VIDEO Angela Gheorghiu:„Această nouă producţie a fost propunerea mea“

Soprana româncă Angela Gheorghiu va interpreta rolul titular al noii montări „Adrienne Lecouvreur“, de la Royal Opera House (Opera Regală londoneză). Spectacolul după opera compozitorului italian Francesco Cilea (1866-1950), în regia britani­cului David McVicar, va avea premiera în luna noiembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai citeşte şi:

Angela Gheorghiu, interpretare apreciată la Washington

„Adevărul": Interpretaţi pentru prima dată rolul unei persoane reale, Adrienne Lecouvreur. Cum v-aţi pregătit pentru el? Ce surse de documentare aţi folosit?

Angela Gheorghiu: Foarte multe surse documentare. Adrienne Lecouvreur a fost cea mai importantă tragediană a epocii sale. A sedus prin eleganţă, talent, inovaţie, atitudine grandioasă. La 15 ani, a fost angajată de Comedia Franceză şi a jucat cele mai importante roluri de tragediană. I-a jucat foarte mult pe Racine, pe Corneille şi pe Molière, mari somităţi ale literaturii universale. A murit însă în singurătate, prin otrăvire, din pricina unei gelozii. Biserica Catolică a refuzat chiar să o înmormânteze. Voltaire i-a închinat un poem. Publicul şi Casa Regală franceză o adorau. Mai târziu, Sarah Bernhardt, Yvonne Printemps şi alte mari actriţe din secolul trecut au jucat în piesa de teatru purtând numele „Adrienne Lecouvreur", scrisă de doi mari scriitori francezi, în colaborare: Eugène Scribe şi Gabriel Legouvé. Acesta din urmă a fost printre primii francezi care au luptat pentru drepturile femeilor. Mai târziu, în 1902, compozitorul italian Francesco Cilea a avut geniala idee de a compune o operă având ca libret acest fantastic personaj. Premiera a avut loc la Milano, apoi la Covent Garden, în 1904, şi la Metropolitan, în 1906. De atunci, mari dive din lumea operei au creat acest pesonaj: Lina Cavalieri, Renata Tebaldi, Mirella Freni...

De ce aţi acceptat rolul principal într-o operă căreia mulţi i-au reproşat textul ambiguu şi linia epică greu de urmărit?

Imposibil de răspuns la întrebarea aceasta cu caracter critic. Atâtea genii au creat un personaj care chiar a existat, cum a fost Adrienne Lecouvreur. Am de gând să le urmez exemplul umilităţii, în amintirea unei mari actriţe care a revoluţionat o epocă.

Cum credeţi că veţi colabora cu David McVicar, cunoscut drept un „enfant terrible" al operei?

David McVicar va face această nouă producţie la propunerea mea, la fel cum s-a întâmplat cu regizorul Richard Eyre, alături de care am lucrat în „Traviata" de la Covent Garden, şi care a fost angajat la propunerea mea de către Metropolitan Opera pentru noua producţie „Carmen", pe care o voi face în 2012. David a fost fericit să accepte noua producţie cu opera „Adriana Lecouvreur", la Royal Opera House. Avem deja împreună o colaborare pentru fantastica producţie cu opera „Faust", pe care am făcut-o deja la Covent Garden şi la Monte Carlo. Ne potrivim perfect, fiind amândoi „enfant terrible" din lumea operei. Ador modul său de a lucra şi are o echipă formidabilă.

Ce va aduce original montarea sa?

David mi-a trimis deja desenele având imaginea montării sale în detaliu, de care am rămas foarte încântată. Sper din suflet să placă publicului. Aceasta este cea mai nobilă cauză a noastră, a artiştilor: să putem oferi o operă care să placă şi să vină cu ceva inovativ, spectaculos.

Ce faţetă a Angelei Gheorghiu va dezvălui noua montare de la British Royal Opera?

După premieră voi reuşi, poate, să răspund la această întrebare.

Un „superstar" al operei

Angela Gheorghiu este una dintre sopranele de primă mărime, aplaudată pe toate marile scene ale lumii. S-a născut în 1965, la Adjud. În 1992 a debutat la Royal Opera House din Londra, iar în 1993 a păşit pentru prima dată pe scena de la Metropolitan Opera din New York. Astăzi are deja 70 de spectacole la Metropolitan Opera. De curând a fost nominalizată la categoria „artista anului" la gala Classical Brit Award 2010, ce va avea loc la 13 mai, la Londra.

"Aceasta este cea mai nobilă cauză a noastră, a artiştilor: să putem oferi o operă care să placă şi să vină cu ceva inovativ, spectaculos."
Angela Gheorghiu
soprană


Angela Gheorghiu interpretând o arie din Adrienne Lecouvreur


Angela Gheorghiu în Traviata

citeste totul despre: