S-a stins „Borges al României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Horia Simionescu, pe care Mircea Cărtărescu îl considera un egal al marelui scriitor argentinian, a murit ieri, la vârsta de 83 de ani. Literatura română a rămas fără Mircea Horia Simionescu, unul dintre cei mai importanţi prozatori din a doua jumătate a secolului XX.

Mircea Horia Simionescu s-a născut pe 23 ianuarie 1928 la Târgovişte. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti abia în 1962, după o lungă întrerupere de studii. La începutul anilor '40, tânărul literat s-a apropiat de Costache Olăreanu şi de Radu Petrescu şi astfel s-a născut aşa-numita Şcoală de la Târgovişte, care a grăbit evoluţia literaturii române spre postmodernism.

În 1969, când a părăsit ziarul „Scânteia", unde a lucrat mulţi ani, Mircea Horia Simionescu a debutat în volum cu „Dicţionar onomastic", primul roman din tetralogia „Ingeniosul bine temperat". Au urmat o mulţime de volume de ficţiune, literatură de călătorie şi eseu, printre care „Nesfârşitele primejdii" (1978), „Învăţături pentru Delfin" (1979), „Licitaţia" (1985), „Paltonul de vară" (1996).

Citiţi şi:

Cine a câştigat cei mai mulţi bani din scris

De-a lungul timpului, prozatorul a fost distins cu numeroase premii literare, printre care Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor (1998). A fost, de asemenea, unul dintre ultimii laureaţi ai Premiului Prometheus, acordat de Fundaţia Anonimul şi de „România Literară".

„Ultimul « muschetar» târgoviştean"

La moartea sa, scriitorul Mircea Cărtărescu a declarat pentru „Adevărul": „Mircea Horia Simionescu rămăsese, pur şi simplu, cel mai mare scriitor român în viaţă, un egal al lui Borges şi-al lui Italo Calvino. Îmi pare teribil de rău de moartea sa, mai ales că-l întâlnisem de curând la un vernisaj şi mi se păruse încă în putere. Prin el pierd, personal, un mare şi admirat prieten".

Criticul literar Ion Bogdan Lefter, apropiat al autorului care a îndrăznit să schimbe proza românească , a comentat pentru „Adevărul": „Dispare astfel ultimul «muschetar» târgoviştean, cel mai parodist dintre membri grupului care a revoluţonat proza românească. Ne vom da seama mai târziu că a fost unul dintre cei mai mari scriitori ai noştri. «Ingeniosul bine temperat» va rămâne una dintre operele noastre fundamentale".

Originalitate şi forţă

Subliniind importanţa rolului jucat de „unul dintre cei mai originali şi puternici prozatori" în evoluţia literaturii postbelice, criticul literar Nicolae Manolescu a explicat: „Debutul lui din 1969 a reprezentat un adevărat şoc pentru mentalitatea literară dominantă în epocă. «Ingeniosul bine temperat» era un roman care nu semăna cu niciun altul, nu intra în niciuna dintre categoriile pe care critica literară le considera omologate".

Nicolae Manolescu a comentat aparteneţa scriitorului Mircea Horia Simionescu la mişcarea târgovişteană: „A fost asimilat, oarecum întâmplător, ca făcând parte din acest grup, împreună cu Radu Petrescu, Alexandru George, Costache Olăreanu. Ce e drept, el era chiar din Pucioasa, dar nu e mai puţin adevărat că «Şcoala de la Târgovişte» era o formulă oarecum improprie (Alexandru George  fiind bucureştean get beget), dar care s-a impus. A existat la un moment dat intenţia criticii literare de a-i socoti pe «târgovişteni» mai importanţi decât scriitorii canonici ai epocii. E greu de spus dacă ei, mult timp marginali, vor deţine cândva prim-planul tabloului literar".

"Mircea Horia Simionescu rămăsese, pur şi simplu, cel mai mare scriitor român în viaţă."
Mircea Cărtărescu
scriitor

Va fi Îngropat vineri

Trupul neînsufleţit al lui Mircea Horia Simionescu va fi depus joi la Capela  Cimitirului Bellu, iar înmormântarea va avea loc vineri, la Cimitirul Bellu.

„Un mare scriitor al lumii"

Scriitoarea Simona Popescu a mărturisit, la moartea prozatorului: „Pentru generaţia mea, care în anii de groază '80 echivala postmodernismul cu subversivitatea, cu bunul- simţ (artistic), cu bunul-gust (estetic) şi cu adevărata normalitate, Mircea Horia Simionescu  a fost un model. La cursurile pe care le ţin la Facultatea de Litere, el este unul dintre personajele principale. Mi-ar fi plăcut, ca studentă, să-mi fi vorbit cineva la vreun curs despre Mircea Horia Simionescu. M-au legat de el nu doar admiraţia, preţuirea pe care i-o port, ca scriitoare, dar şi o simpatie pentru omul de care m-am apropiat în timp. Era un om minunat, ca şi cărţile lui.  Mircea Horia Simionescu a îmbrăcat de ieri paltonul de vară... («Paltonul de vară» este un roman impresionant, în care naratorul spune ce ar lua cu el pe lumea cealaltă din toată viaţa lui)".

Profesor de literatura română la Facultatea de Litere a Universităţii dun Bucureşti, scriitoarea a explicat:  „Pentru literatura română, multă vreme bîntuită sau dominată de complexe provinciale sau culturale, Mircea Horia Simionescu a fost - este - o prezenţă aproape neverosimilă. Debutul lui din 1969 trebuie să fi părut multora derutant. «Dicţionarul onomastic» (roman!) părea un obiect greu identificabil. A început, aşadar, prin a deconcerta - şi a continuat la fel cu cărţi care au sfidat cutumele literare ale contemporanilor. El făcea proză ALTFEL. Literatura era şi ALTCEVA decât ceea ce se purta pe la noi pe vremea aceea (până în ziua de zi). Un autor sofisticat şi accesibil, cât se poate de serios şi cât se poate de haios în acelaşi timp. Original şi experimentalist, într-o perioadă în care se pierduse gustul pentru astfel de... excentricităţi. Ex-centric. Din cauza asta, omologat mai târziu (a intrat în manualele şcolare doar după 1990). Un mare scriitor european, un mare scriitor al lumii. Nu a avut norocul sârbului Milorad Pavic (născut cu un an după scriitorul român), care a pubicat în 1984 «Dicţionarul khazar», carte devenită best-seller internaţional, nominalizat la Premiul Nobel şi  tradus cu peste 80 de carţi în toată lumea. În 1969, Mircea Horia Simionescu publica «Dicţionarul onomastic» şi, în 1971, «Bibliografia generală»". Simona Popescu a adăugat: „Nu ştiu să fi fost tradusă vreo carte de-a lui în vreo limbă străină, deşi se publică tot felul. Tot felul, mai puţin cărţile celui mai mare prozator român - pînă azi dimineaţă în viaţă. Un scriitor cu un proiect de anvergură de la bun început, desfăşurat în decenii, plin de surprize". 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite