RECULEGERE Ultimul spectacol al Irinei Petrescu de la Teatrul Bulandra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actriţa Irina Petrescu a fost depusă în foaierul Teatrului Bulandra, sala Liviu Ciulei FOTO: Eduard Enea
Actriţa Irina Petrescu a fost depusă în foaierul Teatrului Bulandra, sala Liviu Ciulei FOTO: Eduard Enea

Joi dimineaţă, în jur de 11.30, actriţa Irina Petrescu, care a murit marţi, a fost adusă în Teatrul Bulandra, pe care l-a slujit mai bine de 50 de ani. Actriţa va fi înmormântată vineri, de la ora 12.00, la Cimitirul Reînvierea. Regizorul Andrei Şerban spune că Irina Petrescu era „o actriţă perfectă de film“, în timp ce fostul ei profesor, David Esrig, regretă că i-a rămas numai amintirea ei.

În foaierul Sălii "Liviu Ciulei", te întâmpină fotografiile actriţei aşezate pe panouri mari. Imagini serafice, din diferite roluri, ale unei feminităţi de-o frumuseţe tulburătoare. 

Orhidee albe sunt presărate, lângă fotografiile ei, până la sicriul îmbrăcat în flori şi în coroane de flori. "Ducu te îmbrăţişează cu toată dragostea" este scris pe o coroană din partea directorului teatrului, Alexandru Darie. 

Din spate,  veghează imaginea regizorului Liviu Ciulei, cel care a descoperit-o pe Irina Petrescu, când ea avea 19 ani, distribuind-o în "Valurile Dunării" (1959).

Decorul ultimului spectacol al Irinei Petrescu, cu imaginile ei, de-o parte şi de alta a foaierului, este rafinat, iar florile, în vaze albe de sticlă transparentă, îţi dau senzaţia de eleganţă şi de distincţie, atributele esenţiale ale personalităţii Irinei Petrescu.

Zeci de admiratori, colegi, prieteni vin întristaţi la căpătăiul actriţei cu buchete de  flori în mână.  Printre primii veniţi la căpătâiul ei au fost Alexandru Bindea, Ilinca Tomoroveanu, Mircea Diaconu şi Ion Besoiu.

Andrei Şerban: "Era o actriţă perfectă de film"

Din Statele Unite, regizorul Andrei Şerban deapănă amintiri despre actriţa, care a murit marţi, la Spitalul Elias din Capitală:

"Prima oară când am ieşit din ţară eram împreună cu Irina şi Lucian Pintilie cu o bursă la Paris. Acolo ne-am împrietenit. Împreună cu Irina şi cu Pittis am făcut la televiziune un film experimental pe versuri de Blandiana. Erau amândoi minunati. În teatru însă niciodata nu m-a convins. Era o actriţa perfectă de film. Rolul vieţii ei a fost în "Valurile Dunării" la Ciulei. Cu mai mult noroc, ar fi putut avea o mare carieră în cinema", spune regizorul Andrei Şerban.

David Esrig: "Era foarte sensibilă"

Regizorul David Esrig, pe care Irina Petrescu l-a avut profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", alături de Ion Şahighian, spune că în acea clasă  se distingea alături de actriţă, Rodica Tapalagă. "Dacă Rodica era plină de temparament, tăioasă, agresivă, la capătul celălalt al spectrului era Irina Petrescu, o apariţie elegantă şi discretă", a povestit, David Esrig, pentru "Adevărul.

  "Liviu Ciulei i-a remarcat imediat calitatea umană şi distincţia. Nu s-a înşelat asupra talentului Irinei Petrescu. Mi-am dat şi eu seama că, dincolo de tăcerea ei, actriţa era foarte sensibilă. Nu vorbea niciodată despre problemele pe care le avea. Făcea parte prin discreţia şi distinţia ei dintr-o elită a scenei româneşti. Îmi pare rău că acum mi-a rămas doar amintirea ei", a subliniat David Esrig.

Înmormântarea Irinei Petresccu va avea loc vineri, 22 martie, ora 13.00 la Cimitirul Reînvierea (Str. Reinvierii nr. 4, sector 2, zona Lizeanu – Colentina).

In memoriam, la TVR

Sâmbătă şi duminică TVR 1 difuzează două programe in memoriam Irina Petrescu, o ediţie de colecţie a emisiunii Planeta Cinema, în care realizatoarea TVR Eugenia Vodă a avut-o ca invitată pe îndrăgita actriţă, şi drama "Suflete tari", în care regretata Irina Petrescu a jucat alături de Ion Caramitru şi Valeria Seciu.

Sâmbătă seară, de la ora 22.50, telespectatorii TVR 1 o vor putea revedea pe frumoasa actriţă, în ipostaza de parteneră de discuţie a Eugeniei Vodă la Planeta Cinema. Emisiunea care a prefaţat apreciata serie Profesioniştii de la TVR 1 a beneficiat, de asemenea, de recunoaştere din partea criticilor, Eugenia Vodă primind, pentru Planeta Cinema, Premiul UCIN pentru Critica de Film sau Premiul APTR pentru cel mai bun interviu.

„Am filmat această discuţie cu Irina Petrescu în 1996, deci, iată, acum aproape două decenii! A fost un interviu dificil, cu un artist care vorbea extrem de greu despre el însuşi (dovadă faptul că, după câte ştiu, nici nu există interviuri video mai mari de cinci minute cu Irina Petrescu!). Irina Petrescu a fost o figură care a marcat istoria filmului românesc, şi totuşi de o mare modestie, ca apariţie publică. A fost o vedetă autentică, dar care a ales, structural, o viaţă de „antivedetă”... Când am făcut acel interviu chinuitor (pentru ambele!), nu mă gândeam că va sosi clipa când el va avea, din păcate, statutul de „document”...”, mărturiseşte realizatoarea Eugenia Vodă.

Duminică, de la 17.15, TVR 1 difuzează piesa de teatru "Suflete tari", de Camil Petrescu. Din distribuţie fac parte, alături de Irina Petrescu, Valeria Seciu, Tamara Creţulescu, Ion Caramitru, Mircea Anghelescu, Traian Stănescu, Alexandru Repan, Costel Constantin etc. Regia artistică a piesei pusă în scenă în 1979 este semnată de Cornel Todea.

Două emisiuni in memoriam Irina Petrescu sunt programate şi la TVR 2, joi, 21 martie, respectiv vineri, 22 martie. Joi, de la 15.30, telespectatorii TVR 2 pot urmări o ediţie de colecţie Escu de România, realizată de Dora Muller, iar vineri, de la 15.25, realizatoarea Sanda Vişan evocă personalitatea regretatei actriţe în Portrete în acvaforte.

De asemenea, duminică, 24 martie, de la ora 14.10, TVR 2 difuzează filmul de comedie "Răutăciosul adolescent", o producţie 1969, regizată de Gheorghe Vitanidis, în care Irina Petrescu joacă alături de Iurie Darie, Virgil Ogăsanu şi Ioana Bulcă. Filmul a participat la a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova, unde Irina Petrescu a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă. "Răutăciosul adolescent" a fost selectat din partea României la cea de-a 42-a ediţie a premiilor Oscar, pentru cel mai bun film străin, dar nu a fost acceptat şi nu a intrat în concurs. Filmul se constituie în mărturisirea unui medic către un coleg care joacă rolul propriei conştiinţe critice, despre iubirea de cinci săptămâni pentru o asistentă medicală.

„Am filmat această discuţie cu Irina Petrescu în 1996, deci, iată, acum aproape două decenii! A fost un interviu dificil, cu un artist care vorbea extrem de greu despre el însuşi (dovadă faptul că, după câte ştiu, nici nu există interviuri video mai mari de cinci minute cu Irina Petrescu!). Irina Petrescu a fost o figură care a marcat istoria filmului românesc, şi totuşi de o mare modestie, ca apariţie publică. A fost o vedetă autentică, dar care a ales, structural, o viaţă de „antivedetă”... Când am făcut acel interviu chinuitor (pentru ambele!), nu mă gândeam că va sosi clipa când el va avea, din păcate, statutul de „document”...”, mărturiseşte realizatoarea Eugenia Vodă.

Revelaţia din „Valurile Dunării“

Una dintre cele mai distinse prezenţe ale cinematografiei româneşti, Irina Petrescu a fost descoperită la 19 ani de faimosul regizor Liviu Ciulei, care i-a oferit rolul principal în pelicula „Valurile Dunării“ (1959). Actriţa s-a impus în lumea artistică prin ţinuta şi eleganţa sa, dar şi pentru frumuseţea, seriozitatea şi rigurozitatea cu care îşi făcea meseria. Irina Petrescu s-a stins din viaţă marţi, 19 martie, la vârsta de 71 de ani.
 

Născută la 19 iunie 1941, a absolvit în 1963 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, la clasa profesorilor Ion Şahighian şi David Esrig. Descoperită încă din anul 1960 de către regizorul Savel Ştiopul, a debutat în film – „Valurile Dunării” (1960), sub bagheta lui Liviu Ciulei.

irina petrescu foto teatrul bulandra


La Teatru Bulandra – care i-a fost a doua casă vreme de aproape cinci decenii – a întruchipat personaje ca Lena în „Leonce şi Lena” de Georg Buchner, Cecil în „Elisabeta l” de Paul Foster, Jennifer în „Ferma” de David Storey, Cecilia în „Casa cea nouă” de Carlo Goldoni, Cristina în „Judecată în noapte” de Buero Vallejo, Ines în „Cu uşile închise” de Jean Paul Sartre, Ea în „O, ce zile frumoase!” de Samuel Beckett, Margot în „Dimineaţa pierdută” de Gabriela Adameşteanu, Milordino în „Uriaşii munţilor” de Luigi Pirandello, Celimene în „Mizantropul” de Molière, Beatrice în „Teatrul comic” de Carlo Goldoni, Caesonia în „Caligula”, Doamna Diderot în „Libertinul” de E. E. Schmitt, Regina mamă în „Thomas a Becket” de Jean Anouilh, Maria Vasilievna Voiniţkaia în „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, Maria Mihailovna în „Oblomov”, după I. A. Goncearov, Arina Panteleimonovna în „Căsătoria” de Gogol.

De-a lungul carierei sale, Irina Petrescu a primit numeroase distincţii şi premii. Astfel, în decembrie 2011, a primit premiul „Aristizza Romanescu” în domeniul artelor spectacolului, acordat de Academia Română pentru „creaţia teatrală şi cinematografică”.

În 2007, Irina Petrescu a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
De asemenea, în anul 2003, Irina Petrescu a primit premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga activitate.
În anul 2000, actriţa Irina Petrescu a fost decorată cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer, de către Preşedinţia României.


 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite