Grigore Procopiu, politician în timpul Primului Război Mondial, ajuns pe teritoriu moscovit:„Nu era însă, propriu-zis, o fobie, ci mai mult o repulsiune”

Grigore Procopiu, politician în timpul Primului Război Mondial, ajuns pe teritoriu moscovit:„Nu era însă, propriu-zis, o fobie, ci mai mult o repulsiune”

Marţi seară, la Librăria Humanitas Cişmigiu, a avut loc lansarea volumului „Parlamentul în pribegie. 1916-1918. Amintiri, note şi impresii” de Grigore Procopiu, avocat şi senator, membru în parlamentul care vota, în vara anului 1917, pentru reformă agrară şi vot universal. Daniel Cain, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, este cel care a adus în atenţia publicului scrierea lui Procopiu.

Politologul Ioan Stanomir: „Ionel Brătianu a fost, într-adevăr, un patriot, dar a fost un patriot care a văzut România ca pe proprietatea sa”

Politologul Ioan Stanomir: „Ionel Brătianu a fost, într-adevăr, un patriot, dar a fost un patriot care a văzut România ca pe proprietatea sa”

Politologul Ioan Stanomir  a explicat că faptul că avem parte de generaţii de politicieni care privesc România ca pe proprietatea lor vine încă din perioada primului război mondial, din perioada lui Ionel Brătianu. Stanomir a vorbit despre acest lucru cu ocazia lansării cărţii apărute la editura Humanitas, „Parlamentul în pribegie. 1916–1918. Amintiri, note şi impresii“ de Grigore Procopiu, îngrijită de Daniel Cain.

Un mar otrăvit - iniţiativa cetăţenească europeană pentru protejarea minorităţilor naţionale ridică riscuri nebănuite | udmr

Un mar otrăvit - iniţiativa cetăţenească europeană pentru protejarea minorităţilor naţionale ridică riscuri nebănuite

Subiectul iniţiativei cetăţeneşti europene – ICE - intitulate Minority SafePack, care tinde să insereze în legislaţia comunitară reglementări extinse privind protecţia minorităţilor etnice, comportă aspecte neaşteptate, ameninţând să devină, din măsuri generoase în favoarea principiului diversităţii, unelte ale divizării.

Femeia în puşcăriile comuniste. Mărturiile Micaelei Ghiţescu, una dintre primele victime ale torţionarului Alexandru Vişinescu

Femeia în puşcăriile comuniste. Mărturiile Micaelei Ghiţescu, una dintre primele victime ale torţionarului Alexandru Vişinescu

În puşcăriile comuniste, la fel ca bărbaţii, femeile au cunoscut foametea, pedepsele şi torturile psihice. Micaela Ghiţescu (86 de ani) a fost martoră timp de trei ani a acestui regim chinuitor, căruia i-a supravieţuit cu demnitate şi cu optimism. Mărturiile sale despre perioada detenţiei surprind, pe lângă amănunte despre atitudinea intransigentă a comandanţilor, şi o solidaritate între colegele de celulă.

Alexandrina Cantacuzino, prinţesa care s-a luptat ca să aleagă şi femeia: Nu cu femeia-păpuşă ori cu femeia-obiect de plăcere vom păşi înainte în lumea nouă

Alexandrina
Cantacuzino, 

prinţesa care
s-a luptat 

ca să aleagă şi femeia: Nu cu femeia-păpuşă ori cu femeia-obiect de plăcere vom păşi înainte în lumea nouă

„Chestia femeii e o chestie foarte serioasă“ era o propoziţie – cu toate variaţiile posibile – care apărea frecvent, în interbelic, în conversaţiile despre emancipare. Alexandrina Cantacuzino a luat chestiunea în propriile mâini, şi-a dedicat viaţa pentru ca femeia să fie eliberată din chingile lumii patriarhale şi a ajuns prima feministă româncă cunoscută din SUA până-n India.

Dezbatere Historia. Basarabia: Se mai poate vorbi despre Unire?

Dezbatere Historia. Basarabia: Se mai poate
vorbi despre Unire?

Acum 100 de ani elita basarabeană reuşea să se desprindă de Rusia şi să facă prima unire dintre cele care au dus, pe 1 Decembrie, la înfăptuirea României Mari. Ce se întâmplă acum în Republica Moldova? În ce termeni se duce bătălia geostrategică între Est şi Vest? Va fi marcată în vreun fel sărbătorirea Centenarului? Ce înseamnă declaraţiile de unire cu patria-mamă a unor zeci de comune de peste Prut?

Dezinformare la nivelul Consiliului Europei în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale din România!

Dezinformare la nivelul Consiliului Europei în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale din România!

Presa de ieri din ţara noastră anunţa în mod alarmist că reprezentanţii Comitetului consultativ pentru Convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale, organism specializat cu rol consultativ al Consiliului Europei, au dat publicităţii un raport destul de dur în privinţa modului în care autorităţile din ţara noastră înteleg să respecte şi protejze drepturile şi libertăţile minorităţilor naţionale din România.

Donaţie anonimă de un milion de dolari pentru muzeul „Anna Goldi”, dedicat celei care a rămas cunoscută în istorie drept ultima vrăjitoare a Europei

Donaţie anonimă de un milion de dolari pentru muzeul „Anna Goldi”, dedicat celei care a rămas cunoscută în istorie drept ultima vrăjitoare a Europei

Un anonim a donat un milion de dolari pentru a renova muzeul „Anna Goldi” (Enneda, Elveţia), instituţie care pune accentul pe prezentarea drepturilor femeilor, subiect pe care îl explorează prin intermediul poveştii felului în care Anna Goldi, cunoscută drept „ultima vrăjitoare a Europei” a fost executată pe nedrept.

Dezbatere Historia, ora 11.00: Incursiune în viaţa necunoscută a lui Brâncuşi

Dezbatere Historia, ora 11.00: Incursiune în viaţa
necunoscută a lui Brâncuşi

Constantin Brâncuşi pleacă pe 1 septembrie 1926 la New York pentru o expoziţie personală. În urma sa, la Paris, lasă o relaţie secretă. Turneul american aduce consacrarea sculptorului la nivel mondial, în timp ce Brâncuşi întreţine o corespondenţă asiduă cu persoana misterioasă numită în scrisori Tonton. Ce înseamnă Tonton? Ce rol ajucat în viaţa lui Brâncuşi şi care a fost soarta acestei relaţii?

Peste 100.000 de moldoveni sunt aşteptaţi să participe duminică la Marea Adunare Centenară. Evenimentul va avea loc la Chişinău şi români din toate colţurile lumii se vor strânge să ceară Unirea dintre România şi Republica Moldova. Va fi cea mai mare manifestaţie stradală din istoria Republicii Moldova, după cea care a dus la declararea Independenţei faţă de fosta Uniune Sovietică.

acum 29 zile · comentarii (32)

Mă văd nevoit să atrag din nou atenţia asupra unui fapt pe care l-am semnalat şi din poziţia de ministru al Culturii. Ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri din 1918, an în care ar trebui să onorăm memoria celor ce au contribuit la realizarea idealului naţional. Şi totuşi, pe mulţi dintre cei care în urmă cu un secol au îndeplinit cu succes cel mai important obiectiv naţional, pare că i-am uitat.

acum 2 luni · comentarii (4)

În fiecare zi, multe posturi de radio şi de televiziune obişnuiesc să prezinte publicului un aşa-numit ”calendar al zilei”, în care sunt amintite evenimente de impact sau zile în care s-a născut, ori a murit vreo personalitate. Mărturisesc faptul că, de mai mulţi ani, am observat că multe evenimente, fericite sau tragice nu sunt amintite, fie din ignoranţă, fie cu rea intenţie, fie pur şi simplu din neştiinţă.

acum 2 luni · comentarii (3)

Probabil că această întrebare a avut deja multe răspunsuri. Unul dintre ele ar trebui să aibă o dublă trimitere: una umană, antropologică, şi alta de ambient, arhitectură. Cele două repere se întrepătrund deşi confruntarea dintre vechi şi nou la începutul secolului al XIX-lea a fost adesea agresivă.

acum 2 luni · comentarii (5)

Peste 60% din localităţile Republicii Moldova vor vota Unirea cu România până la finele lui 2018. S-a început cu o localitate pe zi şi s-a ajuns şi la patru-cinci. Dar acesta este doar vârful aisbergului: multe aşteaptă 27 martie 2018 sau 1 decembrie 2018 pentru ca festivalul să fie complet.

acum 2 luni · comentarii (28)

O scurtă privire asupra hărţii Uniunii Europene ne înfăţişează regiunea Balcanilor de Vest sub forma unei mari enclave rămase în afara politicii de integrare. În cadrul acestei regiuni, Kosovo rămâne un punct febril, fiind marcat, pe de o parte, de prezenţa unor forţe străine şi, pe de altă parte, de instabilitate politică şi economică.

acum 2 luni · comentarii (26)

La 65 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Iuliu Maniu, propun să supunem analizei o perioadă mai puţin cunoscută din viaţa marelui om politic român. Continuator al memorandiştilor şi personalitate de seamă a vieţii politice româneşti interbelice, Maniu a reprezentat un important factor al rezistenţei româneşti împotriva politicii opresive a Imperiului Austro-Ungar

acum 2 luni · comentarii (6)

Acum cinci ani, dl Neagu Djuvara mi-a făcut onoarea, surpriza şi plăcerea de a-mi trimite o epistolă-comentariu privind un capitol din cartea mea despre Parabolele lui Iisus. Am publicat-o, cu permisiunea autorului, în Dilema veche, nu pentru că vorbea despre o lucrare a mea, ci pentru că întruchipa un model de vitalitate intelectuală, de reactivitate promptă şi generoasă, de erudiţie şi umor.

acum 3 luni · comentarii (0)

Intr-o istorie contrafactuală, dacă şi-ar fi dat demisia în anul 1985 (să zicem), N.C. ar fi murit probabil în patul său, regretat de unii şi bucurându-i pe alţii. Dar nu a făcut-o ‒ şi a terminat în 1989 printr-o umilire supremă, ca un comandant încă suprem al forţelor armate ce era în cursul dimineţii şi care, în cursul după-amiezii, a ajuns să facă autostopul pe un drum din Dâmboviţa.

acum 3 luni · comentarii (93)

Încă şi mai importantă rămâne acea senzaţie de tinereţe pe care Neagu Djuvara o iradia la orice apariţie. Indiferent de vârsta despre care vorbim, acest om a murit tânăr. În preajma lui, toţi ceilalţi, oameni de la 7 la 77 de ani, cum se spune, ne simţeam copii. Sub privirea lui ştrengară de om inteligent, Istoria şi istoriile căpătau o formă şi un conţinut.

acum 3 luni · comentarii (8)
Postari Recente