Peste 125.000 de vizitatori la Gaudeamus. „Testamentul lui Abraham“, cea mai râvnită carte a târgului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Târgul de Carte Gaudeamus, desfăşurat între 22 şi 26 noiembrie, cea mai râvnită carte a târgului, stabilit tot prin votul publicului, a revenit Editurii Litera, pentru volumul „Testamentul lui Abraham” de Igor Bergler.

Aproximativ 125.000 de vizitatori, peste 800 de evenimente şi circa 300 de participanţi fac parte din bilanţul ediţiei din acest an a Târgului Internaţional „Gaudeamus”, care s-a desfăşurat în perioada 22 - 26 noiembrie în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo.

Ediţia 2017 a Târgului Internaţional Gaudeamus, organizat de Radio România, s-a încheiat duminică, 26 noiembrie, în prezenţa unui public încă numeros, dornic să profite până în ultima clipă de oferta de neegalat a evenimentului. Numărul mare al participanţilor (peste 300), al evenimentelor pe care târgul le-a găzduit (peste 800) şi al vizitatorilor – peste 125.000 - care egalează recordul înregistrat la ediţiile precedente, reconfirmă statutul evenimentului şi sloganul sub care s-a desfăşurat şi în acest an: «cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio din România, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor evenimentului. Radio Româna

Târgul Internaţional „Gaudeamus” a avut loc în perioada 22 - 26 noiembrie. Invitatul de onoare al ediţiei a fost Uniunea Europeană, prin intermediul Reprezentanţei Comisiei Europene, iar preşedintele de onoare al Târgului a fost scriitorul Matei Vişniec.

"Testamentul lui Abraham"

cartea anului igor bergler testamentul lui abraham

Un scandal cu prostituate la summitul Americilor de la Cartagena. Un atentat la viaţa preşedintelui Statelor Unite. O bibliotecă dispărută de 2 000 de ani. O organizaţie secretă. Şi încă una. O lungă istorie de papi mincinoşi. Criminali de război. Un oraş legendar. Agenţi cu identităţi multiple. O bestie numită „El Diablo“. Şi toate numele sale. Doar simpla ei apariţie te face să încărunţeşti pe loc. Un asasin plătit care îl ştie pe dinafară pe Borges. Zece manuscrise dispărute ce reapar brusc. Şi codurile complicate ascunse în ele. Un uriaş şi un pitic. Şi un festin roman. Un basilisc şi un şarpe cu pene. O femeie fatală. Un poliţist care nu poate uita niciodată nimic. Un psihiatru care crede că 240 de călugări franciscani îi locuiesc creierul. Un om cu părul portocaliu. O poveste cu sclavi. Şi cu preşedintele lor. Oameni obişnuiţi prinşi în întâmplări neobişnuite. Un trecut care devine pentru câteva clipe prezent, doar pentru a dispărea din nou pentru totdeauna. Cervantes şi Eco şi Borges. Şi peste toate astea, cărţile. Toate cărţile.

„Roman poliţist, roman de aventuri, thriller, roman metafizic, roman istoric, desfătare erudită, parodie în cel mai înalt grad, Testamentul lui Abraham este, în opinia mea, o carte inegalabilă. Cu acest roman, mai mult chiar decât cu Biblia pierdută, Igor Bergler dovedeşte că e un scriitor extraordinar. Şi nu numai pentru literatura română.“ – Jean Harris

„Testamentul lui Abraham este dovada supremă că bibliotecile nu ard niciodată, că fascinantele naraţiuni disparate, de la mitologie la Cervantes, de la romanul gotic la neoromantismul lui Stevenson, de la Borges la Eco şi de la imaginarul oculto-conspirativ la fervoarea hermeneutică, pentru începători, a lui Dan Brown, se înscriu într-o Mare Naraţiune care se sprijină, la rândul ei, pe întreaga memorie a umanităţii. Parodia şi satira, aluzia subversivă şi interogaţia gravă, ţesătura epică, de o acurateţe geometrică aproape monstruoasă, imaginarul baroc, frisonul magico-metafizic devin, în mâinile lui Igor Bergler, arme paradoxale: devastatoare şi fascinante în acelaşi timp. Tensiunea la cote maxime a unei epici insaţiabile, din care orice evadare devine imposibilă, îi imprimă cititorului până şi ritmul respiraţiei prin fraza alertă, cinematografică.
Sumă a tuturor bibliotecilor, noua Bibliotecă a lui Igor Bergler nu se mai adresează doar memoriei, ci deconstruieşte, fecundează şi reconstruieşte întreaga istorie. Printr-o arhitectură unică şi irepetabilă. De vreo 700 de pagini: Testamentul lui Abraham“, apreciază Pavel Şuşară


Adevarul.ro vă prezintă în continuare topurile cu bilantul de vânzări ale marilor edituri. 

Editura Polirom:

1. Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, Yuval Noah Harari

2. Cele trei fiice ale Evei, Elif Shafak

3. Rămăşiţele zilei, Kazuo Ishiguro

4. Să nu mă părăseşti, Kazuo Ishiguro

5. Casa Golden, Salman Rushdie

6. Cartea despre schimbări. Cum faci tranziţiile importante din viaţa ta - factorul TT, Maria-Iris Hoeppe

7. Frumoasa necunoscută. Literatura şi paradoxurile teoriei, Carmen Muşat

8. Tot spaţiul dintre gîndurile mele, Bogdan Răileanu

9. O istorie culturală a nebuniei. De la Biblie la Freud, de la casa de nebuni la medicina modernă, Andrew Scull

10. Hotel Ambos Mundos. Scurt eseu de antropologie borgesiană, Vintilă Mihăilescu.

Editura Humanitas:

"În Jurul Marii Uniri de la 1918. Naţiuni, frontiere, minorităţi", de Lucian Boia a fost cea mai bine vândută carte la editura Humanitas. A fost urmat de volumul colectiv "Cum să fii fericit în România", "Continentele insomniei", de Gabriel Liiceanu, "Cartea râsului şi a cercetării", de Radu Paraschivescu, "Medicină, nutriţie şi bună dispoziţie" - Simona Tivadar şi "Atlasul frumuseţii. Femeile lumii în 500 de portrete".

La Humanitas Fiction, prima poziţie este ocupată de "Muza", de Jessie Burton, urmată de "Zile de Crăciun", de Jeanette Winterson, "Adolf H. Două vieţi", de Eric Emmanuel Schmitt, "Gala-Dali", de Carmen Domingo şi "Ruta subterană" de Colson Whitehead.

Editura Nemira:

1. Greva păcătoşilor sau apocrifa unui evreu, de Florin Chirculescu - un roman polifonic şi unic în literatura română, în care istoria veche se împleteşte cu istoria recentă, iar prezentul românesc, sinonim cu corupţia şi criza, se îmbină cu trecutul oriental şi începuturile medicinei moderne.

2. Problema celor trei corpuri, de Liu Cixin (colecţia Nautilus SF) - Romanul câştigător al premiului Hugo în 2015 este un hard science fiction remarcabil, cu accente de thriller, despre iminenţa unei invazii şi o realitate virtuală care poate schimba soarta umanităţii. 

3. Tobele toamnei, volumul al doilea, de Diana Gabaldon (partea a IV a din seria Outlander, colecţia Nautilus Fantasy) - Continuarea îndrăgitei serii Outlander, care îmbină elegant fantasy, ficţiunea istorică şi o poveste de dragoste care trece dincolo de spaţiu şi timp. 

4. Belgravia, de Julian Fellowes (colecţia Babel) - Povestea unui caz scandalos din Londra anilor 1840, scrisă de creatorul serialului Downton Abbey, care a readus epoca victoriană la modă.

5. Bacalaureat, de Ovidiu Eftimie (colecţia Nautilus SF) - O nouă aventură din universul romanului Arhanghelul Raul, în care cele mai neaşteptate personaje stau în calea unei invazii extraterestre. 

Alte titluri căutate de cititori în târg au fost: antologia Crăciunul în cele mai frumoase povestiri, Partea întunecată a magiei, de V.E. Schwab (colecţia Young Adult), Arme matematice de distrugere, de Cathy ONeill (colecţia Anticipaţia), Wild Cards, antologie SF de George R.R. Martin şi Bani.Muncă.Timp, de Elena Vlădăreanu (colecţia Vorpal).

Editura All:


- Eminescu, poem cu poem. La o nouă lectură, de Alex. Ştefănescu: o carte-revelaţie care dezvăluie faţa nevăzută a poeziei eminesciene
- Crucile de la Săpânţa. O colecţie de epitafuri din veselul cimitir maramureşean, de Roxana Mihalcea: o carte-eveniment încărcată de emoţie autentic românească
- Defecţi, de Cecelia Ahern: primul roman YOUNG ADULT al autoarei bestsellerului internaţional P.S. Te iubesc
- Protozelul trăsnit, de Daniel Eberhat: cea mai nouă specie de basm contemporan pentru părinţi şi copii
- Vreau să ştiu de ce, de Charlotte Grossetête: cartea care are răspunsurile ideale la cele mai dificile întrebări ale celor mici
- Seria Pisicile Războinice, de Erin Hunter: bestsellerurile New York Times care au reuşit să creeze o lume paralelă populată şi condusă de pisici 

gaudeamus 2017

Editura Curtea veche

Pe primul loc in topul preferintelor s-a aflat si anul acesta Geanina Staicu-Avram, cel mai mare vlogger culinar din Romania, cu a sa carte de bucate „Jamila Cuisine. Cele mai iubite retete. Vol. 2”. Astfel se confirma succesul primului volum, care a fost nu numai pe primul loc la editia targului de anul trecut, dar a si devenit cea mai vanduta carte de bucate a anului trecut. Volumul aduna retete bine-cunoscute si premiere, propunandu-si sa ajute pe toata lumea sa descopere ca gatitul nu este dificil. Fiindca in bucatarie ne adunam nu numai ca sa mancam, ci si ca sa povestim, sa fim impreuna, sa ne bucuram unii de altii.

Pe cel de-al doilea loc s-a situat o carte pentru copii cu totul si cu totul speciala, un bestseller The New York Times – „O dorinta de Craciun” de Lori Evert.Povestea urmareste aventurile micutei Anja, o fetita curajoasa si buna la suflet, care porneste intr-o aventura uluitoare pentru a-si implini visul de a deveni ajutorul lui Mos Craciun. Cei mici vor descoperi o sumedenie de personaje fantastice care ii vor da o mana de ajutor eroinei ca sa ajunga la destinatie. Cartea surprinde nu numai prin blandetea scriiturii, ci si prin originalitatea vizuala, de data aceasta nefiind vorba de ilustratii, ci de fotografii realizate in cadrul perfect povestii.

A treia pozitie in topul vanzarilor la Gaudeamus 2017 a fost ocupata de unul dintre cele mai frumoase albume de arta de anul acesta – „Obiecte graitoare”de Stefan Caltia. Albumul expozitiei cu acelasi nume este insotit de trei eseuri ale autoarei Svetlana Carstean, si ale curatorilor Liliana Chiriac si Alexandra Manole. Astfel, prin intermediul vederilor din cadrul expozitiei insotite de povestile lor, dar si de ample comentarii sau viziuni critice, se produce o imersiune in profunzimile simbolice ale Obiectelor Graitoare.

Pe cel de-al patrulea loc s-a situat cea mai noua carte de bucate marca Jamie Oliver – „5 ingrediente. Mese rapide si usoare”. Aceasta nou carte se concentreaza fara menajamente pe combinatii culinare geniale de doar cinci ingrediente din care vor rezulta preparate delicioase, cu maximum de aroma, si minimum de efort.

Pe locul cinci in topul preferintelor s-a aflat cea mai proaspata aparitie din colectia de fictiune de la Curtea Veche Publishing – romanul „Omon Ra” al multi-premiatului scriitor rus Viktor Pelevin. Unul dintre cei mai apreciati scriitori rusi contemporani, Pelevin este un postmodernist cu apetenta pentru fantastic, care reuseste sa reinvie in lumea postsovietica marea traditie literara a absurdului si grotescului reprezentata de Gogol si Bulgakov. Romanul spune povestea unui baiat crescut in spiritul propagandei sovietice, dar care simte misterioasa chemare a zborului spre infinit din momentul in care vede un afis cu un cosmonaut. Afla insa ca visele nu ii apartin – cel putin nu intr-o societate totalitara: odata admis in programul spatial, Omon afla ca visul lui are un pret - sacrificarea propriei vieti.

La Gaudeamus vizitatorii s-au putut bucura si de o noua carte regala pentru copii si tineri - „Margareta a Romaniei. O principesa in serviciul Tarii regasite” de Adrian Cioroianu si cu ilustratii de Yanna Zosmer. Citind „Margareta a Romaniei”, copiii si tinerii vor descoperi ca nu toate familiile regale sunt la fel si ca destinul Altetei Sale Regale Principesa Margareta nu seamana cu viata de basm a altor printi si printese, desi parintii sai erau capete incoronate. In anul nasterii sale, Regele Mihai si Regina Ana traiau in exil, fiind nevoiti sa ramana departe de tara lor.

Tot in topul preferintelor s-a aflat si volumul-experiment lansat impreuna cu Institutul Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucuresti – „Cealalta revolutie. Antologie de povestiri contemporane maghiare despre revolutia din 1956”. Antologia contine proze scurte ce au ca subiect comun evenimentele desfasurate in Ungaria anului 1956, create de 17 scriitori, cu ocazia comemorarii a 60 de ani de la Revolutia maghiara. Fiecare autor a conceput o altfel de desfasurare a evenimentelor, acceptand provocarea lansata de redactorii revistei de arta HÉVÍZ. La evenimentul de lansare a participat si Horváth Viktor, unul dintre cei 17 autori ai prozelor.

Si pentru fanii cartilor de dezvoltare personala, Curtea Veche Publishing a oferit nenumarate noutati. De la editia a IV-a a volumului „Alte motive pentru a zambi. Mai multa incurajare si inspiratie pentru suisurile si coborasurile vietii” de Zig Ziglar, la o noua carte din seria Edward de Bono, „Gandirea paralela”, in care autorul ne povesteste cum descoperirea esecului gandirii traditionale i-a permis sa initieze o dezbatere de proportii globale despre natura si functiile gandirii si sa dea nastere unei adevarate revolutii a creativitatii. Alte noutati din aceasta zona sunt „Dumnezeu vorbeste limbajul iubirii tale. Cum sa simti si sa impartasesti iubirea divina” de Gary Chapman, „Afla raspunsul! Cum sa-ti iei viata in propriile maini si sa devii omul care-ti doresti sa fii” de Alan si Barbara Pease,  „In cautarea adevarului” deMichael A. Singer si „Testul bezelei”, de Walter Mischel.

Grupul Editorial Trei

Cele mai vândute volume de ficţiune au fost cele care se află şi în topurile internaţionale de bestselleruri:

  • Un şir infinit de ţestoase de John Green (colecţia Young Fiction Connection, Editura Trei)
  • Dinte pentru dinte de David Lagercrantz (colecţia Fiction Connection, Editura Trei)
  • Fericirea îmi scapă printre degete de Agnès Martin‑Lugand (colecţia Fiction Connection, Editura Trei)
  • Uitare de Arnaldur Indriðason (colecţia Fiction Connection, Editura Trei)
  • Fiica ascunsă de Elena Ferrante ( colecţia Literary Fiction, Editura Pandora M)

Colecţiile de psihologie au fost, de asemenea, apreciate de vizitatorii târgului, cele mai cumpărate cărţi fiind:

  • Omul şi simbolurile sale de C. G. Jung (noua colecţie Misterele inconştientului colectiv, Editura Trei)
  • Vrăjitoare, giganţi şi oameni înspăimântători de Joseph H. Berke (colecţia Psihologia pentru toţi, Editura Trei)
  • Psihosomatica de Peter Shoenberg (colecţia Psohologie-psihoterapie, Editura Trei)
  • Codul sufletului de James Hillman (noua colecţie Misterele inconştientului colectiv, Editura Trei)
  • Şase studii de psihologie de Jean Piaget (colecţia Psihologia pentru toţi, Editura Trei)


Cititorii Grupului Editorial Trei care preferă cărţile de nonficţiune au optat pentru:

  • Astrofizica pentru cei grăbiţi de Neil deGrasse Tyson (colecţia Acum pentru viitor, Editura Trei)
  • Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson (Editura Lifestyle Publishing)
  • Romanovii 1613 - 1918 de Simon Sebag Montefiore (colecţia Istorie, Editura Trei)
  • O istorie a imaginilor de David Hockney & Martin Gayford (colecţia StArt, Editura Pandora M)
  • SPQR. O istorie a Romei Antice de Mary Beard (colecţia Istorie, Editura Trei)
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite