FOTOGALERIE Dan Teodorovici a luat Premiul Literar „Augustin Frăţilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul ieşean Lucian Dan Teodorovici a câştigat, miercuri, 7 noiembrie, Premiul Literar „Augustin Frăţilă”, cu romanul „Matei Brunul”, publicat în 2011. Alături de el, Mirela Stănciulescu, o altă finalistă, a câştigat premiul de popularitate.

Miercuri seara, în sala Ronda a Hotelului Intercontinental, critici, bloggeri şi oameni de seamă din sfera culturală s-au adunat la Gala Premiului Literar „Augustin Frăţilă”, pentru a afla care este romanul anului 2011. Evenimentul, organizat de Asociaţia „Casa de Cultură”, a pus în joc suma de 10.000 de euro, care a fost acordată lui Lucian Dan Teodorovici. De asemenea, Postul de radio Europa FM a lansat şi un premiu de popularitate, în valoare de 2.000 de euro. Câştigătoare a fost Mirela Stănciulescu, cu volumul „Emoţia”, care a obţinut un număr de peste 500 de like-uri pe pagina de Facebook a organizatorilor. Atmosfera boemă, şampania servită la recepţie şi cina fastuoasă de care au avut parte spectatorii au întregit tabloul unui eveniment literar important, deşi acest premiu se alfă abia la prima ediţie. 

Criticiul Nicolae Manolescu a contestat, într-un articol publicat în ziarul Adevărul din data de 29 septembrie 2012, autoritatea profesională a bloggerilor care acordă acest premiu. „Nu chiar oricine e îndrituit să acorde premii. În anii din urmă, nu puţine instituţii sau persoane particulare din afara ariei literare au dorit să  acorde premii, dar, fără excepţie, ele au apelat la instituţii de profil, cum se spune, pentru a furniza jurii independente şi competente. Ceea ce înseamnă că premiile nu se acordă, aşa zicând, în mod direct, ci prin intermediul unor oameni de meserie.” 

5 finalişti au intrat în concurs

Din cei 59 de participanţi iniţial la Premiul Literar, au rămas doar cinci finalişti: Magda Cârneci, cu romanul „Fem”, Editura Cartea Românească; Octavian Soviany, cu „Viaţa lui Kostas Venetis”, Ed. Cartea Românească; Mirela Stănciulescu, participând cu romanul „Emoţia”, Ed. Humanitas; Alexandru Vlad, cu volumul „Ploile amare”, Ed. Charmides (Bistriţa) şi, în sfârşit, Lucian Dan Teodorovici, cu „Matei Brunul”. 

Deşi, în general, criticii sunt cei care aleg titurile potenţial câştigătoare la competiţiile literare, în cadrul Premiului Literar „Augustin Frăţilă”, autorii au fost nevoiţi să se înscrie. Întrebat ce anume l-a motivat să facă acest lucru, Teodorovici a răspuns că numele pe care-l poartă festivalul, şi anume personalitatea lui Augustin Frăţilă, l-a convins să participe. 

Bloggerii au acordat Premiul

Juriul iniţial, care a triat cei 59 de scriitori şi a păstrat doar cinci, a fost format din criticii Alexandru Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache. Ulterior, decizia finală a fost încredinţată unei echipe de 20 de bloggeri din domenii variate, printre care amintim de Cristian China Birta (cunoscut drept Chinezu`), Dragoş Butuzea, Victor Kapra şi alţii. Aceştia au acordat note de la 1 la 5 finaliştilor. Teodorovici a obţinut unsprezece note maxime din 20. 

„Îmi eram dator mie să public această carte”

image

Romanul lui Dan Teodorovici se concentrează pe tema comunismului şi propune cititorilor o amplă naraţiune despre acea perioadă, despre victime şi torţionari, despre destin şi însingurare ca formă de rezistenţă în faţa unei societăţi poliţieneşti, care domină individul şi îi supraveghează fiecare clipă a vieţii. „A fost o surpriză că «Matei Brunul» a plăcut bloggerilor”, a spus Dan Teodorovici, care consideră că s-au publicat deja o mulţime de cărţi nonfictive pe tema comunismului, motiv pentru care a mărturisit că nu se aştepta la un succes extraordinar al volumului său, cu atât mai puţin în sfera digitală. 

Teodorovici a mai spus că, în momentul în care scrie o carte, o concepe astfel încât să fie plăcută pentru cititor şi să răspundă nevoilor unui număr cât mai mare de tipologii umane. Scriitorul vrea ca cititorii este să-i dea o şansă de lectură romanului său. Ulterior, „acceptă orice reacţie”. 

Romanul „Matei Brunul”, care a obţinut, miercuri seară, Premiul Literar „Augustin Frăţilă”, a mai înregistrat reuşite din momentul apariţiei şi până în prezent, după cum urmează: „Premiul pentru Proză” al revistei „Observator cultural”, „Premiul Naţional de Proză” al „Ziarului de Iaşi”, „Premiul Publicului” la Gala Industriei de Carte din România şi a fost desemnat „Cartea anului 2011” de revista „Contrafort”.

Augustin Frăţilă a murit în 2010

Numele Premiului Literar aflat anul acesta la prima ediţie aparţine unui regretat poet, poet, cantautor, redactor şi editor, Augustin Frăţilă (1953-2010). A publicat în „Luceafărul” şi „Contemporanul – Ideea Europeană”, în „România Literară”, „Convorbiri Literare” şi altele. Augustin Frăţilă a fost cunoscut atât ca poet, cât şi ca eminent cantautor şi compozitor al unor melodii pe versurile multor poeţi români, mai ales ale lui Nichita Stănescu. 

Augustin Frăţilă a lucrat, de asemenea, ca editor, fiind, timp de 15 ani, director al editurii ALLFA, parte a grupului ALL.

Printre lucrările lui de seamă se numără volumul de poezie „El Roi” (1997), dar şi numeroase discuri cu muzică proprie („Baladă pentru Transilvania”, „Oraţie de nuntă” şi altele). 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite