Cui îi place?
Nu avem indicii că i-ar fi mers chiar foarte bine literaturii dramatice a bătrânului Will în actuala stagiune bucureşteană. Dimpotrivă.
Experimentelor ratate, montărilor şchiopătânde, contemporaneizărilor precare, confuze ori chiar complet defective de vreo idee de care au avut parte scrierile acestuia la Teatrul Naţional (Romeo şi Julieta), Teatrul Mic (aceeaşi piesă , din nou greu pusă la încercare) ori de la Teatrul „Odeon“ (Hamlet), li s-a alăturat de puţină vreme montarea hibrid a lui Cum vă place de la Teatrul „Nottara“. Montare semnată regizoral de Alexandru Mâzgăreanu.
În pofida faptului că în foaia-program („foaie“, fiindcă, din câte se pare, a dispărut, s-a evaporat şi la „Teatrul de pe Bulevard“, mă rog, "Bulevardul Comediei“ obiceiul bun al caietelor de sală bine făcute), Alexandru Mâzgăreanu scrie un fel de motivaţie a intenţiilor sale. Motivaţie din care rezultă că a citit piesa shakespeariană drept una „despre suferinţă şi despre vindecare prin artă şi iubire“, mărturisesc că mie mi-a fost extrem de dificil să înţeleg de ce a optat regizorul pentru acest text. Adică ce a intenţionat el deja să spună în plus, iar dacă nu neapărat în plus măcar mai bine faţă de lucrurile deja ştiute. Poate fiindcă în mintea mea de profesor de literatură franceză persistă mereu celebra întrebare quoi dire de neuf et de vrai?
Prima parte a spectacolului se petrece la curtea lui Frederick Uzurpatorul. Personaj pe care Alexandru Mâzgăreanu i-a cerut interpretului Cristian Şofron să îl joace ca un fel de alter-ego al Naşului din filmul omonim în care a făcut furori cu vocea-i răguşită Marlon Brando. Sigur, Frederick este un dictator (e plasat, printr-o suită de imagini în imediata vecinătate a lui Lenin Mao, etc., dar şi a lui Barack Obama???), aşa cum îmi aduc aminte că a mai făcut cu personajele shakespeariene, în spectacolele lui de la Naţionalul timişorean, Alexander Hausvater. Rezultatul nu înseamnă decât o succesiune încărcată, supra-aglomerată de imagini.
Precum toţi dictatorii, şi Frederick Uzurpatorul este obiectul unui auto-comandat cult al personalităţii. Care se exercită printr-o emisiune-concurs de televiziune intitulată Eroii Ducelui, cu un moderator (Crenguţa Hariton) căruia regizorul i-a cerut să se situeze într-o continuă stare de agitaţie. Chiar şi atunci când se află în afara platoului. Ducele are favoriţi doar de o clipă care sunt înlocuiţi de alţii, primii devenind gunoi în clipa în care pierd o luptă. După ce nedreptăţitul şi umilitul Orlando (Rareş Andrici) îl învinge pe Charles (Cosmin Pană), tânărul pleacă, însoţit de bătrânul Adam (Ion Haiduc), spre Pădurea Ardenilor acolo unde va da nu doar de Rosalinda (Emilia Brebu) şi de Celia (Reka Szasz), nu numai de Ducele izgonit (Cristian Şofron) şi de curtea în refugiu a acestuia (Crenguţa Hariton, Cosmin Pană), de Silvius (Vlad Bălan), de Phoebus (Sorina Ştefănescu) de Audrey ( Laura Vasiliu), de Corin (Alexandru Mike Gheorghiu), de Touchstone (foarte bun în rol Alexandru Călin), de Jaques Melancolicul (cu totul remarcabil mi s-a părut Şerban Gomoi), de cuminţitul Oliver (Vlad Galer), ci şi de... Vocea României. Adică de Amiens (Alma Nicole Boangiu). Pesemne spre a nu fi uitată ideea vindecării prin artă. Plus de un amalgam de stiluri. Care evoluează de la pastorala lentă şi foarte legănată (chiar mai legănată decât dansul Fetelor de la Căpâlna) la Fascinaţia lui Nat King Cole şi la citatele din Marele Mut. Mai avem de-a face şi cu un amalgam de costume (Alexandra Mâzgăreanu)
Cum vă place mi se pare un exemplu clasic, de manual aş zice, de absenţă a ideii, dar şi de lipsă de dialog real între regizor, semnatarul decorului (Adrian Damian) şi interpreţi. De unde şi întrebarea cu care am plecat de la spectacol: Cui îi place?
Teatrul „Nottara“ din Bucureşti – CUM VĂ PLACE de William Shakespeare; Traducerea: Petre Grimm: Regia: Alexandru Mâzgăreanu; Decorul: Adrian Damian: Costumele: Alexandra Mâzgăreanu; Muzica: Alexandru Suciu; Coregrafia: Florin Fieroiu; Conceptul video: Les Ateliers Nomad; Cu: Rareş Andrici (Orlando), Emilia Brebu (Rosalinda), Cristian Şofron (Ducele Frederick şi Ducele în exil), Reka Szassz (Celia), Şerban Gomoi (Jaques Melancolicul), Alexandru Călin (Touchstone), Crenguţa Hariton (Le Beau şi Nobil 1), Alexandru Mike Gheorghiu (Corin), Ion Haiduc (Adam), Laura Vasiliu (Audrey), Vlad Bălan (Silvius), Sorina Ştefănescu (Phoebe) Cosmin Pană (Charles şi Nobil 2), Alma Nicole Boiangiu (Amiens), Vlad Galer (Oliver); Data reprezentaţiei: 27 ianuarie 2019