Patrimoniul saşilor din România, adus la lumină de (unii dintre) români

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi tineri bucureşteni – Alina Pătru şi soţul ei, Radu Bârlă –, fondatori ai Asociaţiei Renascendis, şi-au părăsit carierele din capitală (lucrau la Muzeul Naţional de Artă), s-au stabilit în Felmer şi şi-au dedicat activitatea punerii în valoare a patrimoniului săsesc (în principal religios) din Braşov, Făgăraş şi, în viitor, restul Ardealului. Fac astfel ce-ar trebui să facă statul român – putrid, corupt şi într-o agonie urât mirositoare.

Astfel de gesturi (sperăm că mai sunt posibile şi altele), precum gestul celor doi tineri – dezinteresat şi orientat nu spre un naţionalism putred şi păgubos, ci spre „celălalt“, spre valorile spirituale ale celor cu care am conlocuit atâta vreme –, răscumpără mizeria românească şi dau speranţe că nu este totul pierdut pentru societatea românească, una dintre cele mai bolnave din Europa şi din lume. Dacă aceşti doi tineri au părăsit Capitala nu pentru o carieră în străinătate (oricând posibilă), ci pentru o activitate de o astfel de anvergură, atât intelectuală cât şi umană, înseamnă că nu e cazul ca toţi oamenii inteligenţi să părăsească România, că mai sunt posibile activităţi care să te împlinească – profesional şi existenţial – şi pe acest tărâm.

„Pe urmele saşilor“

„Asociaţia Renascendis derulează până la finalul lunii septembrie 2017 proiectul „Resturi şi rosturi. Pe urmele saşilor între Cârţa şi Cincşor“, prin care se urmăreşte inventarierea completă a obiectelor cu valoare istorică şi artistică păstrate în parohiile evanghelice din Cârţa, Bruiu, Gherdeal, Şomartin (jud. Sibiu), Cincu, Toarcla şi Cincşor (jud. Braşov)“, a anunţat recent Alina. Despre ce este vorba, mai precis?

Imagine a bisericii din Cincşor (jud. Braşov)

image

„Astfel, vor fi identificate, cercetate, documentate şi inventariate piese de orfevrărie sau lemn, cositoare, textile vechi, piese de mobilier bisericesc, elemente de decor, cărţi şi documente existente în cele şapte biserici fortificate incluse în proiect. O mare parte din aceste obiecte nu au mai fost cercetate sau chiar sunt complet necunoscute atât specialiştilor, cât şi publicului larg. Adesea aflate în stare de conservare precară, multe riscă să fie distruse sau să dispară din cauză că nu li se cunoaşte valoarea.

Realizarea unei inventarieri complete şi actuale a acestor obiecte este o necesitate, având în vedere că inventarele parohiale care se păstrează sunt vechi sau incomplete, iar pentru multe obiecte s-a pierdut evidenţa odată cu diminuarea dramatică a comunităţilor săseşti din Transilvania.

Proiectul îşi propune documentarea şi salvarea acestor obiecte de patrimoniu, introducerea lor în circuitul ştiinţific şi, pe cât posibil, în cel turistic, dar şi valorificarea lor pentru comunităţile locale.

Toarcla (detaliu turn)

image

Fişele detaliate ale tuturor acestor obiecte, însoţite de fotografii, vor fi publicate online pe portalul www.resturisirosturi.ro, care contribuie totodată şi la promovarea turistică a celor şapte obiective vizate, incluzând informaţii despre ele, o hartă cu trasee între locaţii şi posibilitatea de a programa online vizitele.

Tot în cadrul proiectului vor fi tipărite şi hărţi turistice în limbile română, engleză şi germană cu zona cercetată şi va fi realizată o expoziţie de fotografie cu imagini realizate în timpul documentării pe teren.

O altă componentă importantă a proiectului este cea educativă, de transformare a patrimoniului în mijloc de învăţare şi de integrare a culturii săsesti în viaţa comunităţilor actuale. Pentru aceasta, proiectul prevede realizarea unei cărţi de colorat pentru copii cu o selecţie din obiectele cercetate, care va fi folosită în cadrul unor ateliere interactive organizate pentru elevii din satele incluse în proiect.

Prin acest proiect, Asociaţia Renascendis continuă demersul de inventariere a patrimoniului mobil săsesc deţinut de Biserica Evanghelică C.A. din România, iniţiat anul trecut în cadrul proiectului-pilot Resturi şi rosturi. Comori uitate ale comunităţilor săseşti din jurul Făgăraşului, prin care au fost cercetate obiecte provenind din nouă parohii din judeţul Braşov (Făgăraş, Şercaia, Şoarş, Felmer, Bărcut, Rodbav, Seliştat, Jibert şi Lovnic).“

image

Citeşte şi:

despre alte activităţi educaţionale ale Asociaţiei Renascendis

Alina Pătru – mama care a adoptat o biserică

Ce este Asociaţia Renascendis?

Asociaţia Renascendis este o organizaţie neguvernamentală nonprofit ale cărei obiective sunt: protejarea, conservarea, restaurarea, recuperarea, promovarea şi reutilizarea patrimoniului cultural material şi imaterial, mobil şi imobil din Transilvania, ajutorarea comunităţilor rurale şi urbane slab dezvoltate în procesul de refacere economică, socială şi dezvoltare sustenabilă, precum şi sprijinirea tinerilor – în special a studenţilor şi cercetătorilor debutanţi în demersurile lor de specializare profesională.

Asociaţia Renascendis îşi desfăşoară activitatea în satul Felmer, comuna Şoarş, judeţul Braşov, unde a preluat în administrare ansamblul bisericii evanghelice fortificate, clădirea fostei şcoli evanghelice şi fosta casă parohială evanghelică, pentru a le restaura, moderniza şi reutiliza în beneficiul comunităţii locale şi pentru propriile proiecte.“

Alina Pătru Sursa: Facebook

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite