Regele a murit! Trăiască regele!

Regele a murit! Trăiască regele!

Regele Ferdinand I al României a încetat din viaţă, la aproape 62 de ani, răpus de un cancer intestinal. Şi-a trăit ultimele clipe din viaţă la Sinaia, în castelul Peleş. Vestea morţii sale a îndurerat întreg poporul. Teribilă pierdere.

„De ce este România astfel?”, un dialog cu Vintilă Mihăilescu la Muzeul Naţional al Literaturii Române

„De ce este România astfel?”, un dialog cu Vintilă Mihăilescu la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Joi, de la ora 19.00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) va avea loc o discuţie pornind de la volumul lui Vintilă Mihăilescu „De ce este România astfel? Avatarurile excepţionalismului românesc”. La eveniment vor vorbi autorul volumului, Ruxandra Ivan, Mihai Burcea, Dinu Guţu, Cătălin Stoica, iar discuţia va fi moderată de Vasile Ernu.

„Ţară Moartă“, noul film semnat de Radu Jude,  pe marile ecrane de pe 25 august

„Ţară Moartă“, noul film semnat de Radu Jude,  pe marile ecrane de pe 25 august

Cel mai recent proiect cinematografic al regizorului Radu Jude va rula în cinematografele româneşti din data de 25 august 2017. Lansarea în România va avea loc după premiera internaţională în cadrul Festivalului Internaţional de la Locarno (2-12 august), unde filmul a fost inclus în secţiunea „Signs of Life”, dedicată cineaştilor care explorează în mod inovativ limbajul cinematogafic.

Premieră pe piaţa de carte românească. Parteneriat  între Grupul Editorial Art  şi unul dintre cele mai mari grupuri de profil din Europa

Premieră pe piaţa de carte românească. Parteneriat  între Grupul Editorial Art  şi unul dintre cele mai mari grupuri de profil din Europa

Grupul Editorial Art şi Klett Gruppe (Germania) au semnat luni, 17 iulie, la Bucureşti, primul parteneriat exclusiv dintre o editură românească şi unul dintre cele mai mari grupuri editoriale educaţionale din Europa. La conferinţa de presă au fost prezenţi: Philipp Haussmann (director general Klett Gruppe), Bojan Vrtaç (director financiar al grupului în Europa de Est) şi Dan Iacob (director general Grupul Editorial Art).

Români din umbră. Leonid Dimov, poetul urmărit de Securitate pentru „manifestări duşmănoase”

Români din umbră. Leonid Dimov, poetul urmărit de Securitate pentru „manifestări duşmănoase”

Considerat de Mircea Cărtărescu şi Emil Brumaru maestrul lor, poetul Leonid Dimov a dus o viaţă plină de complexe şi de însingurare, în timpul căreia nu i-a fost recunoscută adevărata valoare a operei poetice. Adevarul.ro continuă seria "Români din umbră" cu prezentarea vieţii poetului care a vrut doar „să îşi vadă de literatura sa”- după cum spunea poetul Dumitru Ţepeneag - lucru care, însă, i-a fost îngreunat, mai ales de Securitate.

Top 5 cărţi SF. Recomandări de lectură în această vară

Top 5 cărţi SF. Recomandări de lectură în această vară

Nu sunt neapărat cele mai noi cărţi, dar sunt cărţi captivante care nu vă vor lăsa să vă duceţi la plajă sau la club. Din nefericire, vă vor chinui un pic mintea şi vă vor pune la încercare atenţia. Va fi un regal literar, în opinia editorului Bogdan Hrib. Recomandările de lectură, în genul SF, sunt realizate de editorul Bogdan Hrib, blogger Adevarul.

„Nuda Veritas“. Fragment din „Crimele comunismului“, de Nicolae Stroescu-Şovarna

„Nuda Veritas“. Fragment din „Crimele comunismului“, de Nicolae Stroescu-Şovarna

Nicolae Stroescu-Şovarna a scris şi rescris cam de cinci ori cele 1500 de pagini de memorii intitulate Nuda Veritas – o adevărată bază de date despre torţionari şi martiri, procese şi anchete, fapte şi reacţii, toate înregistrate în timpul detenţiei în închisori ale căror nume înfioarăː Jilava, Văcăreşti, Piteşti, Poarta Albă. Adevarul.ro vă prezintă un fragment din volumul „Nuda Veritas.Din crimele comunismului“, publicat de Editura Vremea.

La nici un an distanţă de la spectacolul cu piesa Iarna, pus în scenă la Teatrul „Nottara” din Bucureşti, regizorul Mihai Măniuţiu şi echipa de creatori statornic coagulată în jurul lui- Anca Măniuţiu - dramaturgie, Andrea Gavriliu - coregrafie, Adrian Damian - decoruri, Mihai Dobre- muzica - se reîntâlnesc cu literatura dramatică a norvegianului Jon Fosse.

acum 6 zile · comentarii (0)

Aş trimite, cu jubilaţie imensă, „Cel care cheamă câinii“ unor medici şi unor asistente, cartea asta aş trimite-o unor şefi de companii aeriene, unor psihologi şi cu maximă voluptate aş trimite-o unei doamne care locuieşte pe undeva prin Mestecăniş. Ar însemna să iau romanul lui Lucian Dan Teodorovici ca pe o carte-documentar.

acum 7 zile · comentarii (4)

Regizorul Jon Watts şi armata lui de scenarişti încearcă să îngrămădească de toate în noul „Spider-Man: Homecoming“: film cu supereroi, film de acţiune, comedie delirantă şi teen movie (film cu adolescenţi, despre viaţa în colegiu). Culmea este că, în mare, le şi reuşeşte, filmul fiind, în orice caz, o comedie excelentă, dar şi o meditaţie despre ce mai înseamnă anarhismul în ziua de azi, când toţi avem o familie de întreţinut.

acum 9 zile · comentarii (0)

Într-o vreme în care programul televiziunilor - majoritar tabloidal şi la ştiri – sufocă orice tentativă mai răsărită a vreunui cămin cultural – nu e de mirare că până şi spiritul identitar al localităţilor devine şi mai firav decât al ţării întregi turmentată de pustiul întrebării caragialeşti: „Eu cu cine (mai) votez?“

acum 10 zile · comentarii (1)

La capătul unei alei umbroase şi răcoroase, Intrarea Armaşului, se află una dintre cele mai elegante galerii de artă din Bucureşti, 418 Contemporary Art Gallery, „păstorită” de Fundaţia Joana Grevers. S-a intrat aici în ultima lună de vizitare a unei excelente expoziţii, cu lucrările a 9 artişti reprezentaţi de galerie în cei 9 ani de existenţă. Totodată, programul Fundaţiei continuă în centrul cultural de la Cetate, pe malul Dunării.

acum 13 zile · comentarii (1)

Un monument istoric fabulos din Craiova, consolidat şi restaurat cu bani europeni, se transformă într-o instituţie culturală de o importanţă covârşitoare pentru toţi cei care, după 1989, au văzut mai mult decît un slogan diplomatic în sintagma „reîntregirea culturii române“. Casa de patrimoniu Dianu va deservi Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc.

acum 14 zile · comentarii (14)

Am văzut spectacolul în sală, în februarie 1993 şi rememorările sunt puternice, mai ales acum, când producţia lui Andrei Şerban se reia în celebrul teatru, după peste trei decenii de la premieră şi programări ciclice, semn de înaltă apreciere valorică. În rolul Liù cântase Angela Gheorghiu.

acum 14 zile · comentarii (0)

Nu sunt o pudibondă, dar nici nu-mi place să aud la teatru exprimări golăneşti, greţoase de-a dreptul, chiar când au aerul că parodiază. Mi s-a întâmplat aseară la premiera Teatrului Excelsior cu „Our Ladies of Perpetual Succour” (Fecioarele noastre grabnic ajutătoare), traducere şi adaptare de Carmen Stanciu - un spectacol destinat adolescenţilor 16 + din zona libertăţii sexuale pe care o clamează generaţia new age.

acum 17 zile · comentarii (7)

Perioada celui de-al doilea mandat al lui Băsescu e dezbătută intens. Corectitudinea alegerilor din 2009, politicile de austeritate ale Guvernului Boc, subteranele luptei împotriva corupţiei, eşecul USL – toate aceste teme, dar şi altele fac obiectul unor dezvăluiri şocante şi al unor lupte politice crîncene, care sînt abia la început.

acum 20 zile · comentarii (0)

Recunosc, titlul este excesiv, mergând pe ideea evidentă că noul ministru al culturii a fost directorul unor tabloide. La o privire mai atentă, avem măcar dovada unei experienţe de management privat, spre deosebire de profilul standard al intelectualului universitar, sau al activistului de partid, nu prea eficienţi în a cârmui corabia culturii româneşti. Vom vedea.

acum 20 zile · comentarii (0)

Războiul pentru independenţa Croaţiei, ca parte a războaielor iugoslave, a reprezentat unul dintre cele mai sângeroase conflicte europene de după cel de-Al Doilea Război Mondial. După o perioadă de relativă pace, pe fondul Războiului Rece, Europa avea să redescopere concepte precum: stare de asediu, refugiaţi, precum şi unul nou introdus în vocabularul diplomatic - „epurare etnică”.

acum 21 zile · comentarii (8)

După Aida, înregistrată în studio în 2015, un succes care a făcut lumea să viseze la vremurile de altădată ale industriei fonografice, anunţul despre debutul lui Jonas Kaufmann în Otello a zgândărit toate pasiunile şi discuţiile, astfel încât încă de la începutul anului acesta era limpede care este evenimentul cel mai aşteptat al lumii operatice.

acum 22 zile · comentarii (2)
Postari Recente