DOCUMENTAR Cum ne-am petrecut sfârşitul monarhiei. Micaela Ghiţescu, fost deţinut politic: „S-au anulat toate revelioanele“

DOCUMENTAR Cum ne-am petrecut sfârşitul monarhiei. Micaela Ghiţescu, fost deţinut politic: „S-au anulat toate revelioanele“

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de când regimul monarhic a fost abolit şi a fost înlocuit, abuziv, cu cel comunist. România devenea republică şi odată cu acest moment îi dispăreau elitele, tradiţia, liniştea. „Venise vremea oamenilor fără personalitate“, spunea regele Mihai I. Să privim în trecut, aşadar, spre momentul zero al schimbării, şi să înţelegem.

Povestea japonezului care a fost dispreţuit întreaga viaţă pentru că a supravieţuit scufundării Titanicului

Povestea japonezului care a fost dispreţuit întreaga viaţă pentru că a supravieţuit scufundării Titanicului

Cultura japoneză diferă în privinţa mai multor aspecte de cea occidentală, una dintre cele mai importante trăsături ale sale fiind importanţa pe care o acordă ideillor de datorie şi onoare. Conceptul de ruşine cântăreşte greu pentru poporul japonez, aşteptările societăţii fiind de mare importanţă. Acest lucru a fost evident şi în cazul lui Masabumi Hosono, un supravieţuitor de pe Titanic, dar care nu a putut să se bucure de acest lucru.

Regele Mihai a murit. Istoria celor 66 de ani de monarhie. Cel din urmă suveran al românilor: „Am plecat cu moartea-n suflet”

Regele Mihai a murit. Istoria celor 66 de ani de monarhie. Cel din urmă suveran al românilor: „Am plecat cu moartea-n suflet”

Regele Mihai I a murit marţi, 5 decembrie, după o lungă şi grea suferinţă. Adevarul.ro vă prezintă istoria monarhiei - de la proclamarea Regatului din 1881 până în data de 3 ianuarie 1948, când Regele Mihai şi mama lui ajung pe peronul gării Sinaia şi se urcă în tren, cu destinaţia Lausanne, după ce suveranul a fost forţat să abdice. „Am plecat cu moartea-n suflet”, avea să declare cel din urmă rege al românilor.

Însemnările dureroase ale unui deţinut de la Auschwitz, găsite şi descifrate după zeci de ani: Dorinţa de răzbunare m-a împiedicat să pun capăt suferinţei

Însemnările dureroase ale unui deţinut de la Auschwitz, găsite şi descifrate după zeci de ani: Dorinţa de răzbunare m-a împiedicat să pun capăt suferinţei

Specialiştii au reuşit cu ajutorul tehnologiei să descifreze mărturia cutremurătoare aşternută pe hârtie de un deţinut din lagărul de la Auschwitz, care a fost forţat să contribuie la crimele comise de trupele naziste. În însemnările sale, bărbatul mărturiseşte că dorinţa de răzbunare l-a împiedicat să intre în camera de gazare alături de evreii pe care era obligat să-i conducă spre moarte.

Omul care a scăpat de moarte prin şah

Omul care a scăpat de moarte prin şah

Ossip Bernstein (1882- 1962)a  fost un avocat de drept financiar şi unul dintre  cei mai faimoşi jucători de şah ai secolului XX. Dacă de regulă în turneele de şah, premiul este unul în bani, în cazul lui Bernstein, în 1918, miza unui joc a fost supravieţuirea.

PORTRET Viaţa lui Anton Pann, „cel isteţ ca un proverb“, compozitorul imnului „Deşteaptă-te, române!“

PORTRET Viaţa lui Anton Pann, „cel isteţ ca un proverb“, compozitorul imnului „Deşteaptă-te, române!“

În poezia „Epigonii“, Mihai Eminescu îi aducea, într-un simplu vers, un omagiu lui Anton Pann, numindu-l „finul Pepelei, cel isteţ ca un proverb“, în semn de recunoştinţă pentru ascuţimea şi râvna cu care acesta a îmbogăţit cultura românească. Anton Pann a fost căntăreţ de strană, compozitor şi scriitor. Pe deasupra, a lucrat ca tipograf şi dascăl şi a fost un neobosit culegător de cântece „de lume“.

Dezbatere Historia. 1 Decembrie 1918: „Visul de Aur al României”

Dezbatere Historia. 1 Decembrie 1918: „Visul de Aur al României”

Există în viaţa unei naţiuni clipe pe care atât de inspiratul Ştefan Zweig le numea „astrale”. Clipe în care istoria pare că-şi trage răsuflarea, înainte de a-şi urma tumultul vijelios, care-i transformă pe oamenii simpli în eroi sau în victime, pe politicieni în bărbaţi de stat sau în anonimi ai cronicilor oficiale, care transformă colectivităţile umane în naţiuni sau în populaţii.

„Primeşte această mică epistolă de la mine, dulce soră, prin care vei şti şi despre mine, al dumitale dorit frate Augustin, că până la facerea acestei mici epistole, mă aflu mai uşor, mulţam bunului Dumnezău, că pe unde sunt puşcat sunt mai vindecat, numai ciontul nu-i aşezat cum trebe încă, da nu mă mai doare aşe rău“. Aşa începe o scrisoare pe care un anume Augustin o trimite acasă de pe front, dintr-un spital din Cehia, pe 11 septembrie 1915.

acum 11 zile · comentarii (3)

Cunoaşterea trecutului prin ochii unui trăitor al istoriei are avantajul inegalabil de a înţelege istoria în timpul ei, aşa cum s-a desfăşurat fără imperfecţiunile de analiză la care suntem supuşi noi, cei de astăzi ai istoriei de ieri. Un argument în acest sens îl reprezintă întâlnirea cu istoricul Neagu Djuvara care a avut nobleţea de-a ne oferi câteva adevăruri istorice la întrebări ale căror răspunsuri păreau incontestabile.

acum 3 zile · comentarii (0)

Oricine trece pe Strada Unirii din Craiova, urcând dinspre marele sens giratoriu al Căii Bucureşti, considerat „kilometrul 0” al Craiovei, pe partea stângă, este atras de măreţia unui palat, care parcă vine din altă lume, supranumit micul „Schonbrunn” al Craiovei, fiindcă seamănă cu palatele fostei Curţi Imperiale de la Viena, Palatul „Dini Mihail”, dar pe care mulţi l-au numit după numele ultimului proprietar, „Palatul Jean Mihail”.

acum 15 zile · comentarii (21)

Nu ştiu să scriu despre lucruri triste. Nu pot, nu vreau, nu ştiu. Eu scriu despre lumină, despre entuziasm, despre emoţii care încălzesc inimi şi despre oameni buni – ca şi când toţi oamenii ar fi buni, ca şi când numai acestea ar fi lucrurile care trebuie să rămână. Dar despre tristeţea apăsătoare, ca un abur înecăcios, a ultimelor zile nu pot să nu scriu.

luna trecuta · comentarii (0)

Regele Mihai I s-a născut la Castelul Foişor din Sinaia în ziua de 25 octombrie 1921, ca Principe al României. S-a stins din viaţă la 5 decembrie 2017, la reşedinţa sa din Elveţia – în chiar anul în care se împlinesc nouă decenii de la urcarea sa pe tron. Avea 5 ani şi 9 luni în iulie 1927, atunci când i-a succedat bunicului său, Regele Ferdinand Întregitorul.

luna trecuta · comentarii (4)

Memoria locurilor ne oferă prilejul  înţelegerii şi completării istoriei unor evenimente care au marcat destinul României. O mărturie semnificativă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial îl reprezintă conacul de la Dobriţa din judeţul Gorj care pentru aproape trei săptămâni a fost gazdă pentru însuşi Regele Mihai, adus de la Bucureşti de colonelul Petre Petrescu, unul din apropiaţii Casei Regale.

luna trecuta · comentarii (0)

În aceste zile, România se pregăteşte să îşi ia adio de la unul dintre cei mai importanţi şefi de stat pe care i-a avut: Majestatea Sa Regele Mihai I, ultimul rege al României şi, totodată, ultimul şef de stat român din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial care era în viaţă. Majestatea Sa a atins un record mondial, prin sărbătorirea, în 2017, a 90 de ani de la urcarea sa pe tron.

luna trecuta · comentarii (17)

Mii de basarabeni au cerut la Chişinău Unirea cu România. În Republica Moldova singura soluţie pentru criza continuă în care se zbate statul este văzută ca fiind Unirea cu România. Acest lucru s-a întâmplat chiar astăzi, în prima zi a Anului Centenar.

acum 2 luni · comentarii (23)

Moldovenii încep Anul Centenar în stradă: pe 2 decembrie, începând cu ora 14.00, va avea loc la Chişinău, cu plecare de la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, un marş pentru Unirea dintre România şi Republica Moldova. Toţi cei cu suflet românesc sunt aşteptaţi la eveniment.

acum 2 luni · comentarii (8)

Dacă adevărul istoric ar fi fost cunoscut de toţi românii aşa cum a fost el în realitate, dacă nu ar fi fost ascuns aproape în totalitate, dacă manualele de istorie nu ar fi fost doar mijloace de îndoctrinare şi manipulare în masă, altfel ar fi arătat România de astăzi, care sărbătoreşte 100 de ani de existenţă. Poate n-am fi avut acum o Românie bulversată, cu scara valorilor inversată de nişte politicieni corupţi.

acum 2 luni · comentarii (0)

Unioniştii adevăraţi nu-i critică pe cei care construiesc, chiar dacă o fac prost, ci încearcă să o realizeze mai bine decât ei. De 10 ani s-a mers cu această abordare şi doar aşa am reuşit să scoatem din zona gri a dezbaterii publice acest subiect de importanţă vitală pentru societatea românească şi să o aducem în prim-plan.

acum 2 luni · comentarii (22)

Clişeul este acela că, la 100 de ani de comunism, trecem prea repede cu vederea marile ctitorii şi beneficii ale regimului – comunismul ne-a făcut blocuri, l-a mutat pe ţăran de la sat la oraş, ne-a dat tuturor locuri de muncă sigure în fabrici şi uzine, etc. Este un clişeu care mă zgârie (tare) pe scoarţa cerebrală.

acum 2 luni · comentarii (4)

Despre ce înseamnă diplomaţia, cât de importantă e istoria în pregătirea diplomatului, în devenirea sa şi în evoluţia unei cariere de succes, care sunt unele din liniile directoare în evoluţia relaţiilor internaţionale actuale, a avut deosebita amabilitate să ne răspundă ambasadorul Dumitru Preda, profesor universitar, viaţa sa implicând o certă vocaţie dublată de o bogată  şi variată activitate, deopotrivă ca istoric şi diplomat.

acum 3 luni · comentarii (1)

Civilizaţiile nu mor ele se transformă sau se adaptează. Civilizaţia islamului s-a transformat într-o civilizaţie rigidă, închistată fără o portiţă de scăpare pentru sufletul neliniştit al omului. Marii oameni de cultură scriu pagini despre metafizica şi filosofia istoriei. Poeţii descriu în câteva cuvinte esenţele unei civilizaţii.

acum 3 luni · comentarii (6)
Postari Recente