România este, de astăzi, invitată de onoare la Torino

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este pentru prima dată ţară invitată de onoare la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, care se deschide astăzi şi se va încheia pe 14 mai.

Salonul Internaţional de Carte de la Torino este cea mai importantă manifestare de gen din Italia şi se află la cea de-a XXV-a ediţie, România fiind în acest an, pentru prima dată, invitată de onoare la acest eveniment, care se desfăşoară între 10 şi 14 mai. România este invitată de onoare alături de Spania.

Tot în premieră, ediţia din acest an are ca temă: „Vivere in rete: le mutazioni indotte dalle tecnologie digitali / A trăi în reţea: modificările impuse de tehnologiile digitale".

Prezenţa Romaniei la Salonul Internaţional de Carte de la Torino este coordonata de Institutul Cultural Roman, prin Centrul Naţional al Cărţii şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, şi include un amplu program de manifestări culturale, focalizat pe promovarea literaturii române, a traducerilor şi a politicilor editoriale din România. Partenerii Institutului Cultural Roman sunt colectivul de limba şi literatura italiană din cadrul Universităţii Bucureşti şi Asociaţia Italiană a Romaniştilor.

Standul naţional al României are o suprafaţă de de 400 metri pătraţi. In parteneriat cu Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi cu Academia Civică, pe o latură a Standului va fi montată o expoziţie de fotografii dedicată victimelor comunismului.
Peste 120 de personalităţi din domeniul culturii, scriitori, traducători, jurnalişti culturali, editori, critici literari, profesori, romanişti, italienişti sunt invitate în aceste zile la Torino. Dintre aceştia, 23 sunt scriitori, un număr record pentru o ţara participantă la Salonul de Carte de la Torino.

Astfel, vor participa la întalniri în cadrul Salonului sau la manifestări organizate în spatii culturale din Torino scriitorii Norman Manea, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu, Dumitru Ţepeneag, Matei Vişniec, Ileana Mălăncioiu, Mircea Dinescu, Ion Mureşan, Dan Lungu, Nichita Danilov, Lucian Dan Teodorovici, Doina Rusti, Rasvan Popescu, Florina Ilis, Vasile Ernu, Floarea Tutuianu, Ruxandra Cesereanu, Ana Maria Sandu, carora li se vor alătura patru scriitori originari din România, care scriu sau au fost publicaţi în limba italiana: Eugenia Bulat, Mihai Mircea Butcovan, Ingrid Beatrice Coman, Liliana Lazăr.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite