Kamasutra pentru intelectuali

Caricaturistul Ion Barbu a publicat la Editura ART cartea „69“, împreună cu poetul Şerban Foarţă. Într-un interviu acordat „Adevărului literar şi artistic“, cunoscutul umorist vorbeşte despre proiectele sale artistice neconvenţionale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ion Barbu declară că „69" îşi propune, printre altele, să inventarieze „poziţiile de amor intelectuallis, căci, nu-i aşa?, nu iaşte alta mai frumoasă şi mai de folos zăbavă decât cetitul cărţilor!". Cartea este roşie „precum altădată cărticica lui Mao, tocmai pentru a insinua puţină roşeaţă în obrajii cititorului", explică Ion Barbu.

Curioşilor care se-ntreabă de unde i-a venit ideea, Ion Barbu le răspunde în glumă: „Declicul s-a produs după vizionarea câtorva filme XXX, unde am fost oripilat să văd că la căpătâiul recamierelor pe care se derula acţiunea nu existau noptiere pe care să odihnească un volum deschis ori cu un semn de carte-ntre file". Petrileanului Ion Barbu, în vârstă de 58 de ani, nimic din ce înseamnă arta satirei nu-i este străin.

În prezent caricaturist al revistei „Dilema veche" şi al cotidianului „Adevărul", a încondeiat, de-a lungul anilor, protagoniştii politicii româneşti şi nu numai, în paginile a numeroase publicaţii, printre care „România liberă", „Evenimentul zilei", „Ziua", „Academia Caţavencu". Lucrările lui au fost expuse în numeroase expoziţii din ţară şi din Anglia, Italia, Turcia, Macedonia, iar unele dintre ele figurează în albume-unicat pe piaţa editorială din ţara natală.

Expoziţie în turcia

Ion Barbu a fost invitat la Festivalul Internaţional de Caricatură din Ankara să deschidă o expoziţie personală, „Sferele înalte ale caricaturii". „Desenele mele sunt făcute pe nişte module sferice, în jurul cărora vizitatorul va trebui să se învârtă ca Pământul în jurul Soarelui. Efectul urmărit este ca privitorul să iasă ameţit din sala de expoziţie", explică Ion Barbu. În paralel, „bagă poezie la sticlă", pentru proiectul „Esenţe tari" (o antologie de poezie românească sui-generis).

"Cred că există multe insule de normalitate, bun-simţ, civilizaţie, de cultură adevărată, atât în Bucureşti, cât şi în restul ţării."
Ion Barbu
caricaturist

Citiţi în „Adevărul literar şi artistic“ de miercuri interviul integral cu Ion Barbu!

citeste totul despre: