Despre Lenin, în Librăria Adevărul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartea „Dracul şi mumia“, scrisă de Stelian Tănase, va fi lansată la Bucureşti, în Librăria Adevărul, de pe strada Doamnei nr. 27-29, la ora 18.00. La lansare vor vorbi criticul Carmen Muşat, poetul Mircea Dinescu şi istoricul Adrian Cioroianu. Autorul s-a documentat 18 ani pentru a scrie cartea.

„Am umblat după Lenin prin toată Europa, ca un detectiv", povestea Stelian Tănase într-un interviu acordat recent. Subiectul volumului „Dracul şi mumia", care îl are ca personaj central pe Lenin, a pornit de la un episod autobiografic, petrecut în anul 1990, când scriitorul a vizitat Moscova, la invitaţia săptămânalului „Moscow news": „Jurnaliştii din redacţie ne-au întrebat ce vrem să vizităm, iar eu am ales Mausoleul lui Lenin. Dar, ajuns aproape de intrare, am spus brusc: «Nu vreau să-l mai văd pe Lenin!». De atunci, gândul acestui «basm» a început să bobineze. Am scris primul capitol câteva luni mai târziu, la Washington."

Stelian Tănase a lucrat 18 ani, cu pauze pentru alte proiecte, la volumul care îşi propune să exprime, într-un mod inedit, esenţa secolului XX. „Mi-am imaginat că Dracul a furat mumia lui Lenin din Piaţa Roşie ca să pot exprima esenţa secolului XX şi să pot construi nişte personaje puternice. Mi-am imaginat cum ar fi dacă Lenin, odată ce pleacă din Mausoleu, se întâlneşte cu nişte figuri din perioada Războiului Rece", spune Tănase. Ca să poată construi epoca, Stelian Tănase s-a documentat inclusiv prin călătorii: a fost la Paris „unde a fost şi Lenin între 1909 şi 1911", dar şi la Londra sau la Cracovia. În roman, Lenin este pus faţă în faţă cu personaje-simbol: Brecht (care era un simpatizant comunist), Freud (fiindcă psihanaliza şi marxismul au fost multă vreme cele două curente dominante ale secolului) şi chiar Picasso. „M-am gândit: cine a făcut cea mai mare revoluţie estetică în secolul XX? Picasso.

Şi-atunci, mi-am imaginat că Picasso i-a făcut un portret lui Lenin la Paris, în 1909 - bineînţeles, unul cubist", explică Stelian Tănase. Cât priveşte alegerea suprarealismului ca direcţie, autorul analizează: „Am făcut-o tocmai ca să arăt comedia neagră a acelui secol. Până la urmă, totul a fost un vodevil din care, însă, au ieşit masacre".

„O comedie infernală a ororilor"

„Scriitura romanului e o îmbinare între stilurile lui Nabokov şi Kafka, între o realitate politică şi o utopie a autorului. E o parabolă în care am recunoscut experienţa de televiziune a lui Stelian Tănase, mai ales în structura secvenţială şi în succesiunea de imagini covârşitoare", apreciază  Adrian ­Cioroianu. Criticul Carmen Muşat afirmă: „Cartea lui Stelian Tănase este subintitulată, pe pagina de gardă, «un basm din secolul trecut». Aş spune că este un basm în sensul de invenţie fantastică, este un roman, dar şi o farsă, o comedie infernală a ororilor şi erorilor. Şi Lenin şi Stalin sunt ipostaze ale diavolului, un diavol care ia în stăpânire Rusia şi sufletele oamenilor".

Volumul „Dracul şi mumia", apărut la Editura Adevărul, a fost pe locul 10 în topul celor mai vândute cărţi ale editurii la Târgul de Carte Gaudeamus. „Dracul şi mumia" poate fi achiziţionată de la librăriile „Adevărul", Caravana Adevărul şi alte lanţuri comerciale.

Tănase, tradus recent în Spania

Stelian Tănase, în vârstă de 58 de ani, este autorul unor romane precum „Corpuri de iluminat" sau „Maestro". Volumul său „Clienţii lu' Tanti Varvara", a fost tradus recent în Spania, la Editura Mira din Zaragoza. Volumul a apărut şi la Editura University of Plymouth Press. De asemenea, eseul „Cioran şi Securitatea" a apărut în prestigioasa revistă germană de cultură „Sinn und form", din Berlin.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite