Caramitru, pe Walk of Fame: „Suntem în primele rânduri ale teatrului mondial“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul şi regizorul Ion Caramitru, care, astăzi a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame din Bucureşti, a declarat că România se află "în primele rânduri ale teatrului mondial" şi că, oriunde merg, artiştii din teatrul românesc "lasă urme adânci".

Caramitru a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame, din Piaţa Timpului din Bucureşti, în semn de respect şi apreciere pentru întreaga sa activitate şi pentru contribuţia la dezvoltarea vieţii cultural-artistice româneşti.

Actor, regizor, fondator şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER) şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru a fost sărbătorit pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame în luna sa aniversară, în anul dedicat marelui dramaturg I. L. Caragiale şi, totodată, la 20 de ani de la prima gală UNITER.

"Mi-am adus aminte de o întâmplare de tânăr absolvent de institut, la o primă înregistrare la radio, un mare actor al teatrului românesc pe vremea aceea, Ion Manu, soţul Sandei Manu, care mi-a zis «Caramitru, Caramitru, june încă la pupitru vei rămâne», lucru care încă se petrece şi astăzi. Sunt un june la pupitru, încercând să păstrăm ceea ce teatrul românesc a dus în spate de când a fost înfiinţat, şi anume o foarte expresivă parte a identităţii noastre naţionale exprimată profund prin spectacolul de teatru", a declarat actorul, citat de Mediafax.

Caramitru a făcut şi o comparaţie a teatrului românesc cu cel englezesc, amintind că, în 1601, în Anglia avea loc premiera mondială a spectacolului "Hamlet" al lui William Shakespeare, în timp ce la noi Mihai Viteazu făcea prima încercare de unire a principatelor române.

"Teatrul românesc s-a născut mult mai târziu şi s-a dezvoltat cu o viteză cosmică, cu o întârziere de 200 şi ceva de ani faţă de premiera mondială a piesei «Hamlet». Suntem în primele rânduri ale teatrului mondial, oriunde merge, în teatrul românesc lasă urme adânci, artiştii români sunt recunoscuţi ca atare. Bucureştiul este oraşul teatrului, există un număr impresionant de teatre aici, marea lor majoritate în subordinea primăriei, am fost directorul Teatrului Bulandra dupa Revoluţie, timp de trei ani, şi ştiu cât de important este să aparţii unui oraş cu o viaţă culturală atât de intensă", a mai spus Ion Caramitru.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite