Religia iudaică: reguli, obiceiuri şi interdicţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rabinul este îndrumătorul spiritual. FOTO: Arhivă Adevărul
Rabinul este îndrumătorul spiritual. FOTO: Arhivă Adevărul

Religia iudaică reguli. Iudaismul e cunoscut şi sub numele de religie mozaică, preceptele acestei credinţe fiind la baza religiilor monoteiste.

Religia iudaică, reguli: principiile iudaismului

Practicanţii acestei religii cred în Dumnezeu. Sursele iudaismului contemporan sunt Tanahul (sau Tora scrisă) şi Talmudul (sau Tora orală). Acestea reglementează aspectele vieţii evreilor, care nu sunt prezente în codurile penale sau civile din sistemul secular. În conformitate cu tradiţia evreiască, iudaismul începe cu Legământul dintre Dumnezeu şi Abraham.

Potrivit religiilelumii.weebly.com, iudaismul nu are o autoritate centralizată care expune dogmele religioase. Aceasta a dat naştere la multe formule în ceea ce priveşte anumite convingeri. De-a lungul secolelor, au apărut o serie de formulări a principiilor de credinţă. Din acestea cele mai autoritare sunt „treisprezece principiile de credinţă”, formulate în secolul al XII-lea de teologul şi fisoloful Maimonide. Totuşi, cele principii au fost ignorate de cea mai mare parte a comunităţii evreieşti pentru câteva secole. Însă în momentul în care au ajuns în atenţia comunităţii evreieşti reformularea principiilor a fost inclusă în cărţile de rugăciuni evreieşti.

Printre acete principii sunt: Dumnezeu oferă răsplată şi pedepse în funcţie de modul în care sunt oamenii Îi respectă poruncile, toate cuvintele profeţilor sunt adevărate, Moise este cel mai important dintre profeţi etc.

Sărbători

Sâmbăta este principala zi de sărbătoare evreiască, ziua de odihnă a Creatorului după cele şase zile de facere a lumii (Geneza). La fel ca şi în alte religii, în ziua de „odihnă” este interzis lucrul, la fel ca şi în perioada sărbătorilor. Alte sărbători evreieşti sunt: Roş Haşana (Anul Nou), Şavuot (Sărbătoarea săptămânilor) şi Yom Kippur (Ziua ispăşirii). 

Religia iudaică, reguli şi obiceiuri 

La opt zile de la naştere, copilul de sex masculin este circumcis, acesta fiind un semn al legământului cu Dumnezeu, potrivit religiilelumii.weebley.com. Majoratul religios pentru fete este la vârsta de 12 ani, iar pentru băieţi la 13 ani.

De asemenea, practicanţiilor religiei iudaice le este recomandat portul anumitor veştminte cum e cazul Kippah-ului (un acoperământ pentru cap) sau tallitul (obiect vestimentar asemănător unei eşarfe utilizat în timpul rugăciunii).

Lucruri interzise

Practicanţii religiei iudaice nu au voie să consume carne de porc, dar şi cea de iepure sau de cal. În schimb, alcoolul nu e interzis, acesta putând fi consumat cu moderaţie, cu precădere în cazul sărbătorilor.

Căsătoria între o persoană practicantă a religiei iudaice şi una din altă religie nu e încurajată deloc de rabini. 

Religia iudaică reguli. Îndrumător spiritual

Locul unde evrei merg să se roage este sinagoga. Rabinul este cel care în acest aşezământ e responsabil de îndrumarea religioasă.

Scurt istoric

Istoria iudaismului este împărţită în trei perioade: 1. Perioada Templului din Ierusalim; 2. Perioada talmudică; 3. Perioada rabinică 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

   

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite