Scandal la Gaudeamus, după lansarea unor cărţi de Dan Voiculescu şi Adrian Năstase. Directorul Humanitas a demisionat din Asociaţia Editorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, la Târgul Gaudeamus, au avut loc două lansări de carte care au determinat-o pe Lidia Bodea, director al Editurii Humanitas, să îşi dea demisia din Asociaţia Editorilor din România, motivul fiind unul care ţine de moralitate. În replică, Ovidiu Enculescu, directorul Editurii RAO, îşi asumă cele două lansări, spunând că nu e cazul să se creeze „furtuni artificiale“ pe o piaţă editorială precară, dincolo de orice „corectitudine politică“.

Lidia Bodea, director al editurii Humanitas şi membru în consiliu director în Asociaţia Editorilor din România (AER), a postat pe profilul de facebook un text adresat lui Grigore Arsene, preşedintele asociaţiei, respectiv lui Mihai Mitrică, directorul executiv al acesteia, prin care îi anunţa că îşi dă demisia din calitatea de membru al Comitetului Director al AER.

Cele  două lansări de carte care au determinat-o  să ia decizia au fost:  „Lupta politică” de Dan Voiculescu (comentată de: Dan Puric, Adrian Năstase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Roşca Stănescu, Mugur Ciuvică şi Victor Ciutacu), respectiv „Sub zodia momentului” de  Adrian Năstase (când au vorbit Vasile Parizescu, fondatorul şi preşedintele Societăţii Colecţionarilor de Artă din România şi  Sorin Roşca Stănescu).

Bodea a explicat că este o decizie „îndeajuns cumpănită”, mai ales în contextul în care vine la zece ani de când şi-a asumat mandatul, în urma voturilor acordate în Adunările Generale ale AER. Directorul editurii Humanitas a spus că, în plin târg de carte, lansarea de către RAO a celor două volume nu slujeşte statutului în care se vorbeşte despre „prestigiul şi conduita ireproşabilă” a editorului român, „departe de orice ingerinţe de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin”. 

„În discuţie nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place şi de a-şi comenta fapta editorială cu cine-i place. În discuţie e însă moralitatea. Mai există şi aşa ceva pe lume. În numele cenzurii morale, noi nu umblăm goi pe stradă. Iar în raport cu ea, ceea ce se-ntâmplă acum la Gaudeamus e mai mult decât poate suporta bunul simţ: este expunerea urâţeniei în mijlocul unei mulţimi care a venit acolo pentru splendoare, nu pentru abjecţie”, şi-a încheiat Lidia Bodea mesajul. 

Editura RAO îşi asumă cele două cărţi şi cele două lansări, a declarat, pentru "Adevărul", Ovidiu Enculescu, directorul general al Editurii RAO.   

"Cine suntem fiecare dintre noi să ne erijăm că suntem politically correct? Când voi rămâne eu singur în boardul Asociaţia Editorilor, atunci voi avea o problemă. Lidia Bodea e un editor dintre cei 80 de editori din AER. Mie mi-era simpatică Lidia Bodea, plecarea e puţin forţată. Nu cred că îi aparţine ei această idee“, a subliniat directorul Editurii RAO.

Victor Ciutacu, care a participat la lansarea cărţii lui Dan Voiculescu, a scris pe blogul său, "De ce vreau să-i fiu alături lui Dan Voiculescu…": "Fiindcă, pe lângă lucrurile pe care le-am spus la lansare, am vrut şi am putut. Şi pentru că niciodată, în existenţa mea pământeană, nu am permis nimănui să aibă vreun drept de veto asupra alăturărilor mele publice. Cât despre boicoturile teatrale ale fostei Edituri Politice a lui Ceauşescu, privatizată de Liiceanu în beneficiu propriu cu largul concurs al lui Pleşu, mă lasă rece. Nemuritor oricum sunt…."

COMENTARII

Mesaje despre cele două lansări au postat pe paginile lor de facebook şi scriitorii Iulian Tănase şi Cezar Paul-Bădescu. 

Iulian Tănase a scris că „este îmbucurător că foştii puşcăriaşi Voiculescu şi Năstase s-au reintegrat atît de bine în societate”, făcând  o analogie între descoperirea de către unui laureat al premiului Nobel că celula se curăţă singură de deşeuri prin autofagie şi autofagia existentă în ceulele de lux din penitenciare.

„România furtului bine făcut e generoasă cu corupţii. Premiul Nobel pentru Medicină a fost cîştigat anul trecut de un japonez care a descoperit că celula se curăţă singură de deşeuri prin autofagie. Însă şi Justiţia din România ar putea obţine oricînd Premiul Nobel pentru Medicină la cîtă autofagie există în celulele de lux din penitenciare. Practic, celulele astea se curăţă singure şi destul de repede de infractori precum Voiculescu şi Năstase, expulzîndu-i din închisori direct în lumina reflectoarelor, ca să vadă şi proştii care n-au făcut închisoare la ce mari revelaţii poate ajunge un om care a furat şi a fost prins. Altfel, Editura RAO ar trebui să îşi schimbe urgent denumirea în Editura RAOVA”, a scris Tănase pe pagina sa. 

Cezar Paul-Bădescu a explicat că RAO este o editură pe care o ocoleşte deja de multă vreme, considerând că este „celebră prin ţepele pe care le dă traducătorilor cu care lucrează”.  

„RAO are destui bani din ce a furat de la traducători sau din şpăgile primite de la penali ca Voiculescu, aşa că nu cred că mai are nevoie şi de banii cumpărătorilor cinstiţi”, a mai scris Paul-Bădescu.

Pe durata celor două lansări, la standul editurii Casa de Pariuri Literare, a fost pus un afiş pe care scria „stand închis pe durata lansării cărţilor puşcăriaşilor”.

image

Afişul de la standul editurii Casa de Pariuri Literare (Foto: facebook.com/jovi.ene)

Citeşte şi

FOTO Protestatari la evenimentul de lansare a cărţii lui Dan Voiculescu: Este cenaclul Rahova? Sunt satrapii ţării

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite