Au încercat sovieticii să-l omoare pe Ceauşescu doborându-i avionul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rămăşiţele avionului prăbuşit la 4 noiembrie 1957
Rămăşiţele avionului prăbuşit la 4 noiembrie 1957

La 4 noiembrie 1957, avionul în care se afla o delegaţie oficială a PMR s-a prăbuşit pe Aeroportul Vnukovo din Moscova. Ceauşescu a scăpat ca prin urechile acului. Grigore Preoteasa, prietenul său, a murit însă.

Moscova, 4 noiembrie 1957, ora locală 17.58. În raionul Aeroportului Vnukovo, avionul „IL-14", care transporta delegaţia oficială română la aniversarea a 40 de ani de la Marea Revoluţie Rusă din octombrie, efectua manevrele de aterizare. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a unei erori de pilotaj aeronava a atins crengile unor copaci şi s-a prăbuşit. La bord trebuia să fie Gheorghiu-Dej, însă a fost reţinut acasă din cauza unei probleme de sănătate. Nicolae Ceauşescu a făcut parte din delegaţie, fiind în aeronavă în momentul impactului cu solul. După 1965, când a ajuns la putere, s-a spus că pe el doreau să-l lichideze sovieticii.

A văzut moartea cu ochii

Conform raportului medical emis de Ministerul Sănătăţii al URSS, la 5 noiembrie, Ceauşescu „a căpătat o contuzie la jumătatea dreaptă a coşului pieptului şi a încheieturii stângi a gambei. Jupuituri la faţă, mâini şi picioare. Temperatura corpului 37,30 grade. Stare generală satisfăcătoare".

Delegaţia avea o componentă dublă. Pe de o parte, România era reprezentată la nivel de stat, respectiv guvernul. Pe de altă parte erau trimişii partidului, care ar fi trebuit să poarte discuţiile bilaterale cu omologii lor din PCUS.

Reprezentarea PMR la aniversarea revoluţiei sovietice s-a discutat în şedinţa Biroului Politic din 2 noiembrie 1957. Deşi era o aniversare importantă a revoluţiei bolşevice, 40 de ani, liderul comuniştilor români nu a făcut parte din delegaţie. Oficial a argumentat în şedinţa Biroului Politic că medicii nu i-au permis deplasarea din cauza stării de sănătate.

Aşadar, delegaţia PMR urma să fie condusă de Chivu Stoica, preşedinte al Consiliului de Miniştri. Al doilea în rang din delegaţie era Nicolae Ceauşescu, în calitatea sa de secretar al CC cu Organizatoricul.

Citeşte continuarea pe site-ul historia.ro!

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite