Eveniment cultural de excepţie la Craiova, în data de 14 noiembrie 2017

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansare de carte - Comunitatea elenă din Craiova - Istorie

Ziua de 14 noiembrie 2017 a fost pentru publicul craiovean iubitor de carte un eveniment memorabil. Începând cu ora 17.00, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova a găzduit în „Sala Acad. Dinu C. Giurescu“ un eveniment de excepţie, lansarea monografiei istorice „Comunitatea Elenă

din Craiova, istorie, societate, economie şi cultură“, Craiova, Editura Grafix, 2017, autori scriitor Carmen Zamfirescu, lect.univ.dr. Florian Olteanu, precum şi volumele II-III ale deja celebrului roman „Dragoste cu iz de ciocolată“, care poartă semnătura doamnei scriitor Carmen Zamfirescu.

Celebritatea romanului „Dragoste cu iz de ciocolată“ este cunoscută deja publicului român şi internaţional, aşa cum am relatat pe parcursul mai multor articole de pe blogul „Adevărul.ro“. Volumul I şi Volumul II au apărut atât în ediţie tipărită, cât şi în ediţie electronică. Volumul III a fost publicat doar în ediţie tipărită. La Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova nu fusese lansat decât primul volum, aşa că, alături de monografia „Comunitatea Elenă din Craiova, istorie, societate, economie şi cultură“, doamna scriitor Carmen Zamfirescu a decis să încânte publicul craiovean prin lansarea volumelor II şi III ale romanului „Dragoste cu iz de ciocolată“.

Publicul craiovean, care aştepta de multă vreme un astfel de eveniment, unic în istoria lansărilor de carte desfăşurate în cadrul acestei instituţii culturale a Craiovei, după cum s-au exprimat mulţi participanţi şi chiar angajaţi ai Bibliotecii judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova, a fost la înălţime, umplând până la refuz Sala „Acad. Dinu C. Giurescu“ a Bibliotecii. Această atmosferă de poveste aminteşte de lansarea monografiei doamnei scriitor Carmen Zamfirescu, intitulate „Careul de Aşi între Distincţie şi Aristocraţie“, Editura Revers, Craiova, 2014, care a fost lansată în data de 9 august 2014, la Constanţa în sala mare a Teatrului „Elpis“ al Comunităţii Elene „Elpis“ din Constanţa. În aceste zile, site-ul casadellibro.com a prezentat pe diverse site-uri internaţionale accesate zilnic de milioane de utilizatori, promoţii speciale în care, primele două volume ale Romanului „Dragoste cu iz de ciocolată“, apar alături de romane semnate de nume importante ale literaturii universale.

Despre monografie şi roman, publicul a putut asculta aprecierile invitaţilor speciali ai evenimentului: domnul Petre Gigea Gorun, diplomat, demnitar şi scriitor, preşedinte al mai multor cenacluri de creaţie din Cetatea Băniei, domnul lect.univ.dr. Liviu Marius Ilie, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale, Universitatea din Craiova, domnul Ion Vasoyanis, preşedintele Comunităţii Elene din Craiova, domnul Haris Papalitsas, medic de origine elenă, dar craiovean prin adopţie, antreprenor de succes şi proprietar al unui cunoscut lanţ de restaurante cu specific elen din Craiova, domnul colonel (rez.) Dumitru Serafim, poet şi scriitor, doamna bibliotecar Mădălina Băileşteanu, urmate de aprecierile personale ale autorilor monografiei şi ale autoarei romanului.

Între prezentările vorbitorilor, publicul s-a bucurat de prestaţia excepţională a unor artişti care au ţinut să ia parte la eveniment: doamna Maria Marola din Craiova, care a interpretat celebra canzonettă italiană „Mamma“ şi un grup din cadrul Ansamblului Artistic „IIRINI /EIPHNH“, al Comunităţii Elene din Craiova, care a interpretat trei dansuri tradiţionale elene, printre care şi celebrul „sirtaki“, dans tradiţional ce reprezintă tema filmului „Zorba Grecul“.

Pentru că în aceste zile doamna scriitor Carmen Zamfirescu şi-a serbat şi ziua de naştere, domnia sa a ţinut să se bucure alături de invitaţii săi, cu ocazia acestor lansări de carte,  oferindu-le un adevărat festin culinar tradiţional elen, compus din mai multe prăjituri şi plăcinte elene, pe care le-a pregătit după reţete tradiţionale din regiunea istorică Smyrni/Smurnh, patria nemuritorului Homer.

Putem spune că această monografie istorică, intitulată Comunitatea elenă din Craiova - Istorie, societate, economie şi cultură, Editura Grafix, Craiova, 2017 îşi propune să valorifice din punct de vedere istoric, social, economic şi cultural rolul elenilor care s-au stabilit în Craiova, Cetatea Băniei,  imediat după atestarea documentară a Judeţului Dolj şi a Municipiului Craiova, în secolul al XV-lea.

Ca autori, avem o bogată experienţă în studierea istoriei, culturii şi civilizaţiei elene, fapt dovedit de activitatea ştiinţifică, literară şi publicistică anterioară şi am dorit să prezentăm în monografia istorică lansată în data de 14 noiembrie 2017, Comunitatea elenă din Craiova - Istorie, societate, economie şi cultură, Editura Grafix, Craiova, 2017, etapele definitorii ale stabilirii elenilor în Craiova, relaţiile acestora cu majoritatea formată din români, dar şi cu elenii rămaşi în Grecia. Monografia istorică prezintă, de asemenea, momentele fundamentale din istoria României şi a Greciei de care se leagă stabilirea elenilor la Craiova şi evoluţia comunităţii acestora, din Evul Mediu, trecând prin epoca modernă şi până în perioada contemporană. Elenii din Craiova s-au aflat, alături de români, atât în păturile sociale superioare din România, în cadrul elitei politice, economice şi culturale a ţării, cât şi în cadrul păturii sociale constituite din negustori, meşteşugari, agricultori de renume etc. Elenii din Craiova şi-au păstrat valorile culturale, etnice şi lingvistice, găsind în România cadrul propice dezvoltării lor, în contextul schimbărilor istorice, politice dramatice din Grecia, îndeosebi, în timpul marilor crize din Macedonia, Asia Mică (1913-1922) şi a sângerosului război civil din Grecia (1946-1949).

Dacă până în 1989, elenii au continuat să vină la Craiova, atraşi de mediul universitar craiovean, după 1989 tradiţia a continuat, elenii fiind atraşi, pe lângă învăţământul superior şi de oportunităţile mediului de afaceri din Oltenia şi România. Copiii elenilor născuţi în România, dar şi copiii românilor atraşi de cultura elenă care studiază în şcolile de tradiţie craiovene sunt prezenţi anual pe listele laureaţilor la Olimpiadele Naţionale şi Internaţionale de Limba Neoelenă.

Monografia istorică lansată în data de 14 noiembrie 2017 oferă cititorilor date deosebit de importante, consemnate prin studiul, interpretarea surselor din bibliografia extinsă a acesteia, care porneşte de la documente, continuând cu lucrări de specialitate, memorii, mărturii, date statistice, constituind o lucrare de referinţă, în mediul ştiinţific românesc.

Monografia Comunitatea elenă din Craiova - Istorie, societate, economie şi cultură, Editura Grafix, Craiova, 2017 va deschide, cu siguranţă, drumul cercetătorilor, pasionaţilor de lectură care, pe viitor, vor dori să cerceteze, să cunoască şi să înţeleagă istoria elenilor din România, în general şi din Oltenia, în special.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite