Viaţa e o tragifarsă

Viaţa e o tragifarsă

Zece admirabile proze absurde-satirice la adresa valorilor religios-moral-umane. Interzis în Polonia natală, emigrat în Argentina unde şi-a scris cărţile, Gombrowicz (1904-1969) este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori moderni.

Mariajul de convenienţă

Mariajul de convenienţă

Romanul „Doamna Bovary” se distribuie mâine, împreună cu ziarul “Adevărul” , la preţul de 10,99 lei. „Madame Bovary c’est moi” e celebrul argument al lui Flaubert pentru alegerea personajului principal al cărţii sale. Apărut în 1857, romanul a stârnit în epocă numeroase controverse.

Ocupaţie: evadat

Ocupaţie: evadat

Volumul I al romanului scris de Henri Charrière se vinde mâine, împreună cu „Adevărul”. Henri Charrière şi-a transformat propria viaţă într-un roman de mare succes. Acuzat de crimă şi azvârlit într-o închisoare de maximă securitate, scriitorul francez a încercat să evadeze de nenumărate ori.

Nu rataţi, de ratat

Nu rataţi, de ratat

„Inimi la Beijing” Colecţia Gazeta Volumul semnat de Luminiţa Paul, Cătălin Tolontan, Marian Ursescu, Cristi Preda este o carte-documentar despre viaţa sportivilor care au fost prezenţi

Pe scurt

Pe scurt

New York Salinger a împlinit 90 de ani Autorul celebrului roman “De veghe în lanul de secară”, scriitorul american J. D. Salinger a împlinit, pe 1 ianuarie 2009, 90 de ani. Romancierul nu

Sexul lui Dumnezeu

Sexul lui Dumnezeu

Romanul delirant „Cristos versus Arizona” este populat de personaje pestriţe, care trăiesc vieţi sordide şi privesc moartea ca pe un fapt banal. Soldat francist în Războiul Civil spaniol, scriitor interzis & publicist provocator, membru al Academiei Regale Spaniole, controversatul Camilo José Cela (1916-2002) a primit Nobelul literar în 1989.

Pe scurt

Pe scurt

Bucureşti Vocea lui Blaga, într-un CD-carte Editura Casa Radio a publicat, în Biblioteca de Poezie Românească, seria Colecţionarul de voci, un CD-carte cu versurile lui Lucian Blaga, spuse

Topîrceanu, citit de Andrei Pleşu

Topîrceanu, citit de Andrei Pleşu

Lectura inconfundabilă a lui Andrei Pleşu scoate maximum de efecte din poemele nostalgic-ludice ale autorului „Baladelor vesele şi triste”. Andrei Pleşu a selectat 24 de poezii din opera lui Topîrceanu: „Balada unei stele mici”, „Bacilul lui Koch”, „Balada chiriaşului grăbit”, „Tristeţi provinciale” ş.a.

O tragedie rusă

O tragedie rusă

Cartea săptămânii este volumul I al romanului „Anna Karenina” de Lev Tolstoi, care poate fi achiziţionat împreună cu ziarul „Adevărul". Într-un top din 2007, publicat sub titlul „The Top Ten” al primilor 125 de scriitori din toată lumea, „Anna Karenina” a fost considerat „cel mai mare roman din toate timpurile”.

Pe scurt

Pe scurt

Lisabona Debut la 100 de ani Regizorul portughez Manoel de Oliveira (foto), care a sărbătorit de curând împlinirea a 100 de ani, debutează ca scriitor, cu texte “filosofice” şi

Un roman cu tradiţie

Un roman cu tradiţie

Cartea săptămânii acesteia este “Ultimul Mohican” de James F. Cooper, care poate fi achiziţionată împreună cu ziarul “Adevărul” şi "Ghidul Adevărul TV". La un preţ de numai 11 lei, pachetul special de Crăciun cuprinde şi romanul scriitorului american James Cooper, apărut într-o ediţie elegantă, legat în piele ecologică.

Vocea lui Arghezi pe CD

Vocea lui Arghezi pe CD

Cd-cartea adună 36 de poeme rostite la Radio de Tudor Arghezi între anii 1956 şi 1967. Cînd aţi citit ultima oară un poem de Tudor Arghezi? Dat fiind că sîntem în Ajunul Crăciunului, iată un „Psalm”, acesta fiind şi ultimul poem citit la Radio de Arghezi.

Măsura propriilor incompetenţe

Măsura propriilor incompetenţe

Netradus la noi de foarte multă vreme, Le Clézio a primit anul acesta Nobelul literar, stîrnind multora indignare. Globe-trotter prolix (a scris peste 40 de cărţi), dar retras din viaţa publică, Le Clézio are nevoie să fie (re)citit.

Autorul cu har narativ

Autorul cu har narativ

Romanul „Cărţile junglei” de Rudyard Kipling, scriitor premiat cu Nobel în anul 1907, va fi vândut mâine împreună cu ziarul „Adevărul“. „Kipling mă impresio-nează pentru că este cel mai complex om de geniu, de o inteligenţă fină, cum n-am mai văzut până acum”, a spus scriitorul Henry James.

Pe scurt

Pe scurt

Bucureşti Laureaţii premiilor “Manuscriptum” Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Filip Florian şi Horia-Roman Patapievici s-au numărat printre laureaţii primei gale a Premiilor

„Urzeala teatrului“, cu subtitlul „Principiile de analiză şi construcţie a textului dramatic“, este, în mod declarat, un curs universitar scris de Ana-Maria Nistor, profesor de discipline teoretice („Istoria teatrului universal“, „Teatru contemporan“, „Analiza textului teatral“) la Facultatea de Teatru a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti.

acum 5 zile · comentarii (0)

Sunt câteva motive ce mă determină să socotesc şi utilă, şi importantă apariţia în versiunea bilingvă englezo-română, la o editură românească (e vorba despre Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2017), a cărţii regizorului, profesorului şi criticului de teatru american Robert Cohen A Director’S Theatre - The Romanian Theater from an American Perspective/ Un Teatru al Regizorului - Teatrul românesc văzut de un american.

acum 26 zile · comentarii (3)

Simte nevoia, cumva pe neaşteptate, însă perfect logic, George Banu în cartea sa intitulată „Uşa, o geografie intimă“, tradusă excepţional în româneşte de Anca Măniuţiu (Editura Nemira, Bucureşti, 2017), carte dedicată felului în care acest auxiliar al existenţei noastre zilnice se regăseşte în teatru şi pictură, să ne împărtăşească câteva gânduri despre ceea ce înseamnă eseul.

luna trecuta · comentarii (1)

Cu totul remarcabilă performanţa profesorului Ioan Stanomir care reface în mai puţin de 250 de pagini cât are cartea Rusia, „1917 - Soarele însângerat - Autocraţie, revoluţie, totalitarism“ (Editura Humanitas, Bucureşti, 2017) foaia de parcurs a întruchipărilor ideilor bolşevisto-comuniste în cei 100 de ani câţi s-au împlinit în noiembrie de la ivirea a ceea ce ani de zile am numit, chiar sărbătorit.

luna trecuta · comentarii (2)

Eroismul lui don Quijote şi ridicolul lui provin din faptul că-şi ignoră vârsta. Toate celelalte inadecvări sunt doar detaliile picante ale acestei supreme superbii… Dacă don Quijote ar fi avut până în treizeci de ani – nu cincizeci! – nici anacronismul idealului cavaleresc, nici amăgitoarea poveste de dragoste „platonică” – nu ar fi fost îndeajuns pentru a-l face unic.

luna trecuta · comentarii (2)

„Orice lucru de importanţă socială care este de făcut astăzi, fie că este în politică, finanţe, industrie, agricultură, caritate, educaţie sau alte domenii, trebuie să fie făcut cu ajutorul propagandei. Propaganda este braţul executiv al guvernului invizibil“.

acum 2 luni · comentarii (3)

Văd că scandalul cu lansările de la Gaudeamus a luat proporţia unei mici isterii naţionale. Iar duminică dl Mircea Cărtărescu a publicat următorul textuleţ pe Facebook, cu referire directă la cărţile lui Voiculescu şi Năstase: „Pentru cine mă iubeşte şi mă urmează: de-aici înainte nicio carte de la RAO!“

acum 2 luni · comentarii (5)
Postari Recente