Cazul Dan Desliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmarirea printr-o forma calificata a lui Dan Desliu a avut loc in mai multe perioade. Dupa ce s-a inchis un dosar de urmarire informativa, a ramas in atentia Securitatii si, la scurt timp, s-a

Urmarirea printr-o forma calificata a lui Dan Desliu a avut loc in mai multe perioade. Dupa ce s-a inchis un dosar de urmarire informativa, a ramas in atentia Securitatii si, la scurt timp, s-a deschis alt dosar. Primele semnalari sunt facute prin notele informative furnizate de colaboratorii Securitatii recrutati din anturajul sau. Aceste semnalari dateaza din anul 1962 si se refera la discutiile in jurul legii drepturilor de autor. Potrivit acestor surse, Dan Desliu a informat pe cei prezenti ca stie din surse sigure ca drepturile de autor vor fi simtitor micsorate. Dupa socotelile lui, tarifele muncii literare se vor reduce sub 50% fata de cele actuale.
Daca nu vom reactiona acum, in cel mai scurt timp ne vom trezi in fundul prapastiei
Dan Desliu se declara impotriva unei reduceri a drepturilor de autor si spune ca daca scriitorii ar fi uniti si ar protesta, reducerea ar putea fi evitata. O noua reducere el o considera nejusta, daca raportam drepturile de autor, in medie la salariu de 8-10 mii lei cat primeste un ministru adjunct. incepand cu anul 1964 Dan Desliu Constantin este cunoscut cu manifestari dusmanoase si negative la adresa politicii partidului si statului nostru. Astfel, devine mai convingator in expunerea parerilor personale, aratand ca "mai bine era pe timpul rusilor, intrucat pe atunci erau mai multi care traiau bine. Astazi nemultumirile se adancesc in masa muncitorilor care sunt istoviti. Suntem falimentari. Scriitorii sunt nehotarati si nu reactioneaza fata de o situatie inacceptabila, ar trebui un grup constient care sa intreprinda masuri de natura sa aiba un rasunet in strainatate. Daca nu vom reactiona acum, in cel mai scurt timp ne vom trezi in fundul prapastiei. " Cu alta ocazie, la data de 9.12.1966, discutand despre vizitele facute de conducatorii de stat si de partid in regiuni, Dan Desliu a afirmat: "in Oltenia si in Regiunea Arges, organizatorii au exagerat in ceea ce priveste reconstituirea prin tablouri vii a unor momente din istoria patriei. Unii organizatori se intrec sa infatiseze asemenea scene pentru a se pune bine pe langa cei de sus. /.../ Ce rost are sa costumezi cu haine din garderoba Teatrului National si a Operei pe tarani, cand conducatorii viziteaza diferite localitati. Sentimentul istoriei si al mandriei nationale oare trebuie sa-l avem costumandu-ne?". in octombrie 1968 intr-o nota se mentiona ca scriitorul Dan Desliu este cunoscut de mai mult timp cu manifestari ostile si nemultumit de situatia sa. Conceptiile sale dusmanoase sunt relevate si de aprecierile negative privind reconstituirea unor momente istorice cu ocazia vizitelor conducatorilor de partid si de stat in diferite judete, calificandu-le drept "Balciuri istorice" de natura a stimula nationalism, adaugand ca "si vecinii ar putea raspunde cu evocarile lor istorice".
Stabii au plecat calcand pe covoare de flori, nesocotind situatia grea in care se afla tara
Cu ocazia vizitei conducatorilor de partid in judetul Constanta, el a afirmat: "Totul este o farsa si un circ. Stabii au plecat in judetul Constanta, calcand pe covoare de flori, dar nesocotind situatia grea economica in care se afla tara." Nici anul 1969 nu trece fara evenimente de acest gen. isi duce razvratirea pana acolo incat refuza premiul acordat. La data de 29.09.1969 este chemat de Zaharia Stancu la Uniunea Scriitorilor si intrebat de ce nu s-a prezentat la Consiliul de Stat sa primeasca ordinul cu care a fost distins. Raspunde foarte detasat, fara sa-i pese ca poate fi "turnat" oricand si de oricine la Securitate, ca: "Intai am avut o repetitie la televiziune si in al doilea rand, tinichelele, atat cele atarnate de coada, cat si cele care se atarna de gat, nu prezinta pentru mine nici o importanta. Am o colectie intreaga de astfel de tinichele pe care o pot darui oricarui doritor sa le aiba."
(Continuarea poate fi citita in revista "Adevarul literar si artistic" din 10 mai a.c.)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite