Papa Francisc se adresează tinerilor în cartea „Dio è giovane”: „Tinerii de astăzi cresc într-o societate fără rădăcini”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc salută tinerii la o întâlnire la Sanctuarul Naţional al Maipu din Santiago Chile FOTO EPA-EFE / Luca Zenaro
Papa Francisc salută tinerii la o întâlnire la Sanctuarul Naţional al Maipu din Santiago Chile FOTO EPA-EFE / Luca Zenaro

Papa Francisc îşi împărtăşeşte dragostea pentru tineri dar îi şi avertizează împotriva tentaţiilor şi efemetului, într-o carte de conversaţii, ""Dio è giovane", care va fi lansată marţi în mai multe ţări, relatează AFP.

În această carte-interviu cu scriitorul şi jurnalistul italian Thomas Leoncini, Jorge Bergoglio se adresează tinerilor şi nu tinereţii, pentru că, spune el, "asta nu există". 

„A  vorbi despre tineri, este ca şi cum ai vorbi despre promisiuni, despre bucurie", a adăugat Papa. "Cred că trebuie să cerem iertare tinerilor pentru că nu mereu îi luăm în serios", a declarat Suveranul pontif, în vârstă de 81 de ani. Mai grav este că „nu îi ajutăm mereu să îşi găsească vocaţia, nici mijloacele care le-ar permite să nu ajungă la excluziune". 

„Fiecare fiinţă trebuie să aibă posibilitatea concretă de a munci, de a-şi dovedi lui-însuşi şi apropiaţilor că e capabil să-şi câştige viaţa", aminteşte Papa, care nu încetează să denunţesupremaţia banului şi exploatarea economică. 

„Nu putem accepta ca angajatorii să le ceară tinerilor să presteze o muncă periculoasă şi uneori neplătită", a mai spus suveranul pontif. 

În această carte de 160 de pagini, în ediţia sa în limba franceză, Jorge Bergoglio relatează de asemenea amintiri de tinereţe, vorbeşte despre cum şi-a aflat vocaţia în urma unei confesiuni, momentele de îndoială care au urmat. El îi evocă şi pe bunicii săi, bunica din partea maternă, în special, care i-a insuflat gustul pentru muzică, ocazie cu care aminteşte de necesitatea unui dialog între generaţii. 

„Tinerii de astăzi cresc într-o societate fără rădăcini", dar există o soluţie: „dialogul tinerilor cu cei mai în vârstă". Pentur că, prea des, explică Papa Francisc, tinerii au iluzia de a fi împreună graţie reţelelor sociale, dar "problema internetului o reprezintă chiar caracterul său virtual". 

Încă o dată nu trebuie să cădem într-o capcană, prea des adoptată de anumiţi părinţi, recomandă Papa. „Există prea mulţi părinţi care se cred încă adolescenţi, care duc o viaţă efemeră şi care, conştienţi sau nu, îşi transformă copiii în victimele acestui joc pervers", atrage el atenţia.  

Totodată, Papa Francisc denunţă ravagiile pe care le face chirurgia estetică, în vogă printre tinerii din anumite ţări, mai ales în America Latină, unde prea mulţi caută să "corespundă normelor societăţii pentru a nu sfârşi prin a fi excluşi". 

„Dio è giovane, Una conversazione con Thomas Leoncini" este editată în Italia de Piemme, casa editorială a grupului Mondadori. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite