Scriitorii deplâng moartea lui Mircea Ţuglea: „A fost un uriaş prietenos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegii de breaslă, scriitorii şi critici literari, deplâng moartea lui Mircea Ţuglea, care a murit, ieri, înecat, la Constanţa, la vârsta de 43 de ani.  A fost redactor şef al Revistei Tomis, asistent universitar doctor la Universitatea Ovidius din Constanţa şi lector de limba română la o universitatea din Bulgaria.

Mircea Ţuglea, care a murit sâmbătă, la 43 de ani, era un expert al limbajului poetic celanian şi unul din cei mai importanţi specialişti în opera lui Paul Celan din România. Moartea sa i-a consternat pe colegii de breaslă, care îndureraţi şi-au manifestat regretul şi au postat mesaje de condoleanţe. 

„Criticul Mircea Ţuglea, colegul nostru, nu mai e. A murit înecat azi, în mare, lîngă plaja Modern din Constanţa. Sînt îngrozit şi consternat. Dumnezeu să-l odihnească în pace...“, a scris, pe pagina sa de Facebook, criticul Paul Cernat.

La rândul său, Lucian Dan Teodorovici a povestit: „În primăvară, când ne-am întânit în Iaşi, am vorbit despre posibilitatea publicării cărţii sale la Polirom. „Grazia”. Apoi, a trimis cartea. A aşteptat cu emoţie răspunsul. De-atunci, a scris şi a rescris, febril, pasaje. Şi ştiu că emoţiile îi erau şi mai mari acum, căci se apropia apariţia. Alaltăieri, a trimis la editură ultimele corecturi. Ultimele. Urma, de-acum, doar bucuria. Însă, din nefericire, de ieri Mircea Tuglea nu mai stă în nici un fel de aşteptare. Dumnezeu să-l odihnească.

Mă obsedează, de aseară, de când am aflat, ideea că vara asta au dispărut doi oameni de care tocmai mă apropiasem mult: Radu Niciporuc a coborât de pe mare pentru a muri pe a muri pe pământ, Mircea Ţuglea a urcat de pe pământ pentru a muri pe mare“, a subliniat Lucian Dan Teodorovici.

„O veste incredibilă: a murit scriitorul Mircea Ţuglea, la 43 de ani, înecat în Marea Neagră. Ne cunoşteam de vreo 15 ani, iar anul trecut ne-am întâlnit la Neptun, când am făcut planuri şi schimb de cărţi. Mi-e greu să accept moartea lui, cum mi-e greu să accept moartea oricărui om cu care sunt prieten ori pe care îl ştiu. Dumnezeu să îl aibă în pază!“, aşa şi-a exprimat regretul poetul Robert Şerban.

„A murit Mircea Tuglea. Ne-am văzut ultima oară în mai, când mi-a prezentat cartea la Constanţa. Plănuiam o lectură publică în doi, pe la sfârşitul lui septembrie, la malul mării. Marea a fost împotrivă: ni l-a luat. Dumnezeu a fost astăzi nedrept. Poate va fi mai drept cu posteritatea lui Mircea. Dormi în linişte şi nelinişteşte-ne, prietene!“, a scris Viorel Ilişoi.

„Poetul Mircea Tuglea a murit ieri, la doar 43 de ani, înecat în mare. Teribilă veste, teribilă întâmplare. Ne-am intersectat de câteva ori în această viaţă. Mircea a fost un uriaş prietenos, care părea că ştie mai mult decât spune. Odihneşte-te în pace, Mircea! Un gând bun către familie şi prietenii lui apropiaţi!“,  a postat Iulian Tănase.
image

Marin Mincu scria: “Dincolo de conştientizarea post-textualistă a actului poetic, Mircea Ţuglea este cu adevărat şi un continuator al tradiţiei pontice ovidiene; prin intermediul Proeziei pătrunzi într-un topos consacrat, vibrând patetic şi vital, acela al Tomisului” (“Poezia română actuală”, volumul I, editura Pontica 1998, reluat şi în volumul de critică literară “Poeticitate românească postbelică”, editura Pontica, 2003).

”Dificultatea temei asumate de către Mircea Ţuglea derivă şi din faptul că, prin tradiţie, asimilarea lui Paul Celan suprarealismului tardiv postbelic românesc este de dată relativ recentă: prima ediţie, din 1983, a antologiei deja citate a lui Marin Mincu nu îl include pe Celan, acesta fiind adăugat abia la a doua ediţie, din 1999, ceea ce duce, dincolo de nuanţa restitutivă foarte oportună a gestului, şi la sugestia unui anexionism cultural corectiv, bazat pe notorietate”, scria Ştefan Borbély, în  Revista Apostrof, nr. 10 / 2008.

Mircea Ţuglea s-a născut la 14 aprilie 1974 in Tecuci. A fost fiul lui Petre Ţuglea şi al Ioanei Ţuglea (n. Leonte). După absolvirea Liceului “G. Călinescu” din Constanţa (1992), a urmat cursurile Facultăţii de Litere a Universităţii “Ovidius” din acelaşi oraş, absolvită in 1996.

Şi-a inceput activitatea literară în cadrul facultăţii la “Cenaclul de marţi” coordonat de criticul şi profesorul Marin Mincu. A debutat publicistic cu poeme în revista “Păi” a liceului “G. Călinescu” (la care era redactor). Debutul editorial a avut loc cu volumul Proezia (Ed. Pontica, 1996). Colaborează la revistele: “Convorbiri literare”, “Poesis”, “Vatra”, “Paradigma”, “Contemporanul. Ideea europeană”, “Viaţa Românească”, “Tomis” s.a. A fost fondatorul mai multor cenacluri literare, dintre care le amintim pe cele mai importante: Cenaclul de Marţi şi Pătratul literar. A fost profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” din Constanţa (1998-2006).

Cărţi publicate

 Proezia, versuri, ed. Pontica, debut, 1996;
 Mircea Ţuglea, versuri, ed. Pontica, 2001;
 Y2K (e-book), eseuri, ed. Asalt & Équivalences, 2002;
 Paul Celan şi avangardismul românesc. Reactualizarea sensului, critică literară, ed. Pontica, 2008.
 Lirica lui Paul Celan şi gândirea contemporană, editura Muzeului Naţional al Literaturii române, 2013.

Volume colective

 Poezia română actuală (vol. 1, Pontica, 1998)
 Starea de plasmă (Pontica, 2000)
 EroTICA 1 (American Research Press, 2001)
 EroTICA 2 (Observator, 2002)
 Generaţia 2000 (Pontica, 2004).

Premii si distincţii

Premiul Festivalului POESIS pentru debutul editorial cu volumul Proezia pe anul 1996.
Premiul pentru proză Quintessenz, (Grenzüberschreitung / Trecerea frontierei), acordat de Fundaţia Alfred Toepfer din Hamburg, Viena, 2006
Premiul pentru critică literară acordat de Revista TOMIS din Constanţa, Colocviile Tomitane, 2007.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite