Brno, oraşul ceh care a găsit speranţa într-un cimitir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cimitirul Brno FOTO: bbc.co.uk
Cimitirul Brno FOTO: bbc.co.uk

Străduţe îngrijite, pietre funerare care respriră eleganţă, pe deasupra cărora ramurile copacilor arcuiesc o boltă călduroasă, o arhitectură şi un design care păstrează intactă memoria unei regiuni cu o istorie nedreaptă. Acesta este cimitirul evreiesc din oraşul ceh Brno, dar nu e doar atât. Locul e o adevărată necropolă, care vorbeşte de la sine despre trecutul unei comunităţi cu un destin exemplar, spun jurnaliştii de la BBC.

Nu departe de Viena, în oraşul ceh Brno – numit, în trecut, Manchesterul austro-ungar –, există un loc în care speranţa a învins amintirile sumbre lăsate de istoria secolului XX. Acesta este cimitirul evreisc. La Brno, speranţa a renăscut în cimitir.

O comunitate care a profitat de opoturinităţile de care statul cehoslovac s-a bucurat după Primul Război Mondial. Industria textilă specifică oraşului a pus familiile din Brno pe harta economică internaţională, în ciuda ameninţărilor din partea marilor puteri ale epocii. Din inscripţiile prezente pe plăcile funerare şi pe morminte se vede speranţa acestei comunităţi într-un viitor mai blând, mai prosper, spun jurnaliştii de la BBC. Familiile de avocaţi, învăţători, intelectuali şi actori îşi spun poveştile pe aceste pietre reci în puţine cuvinte – uneori, în limba germană.

Totuşi, acest loc prezintă puţin mai mult mândria cu care fiecare familie îşi prezintă istoria, pentru că sunt aici alei în care mormintele îşi pierd înscrisurile convenţionale şi lasă loc unui tip de deznădejde care te înfioară, explică jurnaliştii de la BBC. Pe aceste morminte nu mai exisă date despre locul şi data morţii. Nu mai există o cronică a sfârşitului, pentru că nimeni nu ştie cum a arătat sfârşitul. Undeva, în lagărele morţii pe care naziştii pe construiseră în est, undeva, pe drumul pe care deportaţii l-au făcut până acolo.

Aceasta este trecerea de la stabilitate şi speranţă, de la progresul şi armonia acestei comunităţi la cea mai mare catastrofă a secolului XX. Nu mai există cuvinte în limba germană pe aceste morminte fără sfârşit. După război, evreii au dispărut din Brno. Cei care au scăpat de persecuţia nazistă, au fugit. Iar puţinii care au supravieţuit prigoanei nu s-au mai întors niciodată. Nu mai erau bineveniţi. În timpul războiului, Brno era oraşul stăpânit de nazişti. După război, Brno era oraşul comuniştilor cehoslovaci.

Comunitatea a renăscut însă după anul 1989, aşa cum a renăscut şi memora generaţiilor anterioare. Astăzi, în cimitir este organizat un tur istoric ce prezintă trecutul furat al oraşului. Se tipăresc publicaţii şi se vorbeşte despre gloria care a fost. Astăzi, în cimitirul evreiesc din Brno, speranţa a renăscut.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite