VIDEO Pascal Bruckner faţă în faţă cu cititorii, la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul scriitor francez în vârstă de 63 de ani se întâlneşte cu publicul, de la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti din Capitală pentru a discuta despre rolul iubirii în societatea contemporană. Supranumit „filosoful actualităţii“, Pascal Bruckner îşi lansează în România cel mai recent volum de eseuri, „Paradoxul iubirii“.

Pascal Bruckner, cunoscut în România pentru „Luni de fiere", roman de un erotism explicit, dar şi autorul unor volume precum „Tirania penitenţei" sau „Noua dezordine amoroasă" se întâlneşte cu cititorii astăzi, de la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona din Capitală, unde îşi va lansa cel mai recent volum de eseuri, „Paradoxul iubirii". Alături de scriitor, vor fi prezenţi regizorul Chris Simion, care a semnat o piesă după romanul „Copilul divin", criticul Dan-Silviu Boerescu şi Magdalena Mărculescu, directorul Editurii Trei, editorul cărţilor lui Bruckner în România. Se va discuta despre iubire în lumea contemporană - volumul „Paradoxul iubirii" analizează ipostazele acestui sentiment.

Liderii politici şi limbajul iubirii

Dilema pe care Bruckner îşi propune să o desfacă este cea a paradoxului dat de pasiunea şi independenţa pe care le căutăm, în mod egal, în iubire. Iubirea e prezentă, astăzi, inclusiv în discursul politicienilor, „un popor nu mai este condus, ci este răsfăţat, legănat", scrie Pascal Bruckner în cartea sa.

Într-un interviu acordat la finalul lunii mai, în exclusivitate pentru „Adevărul literar şi artistic", Pascal Bruckner vorbea despre cum liderii politici se folosesc de iubire în discursul lor. Felul în care „un popor nu mai este condus, ci este răsfăţat, legănat se aplică foarte bine şi comunismului, unde tot răul era construit în numele iubirii, într-un spirit frăţesc - eram popoare de fraţi şi surori - şi, cu toţii ştim care a fost deznodământul", spune Bruckner. „În democraţie, în ultimii douăzeci de ani, liderii politici se folosesc de limbajul iubirii, cu intenţii pozitive, vor să ne mângâie. Rezultă un paradox, este deconcertant pentru că nu-l rogi pe preşedintele tău sau pe primul ministru să te iubească, de la politicieni aştepţi să atingă nişte ţinte precum sănătatea, securitatea ori transportul. Confuzia dintre domeniul privat al iubirii şi cel public, al politicii, a ajuns să fie alarmantă", adaugă scriitorul.

„Îmi place să-mi depăşesc propriile limite fizice"

În viziunea lui Bruckner, cunoscut pentru subtilitatea observaţiilor asupra contemporaneităţii, a politicului, socialului, dar şi a vieţii, „totul porneşte de la seducţie". „Liderii politici vor mai întâi să ne seducă, după aceea vine un fel de sentimentalism - pe care îl regăsim pretutindeni -, în combinaţie cu violenţe atroce. Liderii adoră să ne vorbească în termeni de prietenie, de afecţiune. Nu ştiu cum e în România, dar în Franţa, la fel ca în Statele Unite ale Americii, la televizor nici nu mai există nume, doar prenume! Eşti Barack, Pascal sau Samantha.... Se creează o familiaritate care poate părea plăcută, dar, până la urmă, oamenii nu te ştiu, nu ştiu cine eşti şi te vor fi uitat după câteva minute", mai povesteşte scriitorul în interviu. Despre limite, erotice sau morale, Bruckner mărturiseşte că, în viaţa reală, „mă consider o persoană civilizată". „În general, îmi place să-mi depăşesc propriile limite fizice. Urc pe munte, fac alpinism, încercând să trec dincolo de puterile propriului organism - mă simt extraordinar când pot să fac ceva de care nu credeam că sunt în stare".

" Confuzia dintre domeniul privat al iubirii şi cel public, al politicii, a ajuns să fie alarmantă."
Pascal Bruckner
scriitor

" Liderii politici vor mai întâi să ne seducă, după aceea vine un fel de sentimentalism -pe care îl regăsim pretutindeni -, în combinaţie cu violenţe atroce."
Pascal Bruckner
scriitor

Iubirea, subiect-cheie al timpului nostru

„Paradoxul iubirii"  a apărut la Editura Trei. Cartea are 256 de pagini şi costă 29 de lei. Născut  la Paris în 1948, Pascal Bruckner este considerat o figură-cheie a intelectualităţii pariziene. A scris eseuri precum „Mizeria prosperităţii", „Euforia perpetuă", „Noua dezordine amoroasă". În România este celebru mai ales prin romanele sale: „Iubirea faţă de aproapele", „Hoţii de frumuseţe" (Premiul Renaudot 1997), „Luni de fiere", „Căpcăunii anonimi" sau „Palatul Chelfănelii".

Despre iubire, subiect pe care îl abordează de peste 30 de ani, Bruckner spune că este, alături de fericire, unul dintre subiectele-cheie ale timpului nostru, în Europa de Vest: „Valorile care au rămas valide în ciuda laicizării Europei. Sunt insule de sacru, e tot ce ne-a rămas. Am distrus restul, însă iubirea continuă să fie învăluită de sacralitate."

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite