Dezbatere „Historia“: Închiderea şcolilor româneşti din Ucraina înseamnă lichidarea identităţii românilor de acolo. România tace!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucraina vrea să închidă şcolile româneşti de pe teritoriul ei
Ucraina vrea să închidă şcolile româneşti de pe teritoriul ei

Parlamentul din Kiev a adoptat, în 5 septembrie, o nouă lege a învăţământului prin care vor fi închise şcolile româneşti din Bucovina de Nord, Basarabia de Sud şi Maramureşul istoric. În Ucraina trăiesc circa 400.000 de români, pentru care mai funcţionează circa 85 de şcoli.

În ultimii 26 de ani autorităţile ucrainiene au închis peste 60 de şcoli româneşti, care au fost transformate în şcoli ucrainiene, deşi populaţia acelor localităţi este majoritar românească.

Prin noua lege a învăţământului, ce mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui Petru Poroshenko pentru a intra în vigoare, se prevede ca învăţământul în limbile minorităţilor să fie permis doar la grădiniţă şi la ciclul primar (clasele I-IV), în rest, învăţământul gimnazial (clasele V-VIII), liceal (clasele IX-XII) şi cel universitar să fie numai în limba ucraineană.

Liderii asociaţiilor româneşti din Cernăuţi s-au adresat direct Preşedintelui României, Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă prin care l-au rugat să intervină la Kiev în favoarea şcolilor româneşti din Ucraina. Scrisoarea deschisă a fost trimisă în 8 septembrie a.c.. O scrisoare similară a fost transmisă şi premierului României. Preşedintele României nu a răspuns scrisorii deschise a românilor din Bucovina de Nord şi nu s-a pronunţat public în legătură cu închiderea şcolilor româneşti! Timid, Ministerul de Externe al României a cerut Kievului să solicite avizul Comisiei de la Veneţia înainte de promulgarea noii Legi a educaţiei.

Culmea ironiei este că în timp ce ambasadorul Ucrainei la Bucureşti vizita şcolile ucrainiene din România şi solicita condiţii speciale pentru transportul elevilor din satele ucrainiene la liceul ucrainean înfiinţat în acest an la Sighetul Marmaţiei, Parlamentul de la Kiev închidea şcolile româneşti din Ucraina!

Cum au fost deznaţionalizaţi românii din Bucovina de Nord de-a lungul istoriei? De ce tace România la tentativa Ucrainei de a închide şcolile româneşti? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, au răspuns Marius Diaconescu, istoric, şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ciprian Stoleru.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite