Răzvan Theodorescu: „Mircea Maliţa arată că, în codul nostru genetic, stă nevoia de a-l înşela pe celălalt“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Maliţa, membru al Academiei Române Foto Corina Zorzor
Mircea Maliţa, membru al Academiei Române Foto Corina Zorzor

Profesorul academician Mircea Maliţa şi-a lansat astăzi, la ora 13.00, lucrarea « Homo Fraudens », la standul Editurii Rao, din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus. Alături de autor au vorbit Răzvan Theodorescu, Emil Hurezeanu, Dan Dungaciu şi Augustin Buzura.

Standul Editurii Rao s-a umplut de oameni în momentul lansării lucrării lui Mircea Maliţa. Alături de oamenii simpli, printre rânduri s-au numărat şi academicieni, profesori şi alţi oameni de cultură. Lumea răsfoia curioasă paginile volumului « Homo fraudens » şi îi aplaudau, la final de discurs, pe fiecare dintre cei care au vorbit.

Cartea « Homo Fraudens » arată că, alături de Homo sapiens, specia cu nume nobil a omenirii, există şi două specii derivate, botezate Homo fraudens, al fraudei şi nu al înţelepciunii, şi Homo praedator, prădător ca fiarele.

Răzvan Theodorescu a ţinut un discurs despre numeroasele personalităţi din istorie care au apelat la fraudă în acţiunile lor. El a apreciat ca remarcabilă analiza eseistului Mircea Maliţa despre «homo praedator»,  tipologie umană descrisă de autor în lucrarea lansată astăzi.

Tot academicianul Răzvan Theodorescu a punctat că, în limba română, cuvântul “mită” apare încă de la originile civilizaţiei noastre premoderne, în cronicile brâncoveneşti de la acea vreme.

„«Homo Fraudens» este un soi de laudă a fraudei”, a declarat Răzvan Theodorescu. „Mircea Maliţa arată că, în codul nostru genetic, se stă nevoia de a-l înşela pe celălalt. De la vânătorul neolitic care, pentru a ucide animalul de care avea nevoie, îi realiza imaginea printr-un fel de magie cinegetică, până la Ulise, reprezintă cu toţii marele înşelător. Corupţia este un element care face parte din firea noastră naţională si mi-e teamă că homo fraudens si homo praedator, sub frumosul nostru cer, nu va dispărea niciodată”, a conchis Răzvan Theodorescu.

Mircea Maliţa, membru al Academiei Române

Mircea Maliţa, este un matematician, eseist, academician, diplomat (ambasador în SUA şi director al Bibliotecii române din New York), profesor universitar român. A fost director al Bibliotecii Academiei între 1950-1955, adjunct al ministrului Afacerilor Externe, ministru al Învăţământului (1970-1972), ambassador în Elveţia (1980-1982), iar apoi în SUA (până în 1984).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite