Mao Zedong a ordonat, în 1958, uciderea tuturor vrăbiilor din China

Mao Zedong a ordonat, în 1958, uciderea tuturor vrăbiilor din China

Mao Zedong (26 decembrie 1893- 9 septembrie 1976) a fost cel mai puternic revoluţionar chinez şi lider al Partidului Comunist Chinez. Zeci de milioane de oameni au murit în timpul în care acesta a condus China. În 1958, Zedong ordona uciderea tuturor vrăbiilor din ţară- în cadrul campaniei celor patru dăunători- care a produs unul dintre cele mai mari dezechilibre ecologice din istorie.

Povestea de dragoste dintre Brâncuşi şi Marthe Lebherz, într-o carte

Povestea de dragoste dintre Brâncuşi şi Marthe Lebherz, într-o carte

În 1926, Constantin Brâncuşi o cunoaştea pe Marthe Lebherz, pe care o angaja ca secretară, cea care avea să devină una dintre iubirile sale. Pe această „Marthe“, Doina Lemmy a regăsit-o în corespondenţa lui Brâncuşi cu Marcel Duchamp care transmitea „salutări Marthei“. Luni, de la ora 18.00, la ICR, vor fi lansate albumele „Brancusi et Marthe- ou l'histoire d'amour entre Tantan et Tonton" şi „Correspondance Brancusi- Duchamp”.

O sculptură de la Chişinău, pentru parcul Centenar din Bucureşti. Un milion de euro pentru reabilitarea unor zone simbol din oraş

O sculptură de la Chişinău, pentru parcul Centenar din Bucureşti. Un milion de euro pentru reabilitarea unor zone simbol din oraş

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, şi Silvia Radu, primarul interimar al municipiului Chişinău, au avut miercuri o întâlnire cu ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu,  unde au discutat despre dezvoltarea de programe şi proiecte culturale comune. Printre acestea, includerea în parcul Centenar a unei zone dedicate capitalei Republicii Moldova.

FRAGMENT „Lebedele de pe Fifth Avenue”, de Melanie Benjamin, apare în librăriile româneşti

FRAGMENT „Lebedele de pe Fifth Avenue”, de Melanie Benjamin, apare în librăriile româneşti

Miercuri, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, se lansează romanul „Lebedele de pe Fifth Avenue”, de Melanie Benjamin, inspirat din fapte reale, care oferă o plimbare ficţională prin înalta societate newyorkeză a primelor decenii de după cel de-al Doilea Război Mondial, avându-i în prim-plan pe scriitorul Truman Capote şi pe una dintre muzele lui, Babe Paley. „Adevărul” prezintă în premieră, un fragment din roman.

După ce l-a înjunghiat pe Beckett, agresorul i-a cerut scuze. Cu ocazia incidentului, dramaturgul şi-a cunoscut viitoarea soţie

După ce l-a înjunghiat pe Beckett, agresorul i-a cerut scuze. Cu ocazia incidentului, dramaturgul şi-a cunoscut viitoarea soţie

Pe 6 ianuarie 1938, Samuel Beckett era înjunghiat, pe o stradă din Paris, de către un proxenet pe nume Robert- Jules Prudent. Dacă Beckett ar fi murit în acel moment, nu ar fi ajuns simbolul care este azi, căci nu îşi scrisese încă niciuna dintre marile opere. De asemenea, prin acel episod a ajuns să o cunoască şi pe femeia cu care avea să îşi petreacă restul vieţii.

CRONICĂ O poveste de dragoste ambiguă şi viaţa celor din subteranele Bucureştiului, în coproducţia româno-olandeză ”In Blue” VIDEO

CRONICĂ O poveste de dragoste ambiguă şi viaţa celor din subteranele Bucureştiului, în coproducţia româno-olandeză ”In Blue” VIDEO

”In Blue” este o coproducţie româno-olandeză despre relaţia care se formează între Nicu, un adolescent care trăieşte pe străzile din Bucureşti, şi o stewardesă din Olanda, pe nume Lin. Regizat de Jaap van Heusden, filmul este o dramă care vorbeşte despre ambiguitatea sentimentelor, dar şi o mărturie a felului în care îşi duc zilele „copiii uitaţi” ai Capitalei.

„Biblia după textul ebraic. Geneza” va fi lansat la Humanitas Cişmigiu. Andrei Pleşu: „Traducătorii merită toată admiraţia noastră”

„Biblia după textul ebraic. Geneza” va fi lansat la Humanitas Cişmigiu. Andrei Pleşu: „Traducătorii merită toată admiraţia noastră”

Joi, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc prezentarea volumului „Biblia după textul ebraic. Geneza”, primul dintr-o serie care va cuprinde traducerile celor treizeci şi nouă de cărţi ale Bibliei ebraice însoţite de studii introductive, note şi comentarii. La eveniment vor vorbi Andrei Pleşu, Francisca Băltăceanu şi Monica Broşteanu.

Peste 60% din localităţile Republicii Moldova vor vota Unirea cu România până la finele lui 2018. S-a început cu o localitate pe zi şi s-a ajuns şi la patru-cinci. Dar acesta este doar vârful aisbergului: multe aşteaptă 27 martie 2018 sau 1 decembrie 2018 pentru ca festivalul să fie complet.

acum 4 zile · comentarii (25)

O scurtă privire asupra hărţii Uniunii Europene ne înfăţişează regiunea Balcanilor de Vest sub forma unei mari enclave rămase în afara politicii de integrare. În cadrul acestei regiuni, Kosovo rămâne un punct febril, fiind marcat, pe de o parte, de prezenţa unor forţe străine şi, pe de altă parte, de instabilitate politică şi economică.

acum 5 zile · comentarii (26)

Voi prezenta astăzi un alt caz de substituţie: folosirea prepoziţiei „între“ în locul lui „dintre“ şi invers. Regula folosirii corecte a celor două prepoziţii a apărut cu câteva decenii în urmă şi părea uşor de aplicat. Cu toate acestea, dificultatea persistă întrucât, în limbă, reglementările sunt greu de impus…

acum 6 zile · comentarii (10)

În primul an al domniei sale, în 1633, Matei Basarab, ne spun istoricii în absenţa pisaniei, a ctitorit, zidind-o din temelii pe locul unui mult mai vechi lăcaş monastic, cea mai emoţionantă şi mai îndrăzneaţă prin turlele ei Tămâioară din Oltenia de sub munte, aceasta chiar din munte, bisericuţa Mănăstirii Arnota, consacrată azi drept Taborul Ortodoxiei româneşti.

acum 6 zile · comentarii (1)

Sincer să fiu, nu voi înţelege probabil niciodată cum de atât de orgoliosul Jean-Paul Sartre, la judecata de apoi a istoriei una dintre cele mai controversate personalităţi ale secolului al XX-lea, s-a decis să rescrie, în cheie modernă, mă rog, în sensul în care era înţeleasă modernitate la începutul celei de-a doua jumătăţi a secolului al XX-lea, “Kean ou Désordre” et Génie, o piesă datând din anul 1836 semnată de Alexandre Dumas.

acum 6 zile · comentarii (0)

„Demonul akediei“ sau „demonul amiezii“ este cel despre care se spune că îi atacă pe călugări şi pe pustnici la orele mijlocii ale zilei, storcându-le energia, încercând să-i deturneze de la scopurile lor şi aducându-le o stare de melancolie. Un înţeles similar îl dă expresiei şi scriitorul american Andrew Solomon, în volumul „Demonul amiezii. O anatomie a depresiei“, doar că în acest caz este vorba despre un cu totul alt demon.

acum 7 zile · comentarii (18)

Ca orice altă obsesie, discernământul corespunde suferinţei unei privări originare… Supracompensare a unei absenţe – întreaga religie occidentală a deciziei şi a hotărârii derivă din negarea subreptice a dizabilităţii noastre fundamentale. Căci viaţa – în întreg şi în parte – este, în mod evident, rezultatul unei, unor ne-hotărâri…

acum 8 zile · comentarii (0)

Au trecut deja aproape şapte ani de când Sorin Militaru a pus în scenă la Teatrul I.D. Sîrbu din Petroşani binecunoscuta piesă Casa Bernardei Alba de Federico Garcia Lorca. Cu toate acestea, am încă amintirile proaspete. Îmi pot îngădui, în consecinţă, luxul de a face comparaţii cu ceea ce am văzut în 2018 la Teatrul de Nord din Satu Mare.

acum 9 zile · comentarii (1)

Am urmărit toată săptămâna disputele din jurul incidentelor de la MŢR – şi am citit o sumedenie de luări de poziţie. Pe de o parte, proiecţia filmului „120 BPM” în sala Horia Bernea era un non-eveniment. Pe de altă parte, protestele de acolo au transformat proiecţia acestui film – şi a următorului film cu tentă gay, „Soldaţii. Poveste din Ferentari” – într-un mare scandal.

acum 12 zile · comentarii (31)

Multe persoane instruite şi pasionate de exprimarea corectă invocă o „regulă“ privind folosirea „corectă“ a prepoziţiilor „din“ şi „dintre“, atunci când avem în vedere exprimarea unei părţi dintr-o mulţime. Este vorba de sensul partitiv care ar impune, în limba română, folosirea diferenţiată a prepoziţiilor „din“ şi „dintre“.

acum 13 zile · comentarii (29)
Postari Recente