O sală nouă pe acoperişul Naţionalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci săli şi o scenă în aer liber sunt proiectate la Teatrul Naţional din Bucureşti, care va intra în renovare în luna martie. Galeriilor Artexpo, parte din complex,  nu au încă sediu, iar pentru Operetă şi Centrul Dansului există posibilitatea mutării în spatele Bibliotecii Naţionale.

Lucrările de renovare la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) urmează să înceapă peste aproximativ o lună. Proiectul de renovare a fost iniţiat în anul 2007, în urma efectuării expertizelor de structură, moment în care s-a constatat că se pot reface şi sălile interioare ale teatrului. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că peste aproximativ o săptămână va semna decizia de începere a lucrărilor la TNB, după obţinerea tuturor avizelor şi semnarea contractului de atribuire a lucrărilor.

Lucrările se vor desfăşura în trei etape, începând cu demolarea clopotului de beton, care mai este numit şi „bomboniera", şi prin mutarea Lăptăriei lui Enache şi a depozitelor Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC). Întreaga clădire va fi însă consolidată, cabinetele, depozitele birourile şi sălile Atelier şi Studio în care funcţionează în prezent Opereta.

La cort sau la Cub

image

Schiţa sălii în aer liber de pe acoperişul teatrului

Mihai Oroveanu, directorul MNAC, care deţine în clădirea TNB spaţiul Galeriilor Artexpo, spune că se află în imposibilitate de a a evacua clădirea. Oroveanu nu are o soluţie pentru spaţiile de depozitare necesare în momentul părăsirii clădirii, în ciuda numeroaselor demersuri făcute la autorităţi, şi că, dacă situaţia nu se va rezolva, va refuza evacuarea la data specificată. În aceeaşi situaţie se află şi celebrul local de avangardă Lăptăria lui Enache, care nu deţine un alt spaţiu în care să-şi desfăşoare în continuare activitatea. Deocamdată, spectacolele de la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian" sunt reprezentate conform programului obişnuit, iar în toamnă instituţia se va muta la un cort în spatele Bibliotecii Naţionale din Bucureşti.

Mihai Mihalcea, directorul Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB), spune că se află încă în tratative cu Ministerul Culturii pentru găsirea unei soluţii. Una dintre variante ar putea fi construirea unui Cub, asemănător cu cel care s-a construit la Iaşi, care va fi amplasat lângă cortul Operetei. Birourile şi sălile de repetiţie ar putea fi amplasate în Sala Palatului.

Sala Mare de la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB) va avea la final 850 de locuri. Sala Amfiteatru din TNB va dispărea, însă teatrul va avea la final cinci săli şi scena în aer liber, de pe acoperişul clădirii, pentru reprezentaţii în timpul verii. „Vrem să animăm foarte mult copertina teatrului pentru că are o vedere frumoasă", a explicat Romeo Belea, arhitectul care se ocupă de proiectul Teatrului Naţional Bucureşti. Investiţia în refacerea Teatrului Naţional este de aproximativ 48 de milioane de euro, iar lucrările vor dura circa 28 de luni. 

"Vrem să animăm foarte mult copertina teatrului pentru că are o vedere frumoasă."
Romeo Belea arhitect

Opereta, la cort

Directorul Răzvan Dincă (foto) spune că a discutat cu ministrul Kelemen Hunor şi a făcut un calendar de mutare al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian". „Ne vom muta spre sfârşitul anului, din clădirea Teatrului Naţional, într-un cort foarte modern, de ultimă generaţie. De fapt, e o sală supertehnologizată, cu toate dotările la cheie, după modelele celor realizate în Germania. Îmi place foarte mult spaţiul în care va fi aşezat cortul, în spatele Bibliotecii Naţionale", susţine Răzvan Dincă, care speră şi în începerea construcţiilor la Sala Omnia.;Simona Chiţan

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite