Proiect pentru aducerea lui Brâncuşi acasă

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat, ieri, după ce a vizitat Hobiţa, satul natal al lui Constantin Brâncuşi, că va institui un proiect guvernamental de repatriere a rămăşiţelor pământeşti ale marelui sculptor. Acesta se alătură campaniei lansată de scriitorul Laurian Stănchescu în urmă cu doi ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Rudele au dreptul să ceară repatrierea rămăşiţelor pământeşti, iar datoria noastră este să le sprijinim. Am discutat chestiunea aceasta inclusiv cu domnul Ponta şi există sprijinul necesar. Demersurile care se vor face trebuie să fie la nivel guvernamental şi va fi un proiect în această direcţie. E de datoria noastră să ne străduim", a spus Mircea Diaconu.

Ministrul Culturii a vizitat şi casa părintească în care s-a născut Brâncuşi, aceasta afându-se într-o stare avansată de degradare, deşi se află pe lista monumentrelor istorice. „De aici trebuie să începem. Casa aceasta trebuie restaurată, pentru că reprezintă un minim de respect pe care îl putem arăta lui Brâncuşi", a mai spus ministrul.

Mircea Diaconu a stat de vorbă cu rudele şi urmaşii lui Constantin Brâncuşi în pridvorul casei memoriale şi, apoi, a aprins o lumânare în cimitirul din sat la mormântul părinţilor marelui sculptor.  

citeste totul despre: