Festivalul Naţional de Teatru (FNT), în cifre. Vor fi jucate 44 de spectacole, în 83 de reprezentaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, la Sala Media a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti a avut loc conferinţa de presă dedicată lansării Festivalului Naţional de Teatru 2014. FNT, care se va desfăşura în perioada 24 octombrie –  2 noiembrie 2014, este organizat de UNITER, în colaborare cu Ministerul Culturii, Primăria municipiului Bucureşti şi ARCUB.

Conferinţa a fost moderata de Aura Corbeanu, vicepreşedinte UNITER. Principalele direcţii ale ediţiei cu numărul 24 au fost prezentate pe larg de criticul de teatru Marina Constantinescu, director artistic al FNT.

 În Festivalul Naţional de Teatru (FNT), care se va desfăşura între 24 octombrie-2 noiembrie, vor fi reprezentate 44 de spectacole din Bucureşti şi din ţară. 

În cadrul celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, va exista o secţiune specială, care include cele mai valoroase nume ale teatrului românesc. „Doresc să aduc împreună numele excepţionale, validate şi de marele interes al publicului larg, care să aducă consistenţă şi să dea valoare mişcării teatrale şi istoriei teatrului românesc“, a declarat selecţionerul Marina Constantinescu. Printre spectacolelele din secţiunea „Maeştri“ se numără: „Ivanov“ (regia Andrei Şerban, Teatrul Bulandra) „Căsătoria“ (regia Yuri Kordonsky, Teatrul Bulandra), „Revizorul“ (regia Horaţiu Mălăele, Teatrul de Comedie), „Vocea umană“ cu Oana Pellea la Teatrul Metropolis, „Candid“ şi „Muzicanţii din Bremen“ la Teatrul Ţăndărică.

FNT prezintă în premieră în România spectacolul „Donka – O scrisoare către Cehov“, regizat de elveţianul Daniele Finzi Pasca, o producţie a Companiei Finzi Pasca, Elveţia şi a Festivalului Internaţional de Teatru Cehov. Reprezentaţiile din cadrul FNT sunt programate să aibă loc în zilele de 29 şi 30 octombrie, de la orele 20.30, la sala Studio a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale“ din Bucureşti.

83 de reprezentaţii

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 24 octombrie, la ora 21.30, în Sala Multimedia a Teatrului Naţional „I. L.Caragiale“ din Bucureşti, când va fi vernisată expoziţia „Doina Levintza: Costumul de teatru - De la schiţă la miracol“.
„În festival, vor fi 44 de spectacole, cu 83 de reprezentanţii. Din aceste spectacole, 26 sunt din Bucureşti şi 17 sunt spectacole din ţară. Avem un spectacol invitat din străinătate. În cadrul secţiunii «Maeştri»  avem 13 spectacole. Vom realiza pentru prima dată în istoria Festivalului Naţional de Teatru o producţie a Festivalului Naţional de Teatru şi aici este vorba despre spectacolul «West Side Story», un spectacol de Răzvan Mazilu, cu participarea extraordinară a Orchestrei Naţionale de Tineret. Dirijor este Gabriel Bebeşelea, iar costumele sunt semnate de Doina Levintza. Vom vernisa trei expoziţii, vom participa la şase conferinţe, vom avea 20 de lansări de carte, opt spectacole de teatru radiofonic, patru spectacole de teatru de televiziune. Vor fi 26 de spaţii de desfăşurare a evenimentelor din Festivalul Naţional de Teatru, dintre care 12 spaţii noi“, a declarat Aura Corbeanu, director executiv al Festivalului.

Aura Corbeanu a precizat că bugetul pentru ediţia din acest an a evenimentului este de 947.777 de euro.

„Bucuria mea este că, din aproape în aproape, acest festival începe să-şi facă loc - un loc privilegiat aş putea să zic - în agenda culturală a Bucureştiului şi nu numai (...) Bucuria mea este că putem găzdui cea mai mare parte a festivalului în Teatrul Naţional, în această clădire“, a declarat Ion Caramitru, preşedintele UNITER; la conferinţa de presă desfăşurată şa Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB).

Pentru prima dată în decursul celor 24 de ediţii, Festivalul Naţional de Teatru îşi propune să organizeze, la sediul Galeriilor Artmark din Bucureşti, o licitaţie cu diferite opere de artă, obiecte personale şi artefacte-mărturii ale activităţii teatrale, oferite de artişti de seamă ai momentului. Sumele strânse din vânzarea acestor obiecte vor fi donate programului UNITER - Campania Naţională „Artiştii pentru artişti“.

Iată o sinteză în cifre a Festivalului Naţional de Teatru 2014, pe care a prezentat-o Aura Corbeanu, directorul executiv al FNT:

- 44 spectacole;
- 83 de reprezentaţii;
- 26 spectacole din Bucureşti;
- 17 spectacole din ţară;
- 1 spectacol din străinătate: „Donka, o scrisoare către Cehov”, creaţie semnată Daniele Finzi Pasca – Elveţia;
- 13 spectacole în cadrul secţiunii MAEŞTRI;
- 1 producţie a FNT: West Side Story. Un spectacol de Răzvan Mazilu, costumele: Doina Levintza. Cu participarea extraordinară a Orchestrei Naţionale de Tineret. Direcţia muzicală: Gabriel Bebeşelea;
- 1 spectacol colaj – producţie care îi reuneşte pe câştigătorii Galei HOP 2014;
- 3 expoziţii dedicate unor mari personalităţi ale scenei: Doina Levintza, Ion Manu, George Constantin;
- 6 conferinţe susţinute de George Banu, Monique Borie, Octavian Saiu şi o conferinţă a managerilor instituţiilor publice de cultură, coordonată de Carmen Croitoru;
- 1 atelier: Jurnalismul teatral - Lecţia de anatomia spectacolului, susţinut de criticul de teatru şi profesorul Marian Popescu;
- 20 de lansări de carte de teatru;
- 8 spectacole de teatru radiofonic;
- 4 spectacole de teatru tv;
- 26 de spaţii de desfăşurare a evenimentelor din cadrul FNT, din sistemul instituţionalizat şi independent, dintre care 12 spaţii noi destinate atât spectacolelor, cât şi evenimentelor conexe;
- 24 000 de spectatori aşteptaţi (cu loc);
- peste 1500 de participanţi direct implicaţi în festival;
- peste 60 de invitaţi de peste hotare;
- circa 200 de voluntari;
- peste 50 de alte instituţii de cultură şi media partenere;
- 1 eveniment transmis în direct – spectacolul de închidere a FNT de la Craiova va fi transmis şi în Capitală, la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City;
- 8 spectacole transmise online pe Adevărul live;
- 1 jurnal (ziar) dedicat Festivalului Naţional de Teatru, ce apare începând cu luna octombrie.

image

Festivalul Naţional de Teatru – cea mai importantă vitrină a fenomenului teatral românesc, care cuprinde în programul său producţii realizate în stagiunea 2013-2014, va avea loc înperioada 24 octombrie –  02 noiembrie 2014, fiind organizat de UNITER, în colaborare cu Ministerul Culturii, Primăria municipiului Bucureşti şi ARCUB.
Evenimentul a suscitat interesul a numeroşi jurnalişti, profesionişti din lumea teatrului şi reprezentanţi ai partenerilor Festivalului, fiind prezente aproape 100 de persoane.
Dintre personalităţile invitate îi amintim pe Ion Caramitru (TNB), artiştii Doina Levintza şi Răzvan Mazilu, Irina Cajal (Ministerul Culturii), Liviu Jicman (ICR), Demeter Andras (Casa de Producţie SRTV), Oltea Şerban-Pârâu, Atila Vizauer (Radio România), Carmen Croitoru (Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală). 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite