Scriitorul Mircea Cărtărescu despre scandalul măştilor: „Iliescu îi numea golani pe cei din Piaţa Universităţii, Marga îi numeşte beţivi pe protestatarii de la Paris“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Cărtărescu
Mircea Cărtărescu

Mircea Cărtărescu, aflat la Bruxelles invitat de Institutul Cultural Român (ICR), se declară surprins de similitudinea dintre faptul că în urmă cu două decenii Ion Iliescu îi numea golani pe cei care ocupaseră Piaţa Universitătii şi de faptul că Andrei Marga, preşedintele ICR, i-a numit betivi pe cei care au participat la protestul de la deschiderea Salonul cărţii de la Paris, potrivit Hotnews.

Mircea Cărtărescu a participat în 23 şi 24 martie la trei evenimente literare la Bruxelles, organizate în colaborare cu Institutul Cultural Român Bruxelles. Scriitorul a preferat să meargă la Bruxelles, în loc să aleagă Parisul, unde zilele acestea se desfăşoară Salonul de Carte şi unde România este ţară invitată (21-25 martie).

Sâmbătă scriitorul a avut o întâlnire cu cititorii de limbă română la librăria Europa Nova, specializată în culturile din Europa Centrală şi de Est.

„Am fugit de la Paris ca să vin aici“

Mircea Cartarescu şi-a început întâlnirea cu cititorii de la libraria Europa Nova din Bruxelles cu o afirmaţie care a provocat râsete şi aplauze, potrivit Agerpres, citat de Hotnews.

"Am fugit de la Paris ca să vin aici. Vă rog să mă credeţi că nu exagerez şi că pentru mine să fiu în acest moment la Bruxelles este mult mai important decât să fiu la Salonul cartii de la Paris, dacă există o comparaţie", a spus scriitorul, citat de Hotnews.

„Mie nu îmi plac evenimentele ample şi foarte mediatizate, eu le prefer pe cele ceva mai mici, dar foarte profesionalizate. De aceea am preferat, decat să merg cu 50 de scriitori români în Franţa, sa vin aici, unde mă pot întâlni cu Cees Noteboom, cu o mulţime de alţi autori de prim rang", a precizat Cărtărescu.Scriitorul a declarat, de asemenea,  că nu cunoaşte decât vag povestea cu scandalul măştilor de la Paris.

"Am fost frapat de similitudinea dintre faptul că acum două decenii Ion Iliescu îi numea golani pe cei care ocupaseră Piaţa Universităţii şi faptul ca domnul Marga îi numeşte betivi pe cei care au facut protestul", a subliniat scriitorul roman, pentru Agerpres, citat de Hotnews.

La deschiderea Salonului de Carte de la Paris un grup de performeri artişti, a căror identitate a rămas necunoscută, a purtat măşti ale unor scriitori absenţi: Andrei Pleşu, Gabriel Liiiceanu, Mircea Cărtărescu, Neagu Djuvara. Aceştia şi-au declinat participarea la Salonul de Carte de la Paris, ca semn de protest faţă de politica lui Andrei Marga.

Astăzi,  Mircea Cărtărescu este oaspetele festivalului literar Passa Porta (20-24 martie), organizat de Casa Internaţională a Literaturii Passa Porta din Bruxelles, care mobilizează aproape 100 de parteneri. Zeci de scriitori de primplan din toată lumea se întâlnesc cu publicul în 27 de locuri.  

La prânz, la 12.30, criticul literar Maria Vlaar i-a avut ca invitaţi pe Cărtărescu şi pe romancierul belgian Erwin Mortier la Palatul Artelor Frumoase pentru o discuţie despre visul lumii de dincolo şi despre puterea literaturii.

La ora 17.00, teatrul Vaudeville programează un recital de poezie internaţional.

Cărtărescu, poeţii belgieni Guy Goffette şi Leonard Nolens, olandezul Cees Noteboom şi polonezul Adam Zagajewski îşi vor citi creaţiile în limba originală, cu proiectarea traducerilor .

Maria Vlaar a publicat anul trecut în revista De Groene Amsterdammer o recenzie la apariţia în neerlandeză a volumului al doilea din trilogia „Orbitor”. Romanul, în traducerea lui Jan Willem Bos, este nominalizat la Premiul European al Literaturii din Olanda.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite