Poveste cu piraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poveste cu piraţi
Poveste cu piraţi

Volumul „Golful francezului“ va fi distribuit mâine, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. „Golful francezului“ al lui Daphne du Maurier, publicat prima oară în anul 1942, este unul dintre cele mai populare romane ale scriitoarei britanice.

Daphne du Maurier s-a născut la Londra, la 13 mai 1907. Şi-a petrecut aproape toată viaţa în comitatul său de suflet, Cornwall, pe care l-a menţionat în aproape toate romanele ei. 

Fiică a actorului Sir Gerald du Maurier şi a actriţei Muriel Beaumont, Daphne a publicat primele sale încercări literare în revista „Bystander“. Primul roman, „Sufletul care iubeşte“, i-a apărut în anul 1931.

A fost căsătorită cu generalul Sir Frederick Browning. Împreună au avut trei copii: două fete şi un băiat. Daphne du Maurier s-a născut în acelaşi an cu Laurence Olivier, în 1907.

Întâmplarea face că a şi murit în acelaşi an cu actorul, în 1989. După „Sufletul care iubeşte“, i-au apărut „Niciodată nu voi mai fi tânără“ (1932), „Julius“ (1933), „Jamaica Inn“ (1936). Romanul „Rebeca“ (1938) este considerat capodopera scriitoarei.

Oscar pentru „Rebeca“

Alte scrieri importante ale autoarei sunt „Ţapul“, „Casa de la ţărm“ sau „Generalul Regelui“. Romanul „Mary Anne“, publicat în anul 1954, are la bază viaţa stră-străbunicii lui du Maurier, Mary Anne Clarke, care a fost amanta lui Frederick Augustus, Duce de York şi Albany.

A dat frâu liber celui mai întunecat colţ al imaginaţiei sale în povestirile „Păsările“, „Nu te uita acum“ sau „Mărul“. În ultima parte a vieţii sale a scris câteva biografii, care au fost bine primite de critici şi de public.

Un succes extraordinar în rândul publicului de pretutindeni a avut şi romanul „Golful francezului“, publicat prima oară în anul 1942. Cartea a fost ecranizată în anul 1944, cu Joan Fontaine, Arturo de Córdova, Basil Rathbone şi Nigel Bruce în distribuţie.

Un film de televiziune din anul 1998 i-a avut în rolurile principale pe Tara Fitzgerald (Dona), pe James Fleet (soţul înşelat) şi pe Anthony Delon (piratul francez).

Multe dintre operele scriitoarei britanice au stat la baza a numeroase lungmetraje. Pelicula după romanul său „Rebeca“ a câştigat Premiul Oscar în anul 1941 pentru „Cel mai bun film“. Celebră a rămas şi adaptarea lui Alfred Hitchcock după povestirea „Păsările“, film nominalizat la Oscar pentru „Efecte speciale“.

Doamna şi piratul

image

Cu acţiunea plasată în comitatul Cornwall din Anglia, în timpul domniei regelui Charles al II-lea, între anii 1649 şi 1651, „Golful francezului“, distribuit mâine împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei, are în centru povestea a două personaje: o doamnă căsătorită, cam impulsivă, şi un pirat francez.

Într-o vizită pe proprietatea ei din Navron, de care nu s-a mai ocupat de ani buni, Dona, însoţită de copiii săi, descoperă că moşia este folosită de un faimos pirat francez, care îi ţine sub teroare pe locuitorii ţinutului Cornwall. Dona nu vede în Jean-Benoit Aubéry un simplu pirat, ci un om educat şi citit. În scurt timp, cei doi s-au îndrăgostit.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite