Salvaţi radioul Vocea Basarabiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Republica Moldova când vorbeşti de românism în media atunci sigur te referi la radioul Vocea Basarabiei
În Republica Moldova când vorbeşti de românism în media atunci sigur te referi la radioul Vocea Basarabiei

SUA a decis intensificarea activităţii instituţiilor media pro-occidentale din statele fost sovietice, în vederea anulării efectelor propagandei Federaţiei Ruse. România dispune de ani buni în Republica Moldova de un instrument media extrem de puternic şi pro-românesc, dar refuză sistematic să îi ofere ajutorul.

Nu exagerez când spun că de la desprinderea Republicii Moldova de spaţiul sovietic nu a existat instituţie media mai constantă în promovarea interesului naţiunii române în spaţiul dintre Prut şi Nistru. Problema majoră este aceea că ea nu dispune de susţinere din partea statului român, cel mai probabil pentru simplul motiv că nu doreşte să se alipească politic, ori este binecunoscut că aceste instrumente nu se pot întreţine doar din campanii publicitare.

Federaţia Rusă are în acest moment un control aproape total asupra mediului informaţional din Republica Moldova, investind în mod direct sume importante de bani. 

Pe de altă parte Ministerul de Externe oferă cu insistenţă finanţare unor asociaţii pe criterii politice, afectând grav nu doar interesul naţional românesc cât şi strategia NATO de reducere a propagandei sovietice pe Republica Moldova. Vorbim de un război informaţional în care noi avem pârghiile, nu vrem să le utilizăm, ba mai mult, unii par a depune eforturi pentru a le elimina.

Platforma unionistă Acţiunea 2012 consideră un act la normalitate reluarea proceului de evaluare şi selectare a cererilor de finanţare depuse la Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPPRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Pentru ca noua evaluare să se desfăşoare echidistant, considerăm imperios necesară eliminarea din comisie a acelor funcţionari DPRRP responsabili de evaluarea iniţială.

Cel mai suprinzător caz rămâne cel al refuzului de a acorda finanţare postului de radio Vocea Basarabiei, devenit o practică în ultimii ani. Puţini sunt pilonii de rezistenţă ai românismului în Republica Moldova; Vocea Basarabiei este singurul post de radio care promovează şi informează corect şi constant despre identitatea şi cultura naţională, între Prut şi Nistru. Viitorul acestui post de radio, care fără sprijin material de-abia rezistă de la o zi la alta, este incert.

De menţionat este şi faptul că postul de radio Vocea Basarabiei este printre puţinele organe media, alături de ziarul Timpul şi de săptămânalul Literatură şi Artă, implicate activ în campania de informare asupra recensământului populaţiei care va avea loc în perioada 12-25 mai, pentru a determina  creşterea numărului de persoane care se îşi vor declara identitatea românească. În condiţiile în care poziţiile româneşti sunt flagrant cenzurate de mass-media din Republica Moldova, considerăm că refuzul din Ţară de a susţine o instituţie cu adevărat românească de informare de la Chişinău este cel puţin injust.

Venim în întâmpinarea găsirii unei soluţii amiabile a problemei şi anunţăm că suntem dispuşi să retragem proiectele depuse spre finanţare de către organizaţiile membre ale Platformei Unioniste Acţiunea 2012, atâta timp cât Vocea Basarabiei primeşte finanţarea vitală pentru continuarea existenţei postului.

Reamintim că având în vedere numărul foarte mare de contestaţii depuse după afişarea rezultatelor, precum şi reacţiile negative din partea societăţii civile şi mass-mediei, s-a decis reluarea proceului de evaluare şi selectare a cererilor de finanţare depuse la Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPPRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe

voceabasarabiei.net/  - acesta este site-ul radioului. El emite în eter pe tot teritoriul Republicii Moldova, fiind al doilea radio ca importanţă. După ce am pierdut controlul asupra licenţei TV pentru TVR, prin retragerea procesului de la CEDO, acum urmărim ca cel mai important instrument media românesc să fie preluat de către Federaţia Rusă?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite