Patru descoperiri arheologice desprinse parcă din filme de groază

Patru descoperiri arheologice desprinse parcă din filme de groază

Meseria de arheolog nu este, nici pe departe, cea mai liniştită activitate din lume. Dincolo de mirajul oferit de filme, munca reală de arheolog presupune ani întregi pierduţi pe şantiere cu progrese nesemnificative, şi, câteodată, descoperiri macabre despre trecutul umanităţii.

1. Gropile cu mâini secerate din Avaris
 
Palatul din Avaris a fost construit acum peste 3.600 de ani de către regele Khayan al hicsoşilor, un popor migrator cu origine disputată, care a lăsat o amprentă semnificativă şi asupra civilizaţiei egiptene. Două dintre gropile descoperite în afara sălii tronului au fost găsite pline de mâini secerate; istoricii  bănuiesc că acestea sunt primele dovezi ale practicii tăierii mâinilor drepte de către soldaţi a adversarilor ucişi în luptă, semnificând capturarea sursei lor de viaţă.
 
2. Copiii incaşi îngheţaţi în timp de sacrificii umane
 
 
Un ritual vechi al incaşilor a lăsat posterităţii o imagine pe cât de specială pe atât de grotească: copii îngheţaţi parcă în timp pe vârfurile Anzilor. Ei au căzut victime ritualului Capacocha, în care cei mai frumoşi copii erau aleşi pentru a îngheţa de vii pe piscurile mereu înzăpezite, căpătând, credeau ei, statutul de deitate.
 
3. Situl unui atac canibal în preistorie
 
 
Arheologii spanioli au descoperit rămăşitele a nu mai puţin de 12 neanderthalieni în peştera El Sidron, din nord-vestul Spaniei, iar interpretarea finală a fost una cât se poate de macabră: aceştia formau o familie care a fost omorâtă şi mâncată de alt grup de neanderthalieni, conform cu rănile prevalente din craniile lor – făcute cu scopul de a extrage creierul.
 
4. Groapa genocidală din Sacred Ridge
 
Reconstituirea unui craniu cioplit în zeci de bucăţi la Sacred Ridge
 
Un sit din statul american Colorado arată rămăşiţele unuia dintre cele mai vechi acte cu caracter genocidal din istoria omenirii – conţinând peste 15.000 de bucăţi de schelet uman fragmentate care au aparţinut unei populaţii de 33 de indieni americani. Studiind rămăşiţele topoarelor folosite în cumplitul act, arheologii au descoperit că aceştia au fost masacraţi de un alt grup etnic din zonă, acum peste 2.500 de ani.
citeste totul despre: