„Interpretul“, o comedie cu afoni

„Interpretul“, o comedie cu afoni

„Interpretul“, un violonist care înţelege greşit un anunţ dintr-un ziar, ajunge translator într-un hotel fără să ştie vreo limbă străină.„De obicei, lumea caută răul. L-aţi găsit!“ Aşa a încălzit Radu Gheorghe publicul pentru spectacolul „Interpretul“, care a avut premiera la Teatrul Foarte Mic.

Stiri pe scurt

Stiri pe scurt

Piesele „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte” de Matei Vişniec (foto), montată de Radu Afrim, şi „Scaunele” de Eugen Ionescu, în regia lui Alain Bonneval (Franţa), se numără printre spectacolele care vor fi prezentate la Festivalul Comediei Româneşti, care va avea loc între 6 şi 13 mai, la Bucureşti.

Aceeasi piesa, alti regizori

Aceeasi piesa, alti regizori

 „Hamletul“ lui Wajda din 1980 a însemnat pentru polonezi cam ceea ce a însemnat „Hamletul“ lui Tocilescu pentru români: nu doar un eveniment cultural, ci şi un gest politic curajos (comparaţia se opreşte aici pentru că noi n-am avut o Solidaritate).

Aceeaşi piesă, alţi regizori

Aceeaşi piesă, alţi regizori

Regizor imprevizibil şi fără sistem, Gruber este un artist cu totul atipic pentru teatrul german. Într-o lume în care şocul a devenit ceva banal, Rodrigo Garcia (laureat anul acesta al Premiului “Noi realităţi teatrale”) este un regizor ale cărui spectacole lasă urme adânci asupra celor care le-au văzut.

Ce să rataţi in aceste zile

Ce să rataţi in aceste zile

Deşi am mai atras atenţia că spectacolul nu are ce căuta în repertoriu, iată că îl regăsesc în program, într-o frumoasă zi de duminică, pe care v-o puteţi rata tocmai când se încheie.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

„Cântăreaţa cheală“ a avut premiera la Teatrul German din Timişoara, astăzi se va juca spectacolul „Revizorul“ regizat de Horaţiu Mălăele, Teatrul Naţional din Caracal s-a redeschis după 22 de ani.

Delirul comic al lui Vasilescu

Delirul comic al lui Vasilescu

 „În rolul victimei“ este un spectacol cu un umor seducător. Regizorul Felix Alexa s-a obişnuit să meargă la sigur, alegându-şi actori alături de care a mai lucrat, sau texte contemporane bine scrise.

Stiri pe scurt

Stiri pe scurt

Spectacolele „Zaruri şi cărţi”, în regia lui Florin Piersic jr, şi „Cum m-am lăsat”, de Bogdan Muntean, cu Anca Sigartău în distribuţie, au avut premiera sâmbătă, la Teatrul Metropolis, în cadrul programului „Nopţi în teatru”.

Teatrul generaţiei hippy

Teatrul generaţiei hippy

Spectacolul „Hipioţi şi bolşevici” este un câştig al zonei independente. Regizorul Felix Crainicu a căutat pe Google „teatru” şi „hippy”. Un titlu şi un rezumat al unei piese i-au atras atenţia. A cumpărat-o online, cu 35 de euro. Un an mai târziu, regiza „Hipioţi şi bolşevici”.

Stiri pe scurt

Stiri pe scurt

“Egoistul”, cu Radu Beligan (foto) şi Marin Moraru în distribuţie, a sărbătorit, duminică, cea de-a 100-a reprezentaţie la Teatrul Naţional Bucureşti.

Atunci când „noua critică“ şi-a propus ca temă recitirea/revizitarea scrierilor lăsate de veacul al XVII-lea, scrieri până prin anii ’60 ai secolului al XX-lea drastic şi aparent „definitiv“ interpretate, clasificate, ordonate (dar ce înseamnă definitivul în literatură?) de critica universitară sub semnul clasicismului parcă pe vecie în floare, totul a fost pus sub semnul întrebării.

acum 2 zile · comentarii (0)

Un spectacol curajos, aşa aş caracteriza cu un unic atribut „Hedda Gabler“ de la Teatrul Naţional „Radu Stanca“ (TNRS) din Sibiu realizat de Botond Nagy. Regizorul are abia 24 de ani, a terminat şcoala la Tg. Mureş, la clasa lui Bocsardi Laszlo şi a atras atenţia în special prin „All Over Your Face“, teatru performativ produs la Reactor de creaţie şi experiment din Cluj, în 2016.

acum 10 zile · comentarii (0)

„Omul cel bun din Sîciuan“, de la Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu, a fost, iniţial, o producţie a Secţiei de Teatru de la Facultatea de Litere şi Arte a Universităţii sibiene. Regizoarea Anca Bradu, cadru didactic la respectiva facultate, nu şi-a dorit punerea în scenă a întregului text al piesei, nu şi-a fixat drept obiectiv o reprezentare  strict riguroasă a atât de dificilei scrieri a lui Bertolt Brecht.

acum 27 zile · comentarii (1)

Istoria a consemnat povestea celebrului mausoleu de la Taj Mahal construit în statul Agra din India ca urmare a unui înalt ordin al împăratului Shaj Jahan. Cu gândul de a-i servi drept mausoleu celei mai iubite dintre soţiile sale, Mumtaz Mahal. 20 000 de muncitori au lucrat la respectiva construcţie, una colosală, socotită a face parte dintre cele 7 minuni ale Lumii, preţ de mai bine de 20 de ani.

acum 30 zile · comentarii (2)

Critica literară - indiferent că este vorba despre cea „tradiţională” zisă şi „universitară” ori despre „noua critică”, aceea care în primele decenii ale celei de-a doua jumătăţi a secolului al XX-lea lua cu asalt redutele până atunci cvasi-sacrosancte ale secolului al XVII-lea francez - recunoscuse construcţia scenică desăvârşită, scenicitatea ireproşabilă a piesei Tartuffe.

luna trecuta · comentarii (0)

Vestea îndepărtării dlui Lucian Vărşăndan de la conducerea Teatrului German de Stat din Timişoara a stupefiat opinia publică teatrală cunoscătoare a activităţii acestei instituţii. Se spune că de vină e o lege care i-ar fi interzis acestui apreciat germanist să mai continue în ciuda faptului că evaluarea sfârşitului de mandat  a fost una pe măsura performanţelor sale.

luna trecuta · comentarii (1)

Oricine ar avea curiozitatea de a cerceta colecţia mai vechii reviste “Teatrul” va fi, cu siguranţă, surprins de prezenţa în sumar a unei rubrici ce se chema „Cronica cronicii teatrale”. Surprins nu doar de aciditatea observaţiilor conţinute ăn textele semnate cu pseudonimul” Myosotis”, ci şi că cineva se gândise în anii 80 ai secolului trecut la crearea unui spaţiu editorial anume dedicat reflecţiei asupra comentariului teatral.

acum 2 luni · comentarii (2)

Într-un oraş cenuşiu în care ploaia sporea masiv melancolia dusul la teatru devine cu adevărat o sărbătoare. Cei ce-l păstoresc cunosc fenomenul, iar mai nou mizează pe  cartea asta şi edilii. Cârcotaşii zic că Galaţiul îşi trăieşte ultimele ceasuri de fost oraş industrial, combinatul privatizat fiind pe cale să devină un paradis al jocurilor de noroc.

acum 2 luni · comentarii (1)

Sincer să fiu, nu voi înţelege probabil niciodată cum de atât de orgoliosul Jean-Paul Sartre, la judecata de apoi a istoriei una dintre cele mai controversate personalităţi ale secolului al XX-lea, s-a decis să rescrie, în cheie modernă, mă rog, în sensul în care era înţeleasă modernitate la începutul celei de-a doua jumătăţi a secolului al XX-lea, “Kean ou Désordre” et Génie, o piesă datând din anul 1836 semnată de Alexandre Dumas.

acum 2 luni · comentarii (0)
Postari Recente