De ieri, de azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olga Knipper A început să facă teatru în plin naturalism şi şi-a încheiat cariera în epoca happeningurilor şi a teatrului absurd. A fost colegă cu Meyerhold, l-a avut profesor pe

Olga Knipper

A început să facă teatru în plin naturalism şi şi-a încheiat cariera în epoca happeningurilor şi a teatrului absurd. A fost colegă cu Meyerhold, l-a avut profesor pe Stanislavski şi a fost măritată cu Cehov.

Cehov a cunoscut-o pe Olga Knipper în timp ce aceasta repeta  rolul Arkadinei. Peste scurt timp aveau să se căsătorească, iar Cehov va scrie pentru ea “Trei surori” şi “Livada cu vişini”.

”Ce rol am pentru tine în «Trei surori»! Dă-mi zece ruble şi rolul e al tău, dacă nu, o să i-l dau altei actriţe”, îi scria Cehov în 1901. Cehov moare în 1904. Peste cinci decenii, în 1955, Olga Knipper îl vede la Moscova pe Paul Scofield strălucind în “Hamletul” lui Peter Brook. 

Peste alţi cincizeci de ani, Peter Brook face “Ta Main Dans La Mienne”, un spectacol bazat pe corespondenţa dintre Anton Pavlovici Cehov şi Olga Knipper. Un alt spectacol inspirat de scrisorile de dragoste dintre cei doi este realizat de Jonathan Kent în 2001, la Londra. Este ultimul rol al lui Scofield şi ultima replică din acest ”dialog neîntrerupt al teatrului”.

Kristin Scott Thomas

Se spune  despre ea că este îngâmfată, dificilă şi că este coşmarul oricărui regizor. Cu toate astea, mulţi dintre cei cu care a lucrat (bărbaţii, în mod special) o consideră doar misterioasă şi imprevizibilă.

Pentru rolul Arkadinei, din spectacolul lui Ian Rickson, Kristin Scott Thomas a câştigat în 2007 Premiul Olivier. “În Anglia există de ani de zile o tendinţă de a-l face pe Cehov mai poetic. De fapt, «Pescăruşul» este un text sălbatic. Este aspru şi direct, iar Kristin a reuşit să surprindă acest aspect.

Este suficient de deschisă şi de curajoasă ca să facă asta”, declara într-un interviu Ian Rickson. “Faptul că Arkadina e actriţă e doar un aspect secundar. Ea este de asemenea o mamă care-şi iubeşte fiul, dar cu care nu se poate înţelege. Ăsta-i un sentiment universal.

Ce vor deveni copiii mei? Ce se va întâmpla dacă nu-i voi admira? Ce se va întâmpla dacă unul dintre ei mă va dezamăgi? Astea sunt întrebări pe care şi le pun toţi părinţii“, spunea Kristin Scott Thomas într-un interviu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite