Patru cărţi marca „Adevărul“ la Bookfest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Editura Adevărul va prezenta patru noi titluri la Târgul de carte Bookfest, care începe, astăzi, la Complexul Romexpo din Bucureşti.

Până duminică, 3 iunie, în ultima zi a târgului, cititorii care vor trece pe la standul Adevărul vor putea achiziţiona volume care vorbesc despre viaţa lui Ceauşescu, despre călătoria în spaţiu a lui Dumitru Prunariu, despre masonerie şi despre propaganda politică românească.

Pe lângă lansările anunţate, vor mai avea loc şi alte evenimente la stand. Sâmbătă, 2 iunie, de la ora 16.00, fostul ministru de externe din perioada lui Ceauşescu, Ştefan Andrei, va acorda autografe pe cartea de interviu „I se spunea Machiavelli" - Ştefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea.

Vineri, 1 iunie, de la ora 17.00, şi duminică, 3 iunie, de la ora 17.00, Grigore Cartianu, redactor-şef al ziarului „Adevărul", se va afla şi el la standul editurii şi va acorda autografe pe cărţile sale, „Crimele Revoluţiei", „Sfârşitul Ceauşeştilor", „Cartea Revoluţiei" şi „Teroriştii printre noi", ultima semnată alături de jurnaliştii „Adevărul", Andrei Crăciun, Cristian Delcea şi Mihai Voinea.

Şapte zile în cosmos

„Dumitru-Dorin Prunariu - biografia unui cosmonaut", de Annie Muscă, povestea vieţii primului român care a ajuns în Cosmos, va fi lansată la târg sâmbătă, 2 iunie, de la ora 11.00. În carte, cosmonautul povesteşte cum poţi admira Universul în bătaia Soarelui, prin hubloul navei. Pentru cel aflat acolo sus, cerul nu mai seamănă cu cel văzut pe Pământ.

„Este negru ca smoala. Nu mai există atmosfera care să îl coloreze". Nici stelele nu mai au strălucirea lor dată de irizările atmosferice. Sunt de un alb mat. Iar Pământul este luminat în funcţie de gradul de civilizaţie al zonei respective. Atunci, Statele Unite ale Americii erau cele mai luminate, urma Europa occidentală, iar ţările est-europene păreau de-a dreptul sumbre. Pe 14 mai 1981, Dumitru Prunariu intra în grupul select al oamenilor care au depăşit graniţele Terrei, devenind cel de-al 103-lea pământean care zbura în spaţiul cosmic şi singurul român care a reuşit această performanţă.

Studiu despre evoluţie

Două ore mai târziu, adică sâmbătă, 2 iunie, de la ora 13.00, va fi lansat volumul „Cunoaşterea umană. De la fizică la sociologie şi religie", de Giuliano di Bernardo, o perspectivă asupra gândirii masonice şi asupra viitorului omenirii. Concluzia autorului este că specia umană riscă să dispară, pentru că raţiunea, ajunsă la apogeul puterii sale, nu îşi mai poate stăpâni creaţiile - ştiinţa, tehnica, arta, etica şi religia. Evoluţia a favorizat raţiunea, dar nu şi înţelepciunea necesară pentru limitarea şi îndrumarea acesteia. Raţiunea, făuritoarea marilor civilizaţii umane, acţionează acum, fără să-şi dea seama, spre distrugerea lor. Drept urmare, autorul sugerează că numai sosirea unui Tiran iluminat poate aduce între raţiune şi înţelepciune echilibrul necesar pentru a evita extincţia speciei umane.

Tinereţile lui Nicolae Ceauşescu

Cartea „Viaţa lui Ceauşescu: Ucenicul partidului" de Lavinia Betea, Cristina Diac, Florin-Răzvan Mihai şi Ilarion Ţiu, primul volum dintr-o trilogie în lucru, va fi lansată pe 2 iunie, de la ora 15.00. Trilogia va continua cu volumele „Fiul poporului" şi „Tiranul". Sub lespedea epocii Ceauşescu s-au scurs copilăria şi tinereţea vârstnicilor de azi. Cu groaznica moarte a lui Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale s-a pus capăt războiului rece ca-ntr-un sfârşit de telenovelă. Procesul şi execuţia lor au fost boomul mediatic al anului 1989. Şi act revelator în antologiile manipulării şi ale conspiraţiei.

Liderul Ceauşescu e şi paradoxul statistic care particularizează tranziţia românească. În Barometrul noilor democraţii, realizat de Fundaţia Soros în statele ex-comuniste, Ceauşescu bate, constant, recordul la ambele categorii: e simultan „Dracula" şi „binefăcătorul" secolului al XX-lea din istoria României. La zece ani de la moartea sa, aproape un sfert dintre români l-au apreciat drept cel mai bun conducător din ultima sută de ani. Simetric, cam tot pe-atâţia l-au considerat cel mai rău, cred autorii cărţii.

Excesele regimurilor

În aceeaşi zi, sâmbătă, de la ora 17.00, va avea loc şi lansarea „Enciclopediei propagandei româneşti", de Călin Hentea. Resentimentele antipropagandistice ale românilor sunt justificate: excesele regimurilor carlist şi apoi antonescian, continuate de propaganda comunistă, ce a depăşit limitele bunului-simţ şi a ajuns la cote paroxistice în timpul regimului Ceauşescu, urmate de două decenii de demagogie politică au avut efecte dezastruoase asupra conştiinţei naţionale, a moralei şi mentalităţii majorităţii cetăţenilor.

În acelaşi timp, propaganda generaţiei paşoptiste în Occident de la mijlocul secolului trecut, pentru Unirea Principatelor, a fost benefică şi indispensabilă formării statului român, tot aşa cum la fel de necesară a fost şi propaganda pentru intrarea României în NATO, din a doua jumătate a anilor '90, este de părere Călin Hentea, autorul cărţii.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite