Poftă mare pentru cărţile de bucate

Poftă mare pentru cărţile de bucate

Ligia Pop este autoarea cărţii „Reţete vegane fără foc" Foto: Cosmin Comba

SUCCES Cărţile despre gastronomie s-au vândut ca pâinea caldă la Târgul Gaudeamus şi au ocupat poziţii bune în topurile editurilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cititorii au un apetit sporit pentru volumele care îi învaţă cum să pregătească mâncăruri sofisticate. La Târgul Gaudeamus 2012, pe primul loc în vânzările Editurii Curtea Veche s-a plasat „Reţete vegane fără foc" de Ligia Pop, un volum dedicat alimentaţiei raw vegane, foarte în vogă la ora actuală şi în România.

Cartea cuprinde zeci de reţete originale ce se prepară doar cu ingrediente crude, netratate termic, pline de vitamine şi enzime prezente doar în crudităţi.

Ligia Pop, care este raw food chef (bucătar specializat în bucătăria fără foc), arată că enzimele din mâncarea naturală sunt distruse atunci când hrana este încălzită sau gătită la o temperatură mai mare de 40°C, iar vitaminele şi mineralele sunt distruse în proporţie de până la 97%.

Trei feluri în 30 de minute

O altă carte care a avut succes la Târgul Gaudeamus a apărut la aceeaşi editură şi îl are ca autor pe celebrul Jamie Oliver. Volumul „Găteşte în 30 de minute cu Jamie" arată cum se poate pregăti o masă întreagă, în timpul în care, de obicei, se face un singur fel de mâncare. Cele 50 de reţete pot fi realizate repede, dacă organizarea în bucătărie este foarte bună, consideră Jamie Oliver, vedeta emisiunilor culinare de la TV.

Până în acest moment, cartea s-a vândut în peste 2 milioane de exemplare în Marea Britanie. Iar în topul vânzărilor Editurii Curtea Veche, la Târgul Gaudeamus, volumul a ocupat locul al patrulea.

„Reţetele Dukan. 350 de reţete", de Pierre Dukan, este cartea care s-a plasat pe poziţia a treia în topul întocmit de Editura Paralela 45, în cadrul aceluiaşi eveniment literar. Foarte bine s-a vândut şi volumul aceluiaşi autor, „Nu ştiu să slăbesc". Reţetele se adresează şi celor care doresc să slăbească doar câteva kilograme, şi celor care suferă de obezitate. De mai bine de treizeci de ani, Dr. Pierre Dukan este specialist în comportament alimentar şi reeducarea nutriţională.

Paste à la Sophia Loren

Editura Humanitas a lansat, aseară, cartea „Amintiri din bucătăria lumii", scrisă de Matei Pleşu, fiul eseistului Andrei Pleşu. În antologia sa de gusturi, stări şi gustări, Matei Pleşu aşterne în faţa gurmanzilor un festin literar-gastronomic, de la fineţuri franţuzeşti gătite cu vinuri de soi la bizarerii chinezeşti stropite cu sos de soia. Între ele, se înşiră poveşti depănate cu umor, din peregrinările autorului prin ţările Europei ori ale Asiei.

În carte atrage atenţia o pagină în care Sophia Loren ne învaţă cum să ne iasă cel mai bine pastele şi oferă reţeta unui sos memorabil: „Puneţi într-un vas un kilogram de roşii tăiate mărunt, pătrunjel, păstârnac, măghiran, capere, 100 g de măsline verzi mărunţite, două cepe tocate cât mai fin, doi căţei de usturoi zdrobiţi şi o linguriţă de maioneză. Turnaţi deasupra ulei de măsline şi lăsaţi vasul la rece 24 de ore. A doua zi, scurgeţi zeama lăsată. Folosiţi sosul la paste sau la orez".

citeste totul despre: