Evaluare fără precedent pe piaţa de artă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pictura „Tăietor de lemne“ de Camille Pissaro (1830 - 1903), evaluată la 4-6 milioane de euro, va fi propusă la Licitaţia de Vară a Casei Artmark, în 25 iunie, la Hotel Marriott din Bucureşti. Lucrarea lui Pissaro este clasată în categoria „Tezaur“ a Patrimoniului Naţional şi, conform legilor româneşti, nu poate fi scoasă din ţară.

Organizată în Sala Constanţa a Hotelului Marriott, Licitaţia de Vară a Casei Artmark oferă mai multe noutăţi.

Cea mai importantă dintre ele este introducerea unei secţiuni de artă europeană, cu piese de primă mână, printre care şi lucrarea pictorului francez Camille Pissaro.

Estimarea specialiştilor români se bazează pe cota artistului pe plan european, luând în calcul nivelul anului 2007.

Pictura provine din colecţia doctorului Iosif  Dona,  unul dintre marii colecţionari de artă din Bucureştiul interbelic. În 1980, fiica vestitului medic balneolog a cedat statului 241 de tablouri, pentru că nu putea plăti impozitele imense cerute de autorităţi.

Ajunse în Muzeul Naţional de Artă, operele au fost incluse, datorită valorii lor, în secţiunea „Tezaur“. Urmaşii colecţionarului au cerut şi au obţinut retrocedarea colecţiei, luată, de fapt, abuziv.

Tezaur românesc

În afara lucrării lui Pissaro, în licitaţie apare şi o altă piesă a aceleiaşi colecţii, excelentul nud „Aişe“ de Camil Ressu, evaluat la 200.000-250.000 de euro (cea mai mare sumă pentru un artist român). Colecţionarul a plătit pentru el un preţ foarte ridicat, 80.000 de lei, echivalentul, în epocă, al unei case la şosea.

A doua piesă semnată de un român, ca evaluare (150.000-200.000 de euro), este „Port“ de Marcel Iancu, pictor şi arhitect de anvergură internaţională, ale cărui începuturi se leagă de mişcarea „Dada“ şi care a evoluat apoi către cubism. Ambele picturi intră în categoria „Tezaur“.

Artă clasică şi tânără

O altă secvenţă importantă a licitaţiei o constituie „Patrimoniu“. Întâlnim aici nume de rezonanţă în arta românească, cum ar fi Nicolae Tonitza, cu „Fetiţă cu basma“ (90.000-120.000 de euro), Dumitru Ghiaţă (25.000-30.000 de euro), Ludovic Hegheduş (20.000-30.000 de euro), Nicolae Grigorescu (25.000-35.000 de euro). 33 de artişti, cu 45 de lucrări, formează a patra secţiune a licitaţiei, dedicată artei tinere.

Pentru prima dată în România, Artmark lansează la licitaţia din 25 iunie „Certificatul de cadou de artă“, care va porni, în mod obişnuit, de la 500 de euro, care conferă clienţilor fideli drepturi şi avantaje la achiziţionarea şi vânzarea operelor de artă.

Dată fiind prezenţa în licitaţie a unor opere cu valoare patrimonială majoră, Ministerul Culturii are drept de preempţiune, pe care nu şi l-a exercitat nicio­dată până acum.

Măsuri speciale de pază

Camille Pissaro este unul dintre „părinţii impresionismului“. Realizată în prima perioadă de creaţie a artistului, pictura „ Tăietorul de lemne“, scoasă acum la vânzare, se înscrie în acest curent, apreciat în ultimii ani de amatorii de artă din întreaga lume.

Păstrată în seiful unei bănci, lucrarea a fost adusă cu un transport special pentru vizionarea de presă. În expoziţia anterioară licitaţiei (20-25 iunie) de la Hotelul Marriott, ea va fi expusă singură, într-o sală specială, sub pază, şi va putea fi văzută numai după o programare prealabilă.

Până acum există doi colecţionari interesaţi de acest Pissaro, unul din România şi unul, tot român, din străinătate.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite