VIDEO „Revoluţia“, la Bookfest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul „Cartea Revoluţiei“ de Grigore Cartianu, o ediţie de gală de peste 1.000 de pagini, a fost lansat ieri, la Târgul de Carte Bookfest de la Romexpo, în prezenţa a zeci de cititori . Grigore Cartianu, autorul volumului, Peter L. Imre, director general al Adevărul Holding, şi revoluţionarii Ionel Dumitru şi Florin Filipoiu au vorbit la lansare.

La standul Editurii Adevărul Holding au fost prezenţi ieri, de la ora 13.00,  scriitorul Dinu Flămând, venit de la Paris, generalul Constantin Săvoiu, care a ajuns la Bucureşti de la Istanbul, Vasile Crişan, autorul cărţii „La vânătoare cu Ceauşescu", publicată de Editura Adevărul, şi revoluţionarul Mihail Montanu.

Ce ne aduce Târgul de carte Bookfest?

Grigore Cartianu a venit la stand însoţit de una dintre fiicele sale. „Pentru al treilea târg consecutiv, lansăm o carte care sper că va avea valoare şi peste ani, şi va rămâne păstrată în biblioteci, dar şi în sufletele dumneavoastră", a spus Grigore Cartianu în deschiderea lansării.

O carte de adevăruri

Peter L. Imre, director general al Adevărul Holding, a luat cuvântul, salutând apariţia volumului „Cartea Revoluţiei": „Cineva trebuia să ne spună ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Cineva a trebuit să adune multe adevăruri şi să le transpună într-un adevăr al nostru, al tuturor. Acest cineva este Grigore Cartianu", a declarat Imre. Managerul a făcut o paralelă între evenimentele recente din Tunisia, Egipt şi Siria şi Revoluţia din decembrie 1989.

„Faptul că cineva a reuşit să ridice vălul, să ne spună ce s-a întâmplat de fapt atunci, este cel mai mare câştig de după Revoluţie", a punctat Imre. O intervenţie emoţionantă a fost cea a revoluţionarului Ionel Dumitru, unul dintre supravieţuitorii masacrului de la Otopeni, care a povestit cum a scăpat cu viaţă, chiar dacă a fost ciuruit de şase gloanţe: „Cuvintele nu pot acoperi prin ce am trecut noi. Cartianu a reuşit să pună totul într-o carte, căci adevărul din '89 trebuie aflat şi spus cu tărie".

„Cartea Revoluţiei" (1.008 pagini, 60 de lei, preţ special pentru Bookfest) este formată din trei părţi editoriale: „Sfârşitul Ceauşeştilor", „Crimele Revoluţiei", „Teroriştii printre noi" (comentariile pe această temă publicate de Grigore Cartianu în ziarul „Adevărul", în perioada 2009-2011) şi o parte de Anexe cu documente.

Un volum greu, la propriu

„Este din toate punctele de vedere o carte grea", a precizat, glumind, Grigore Cartianu. Volumul cântăreşte 1,715 kilograme şi este editat într-un tiraj de 4.500 de exemplare. În trei ani de prezenţă la Târgurile de Carte Bookfest şi Gaudeamus, Editura Adevărul a vândut peste 50 de milioane de cărţi.

*Vezi pe adevarul.ro imagini de la Bookfest.

"Grigore Cartianu a reuşit să ridice vălul, să ne spună ce s-a întâmplat de fapt atunci, este cel mai mare câştig de după Revoluţie."
Peter L. Imre
director general Adevărul Holding

„Cartea Revoluţiei", la preţ redus

Volumul „Cartea Revoluţiei" este editat într-o ediţie de gală de 1.008 pagini, care include: 368 de fotografii - multe din arhiva Agerpress, 29 de infografii, şase facsimile şi o caricatură semnată de Ion Barbu.

Cartea poate fi procurată de la Bookfest, din complexul Romexpo, până duminică la un preţ redus special pentru salonul de carte la 60 de lei de la 99 de lei. „Cartea Revoluţiei" mai poate fi achiziţionată din Librăriile Adevărul (11 librării în nouă oraşe din ţară), din caravanele „Adevarul" şi de pe www.adevarulshop.ro.

Evenimente la standul Adevărul Holding

- Azi, ora 11.30 -  sesiune de autografe Ovidiu Lipan Ţăndărică, după lansarea  dublului album „Balkano-live" (foto).

- Mâine , ora 14.00 - lansarea volumelor „Mascarada de la Cotroceni" (28 de lei) şi „Rolul sânilor în presa liberă ", de Ion Cristoiu  (26 de lei).

- Sâmbătă, ora 13.00 - lansarea volumului „România 1989. Autopsia unei revoluţii eşuate", de Gago Malgosha şi Willy Golberine, prezentat de Grigore Cartianu şi Ion Cristoiu. Studiul analizează reflectarea evenimentelor din decembrie 1989 în presa străină.

Criză mare la târg

La Bookfest, cumpărătorii pot găsi şi cărţi la preţul de 2 lei   Foto: lucian muntean



Puţini fideli ai lecturii au onorat ieri prima zi a Târgului de Carte Bookfest, care se desfăşoară până duminică la Complexul Romexpo din Bucureşti. Prin spaţiile largi ale pavilioanelor care găzduiesc manifestarea bătea vântul, iar expozanţii care îşi etalau oferta aşteptau cu răbdare venirea primilor cumpărători. Pentru a mai îndulci această ediţie, în mod evident una „de criză", editurile au afişat reduceri generoase.

Astfel, Editura Nemira practică la toate titlurile o reducere de 25%, fără a mai vorbi de tradiţionala ofertă de cărţi la 5 lei sau 10 lei, multe dintre ele de certă valoare. Editura Polirom oferă reduceri între 15 şi 20%, în funcţie de titlu, iar Editura Humanitas şi-a redus cărţile cu un procent situat între 15 şi chiar 50%, fără a mai vorbi de cărţile cu „portocală", aflate la 10 lei. În sfârşit, Editura Curtea Veche îşi îmbie cititorii cu reduceri situate între 10 şi 50%.

O prezenţă spectaculoasă este cea a „mormanului" de cărţi „la 2 lei", cărţi retrase din librării, aparţinând unei reţele de difuzare. Printre ele, titluri ca „Extemporal la dirigenţie", de George Şovu, şi „Viaţa şi moartea Mihaelei Runceanu", dar şi poveşti de N. Batzaria sau romanul „Fanfan", de Alexandre Jardin. „Şeful nu vrea să le vândă la maculatură, a zis să le dăm aşa. Din păcate, doar cei în vârstă mai au răbdare să caute în ele", explică băiatul cu cărţile.

Editura Adevărul are, de asemenea, reduceri generoase la această ediţie. Cărţile din Colecţia de Lux au toate titlurile cu preţul redus cu 30%. Toate titlurile din colecţiile Cartea Verde, Mari muzee ale lumii, Mari pictori şi Jules Verne se vând la doar 10 lei fiecare. Colecţia Mari spectacole de operă şi-a redus preţul la doar 15 lei, de la 19,99 lei, pentru fiecare titlu. Cu doar 12 lei se vând cărţile „Sfârşitul Ceauşeştilor", „Crimele Revoluţiei", „La vânătoare cu Ceauşescu", precum şi colecţiile Alexandre Dumas, Disney Clasic şi Mituri şi legende ale lumii.

Ieri, Editura Spandugiro a lansat volumul de articole al lui Solomon Marcus, „Răni deschise". O altă carte remarcabilă este volumul de poeme al lui Alex. Leo Şerban, „Alte camere, alte glasuri de ieri", la Pandora M, prima apariţie postumă a regretatului scriitor.

Azi, la Bookfest

Unde: Complexul expoziţional Romexpo
Program: 10.00 - 22.00
*Intrarea este liberă

- 15.00, standul Paralela 45: lansarea volumului „Jurnal 1977-1982", de Radu Petrescu;

- 16.00, Cafeneaua Literară Lavazza, Pav. C5: lansarea volumului „Dicţionar general al Revoluţiei Române din 1989", de Gheorghe Sbârna şi Valentin Marin, eveniment organizat de Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989;

- 17.30, standul Editurii Tractus Arte: lansarea volumului „Masca şi teatrul de stradă", de Mihai Mălaimare, prezentat de Ion Cristescu;

- 19.00, standul Editurii Humanitas: lansarea volumului „Aşa sunt eu, prost. Fragmente autobiografice", de Valentin Uritescu. Alături de autor vor fi prezenţi George Motoi, Dan C. Mihăilescu, Nae Cosmescu şi Alexandru Lazăr

Ficţiune şi istorie, la Romexpo

Mâine, în a treia zi de  Bookfest, vor fi lansate volume de Marta Petreu, Nora Iuga, Alexandru-Brăduţ Ulmanu sau Florian Bichir. Programul de vineri include mai multe manifestări prilejuite de apariţia recentă a unor titluri semnificative pe piaţa editorială.

Noua serie de autor dedicată scriitoarei Marta Petreu va fi lansată, la standul Editurii Polirom, la ora 16.00 şi prezentată de Paul Cernat, George Neagoe şi Ioan Stanomir. La 16.30, criticul literar Bianca Burţa-Cernat va lansa la standul Cartea Românească cea mai recentă scriere a Norei Iuga, intitulată „Berlinul meu e un monolog". Pe de altă parte, iniţiativa „restitutio" a Editurii Humanitas s-a concretizat recent în volumul „Tinereţe ciudată şi alte scrieri", de Dinu Pillat, coordonat de George Ardeleanu. Volumul va fi prezentat la standul editurii, la ora 18.30, de îngrijitorul ediţiei şi de Monica Pillat, Sorin Lavric şi Vlad Russo.

La standul aceleiaşi edituri, va fi lansată ediţia românească a celei mai recente cărţi a lui Ismail Kadare, intitulată „Accidentul", un roman de dragoste cu elemente de policier şi de suspans, care are în centru un cuplu ciudat.  La ora 18.00, volumul va fi prezentat de  Marius Dobrescu, Vlad Zografi şi Denisa Comănescu, director al Humanitas Fiction.

Şi cercetarea istorică şi sociologică va fi în prim-plan mâine, când vor fi lansate  studii ca „Istoria Olteniei", de Alex Mihai Stoenescu, şi „Cartea feţelor. Revoluţia Facebook în spaţiul social", de Alexandru-Brăduţ Ulmanu. Standul Editurii Eikon va găzdui, la ora 18.00, prezentarea volumului de reportaje al jurnalistului Florian Bichir, intitulat „Vânătorul de minuni", la care va participa autorul, alături de Mircea Mirel Amariţei.

image
image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite