de peste 45 de ani, abordând după întoarcerea sa în România subiecte istorice mai puţin cunoscute sau „distorsionate în mod sistematic”, şi care în opinia sa trebuie demistificate cu ajutorul cercetării documentaristice. Filmele sale ating adeseori tematica minoritarilor evrei, saşi sau şvabi în diferite perioade ale secolului trecut.

Radu Gabrea debutează în 1969 cu filmul de lung metraj „Prea mic pentru un război atât de mare”, realizat după un scenariu de Dumitru Radu Popescu. În 1970, fimlul este  premiat la Festivalul de la Locarno. În acest an stă timp de 6 luni la Paris, când realizează primul serial de televiziune din România: „Urmărirea”. Următorul său film, Dincolo de nisipuri”, realizat în 1973, este oprit din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. În urma conflictului respectiv, precum şi a intervenţiilor cenzurii, Radu Gabrea emigrează în Germania, ţara de origine a mamei sale.

După ce regizează câteva filme în Germania, revine în 1994 pe ecranele din România, cu coproducţia „Rosenemil - O tragică iubire”. În 1997, se reîntoarce definitiv în România şi devine primul preşedinte al Oficiului Naţional al Cinematografiei, funcţie pe care o îndeplineşte până în 1999. În 2002, i se acordă Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, din partea preşedinţiei României. Începănd din 2011 organizează „Mediaş Central European Film Festival (MeCEFF)" care devine un festival anual. A fost, de asemenea, membru fondator al Fundaţiei „Filmul românesc". 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite