Conferinţa lui Andrew Solomon despre identitatea gay s-a ţinut la UNATC, şi nu la BCU, cum era stabilit la început

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul volum al scriitorului Andrew Solomon „Demonul amieyii. O anatomie a depresiei“
Noul volum al scriitorului Andrew Solomon „Demonul amieyii. O anatomie a depresiei“

O conferinţă ţinută de scriitorul american Andrew Solomon urma să aibă loc la sediul Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), însă acest lucru nu s-a mai întâmplat, din cauza temei abordate de autor – identitatea gay. BCU oferise numai un acord informal pentru eveniment, iar refuzul ulterior al reprezentanţilor instituţiei nu a fost urmat de nicio explicaţie.

Scriitorul Andrew Solomon s-a întâlnit, pe 13 şi 14 iunie, cu publicul din România, cu ocazia lansării cărţii sale, „Demonul amiezii“, apărută la Editura Humanitas. Conferinţa care trebuia să aibă loc la BCU, intitulată „Despre iubire, cu orice preţ: sexualităţi şi identităţi în secolul 21“ s-a ţinut până la urmă în sala de cinema de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale“ (UNATC). 

Andrew Solomon a scris pe pagina sa de Facebook că i-a fost anulată o conferinţă pe care trebuia s-o ţină la Bucureşti din cauza temei pe care acesta dorea să o abordeze, respectiv identitatea gay. „Cartea mea urcă în lista de besteseller-uri de aici, din România, dar conferinţa mea la Biblioteca Naţională din Bucureşti a fost anulată, când conducerea (instituţiei, n.r.) a aflat că voi vorbi despre identitatea gay. Să nu crezi niciodată că ai câştigat bătăliile“, a scris Andrew Solomon pe pagina sa oficială de Facebook.

Reprezentanţii Asociaţiei ACCEPT au precizat că era vorba, de fapt, despre conferinţa cu tema „Despre iubire, cu orice preţ: sexualităţi şi identităţi în secolul 21“, care urma să se ţină la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti şi nu la Biblioteca Naţională, cum a susţinut Solomon. Până la urmă, conferinţa scriitorului american s-a desfăşurat pe 14 iunie, în sala de cinema de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti (UNATC). 

Director adjunct BCU: „A fost o proastă comunicare“

Întrebată de Mediafax dacă era prevăzută să fie organizată conferinţa lui Andrew Solomon la BCU şi nu a mai fost organizată dintr-un alt motiv, Voichiţa Dragomir, directorul adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), a spus: „A fost doar o discuţie, a fost o proastă comunicare. Noi nu am semnat absolut niciun contract de comodat sau de parteneriat cu organizatorii. A fost doar o discuţie. Că nu s-a finalizat din cauza unei proaste comunicări, a unei proaste abordări...“.  

Reprezentanţii BCU au participat la o întâlnire cu directorul ACCEPT, Florin Buhuceanu, şi Leslie Hawke, prietenă şi reprezentantă a autorului, în care a fost discutată formal posibilitatea organizării prelegerii lui Andrew Solomon în aula bibliotecii, se precizează în răspunsul Asociaţiei ACCEPT. În urma discuţiei, reprezentanţii BCU au oferit un acord informal şi instrucţiuni privind realizarea formalităţilor pentru a putea beneficia de spaţiu.

Parteneriatul ar fi trebuit concretizat prin semnarea unui contract de comodat între ACCEPT şi BCU, însoţit de o solicitare formală pentru utilizarea aulei bibliotecii. Ambele documente au fost depuse la sediul BCU de către ACCEPT, însă nu s-a primit niciodată un răspuns formal de refuz la solicitarea organizaţiei şi nicio explicaţie ulterioară pentru lipsa de comunicare, informează Mediafax. 

Finalist al premiului Pulitzer

Scriitorul Andrew Solomon, care, în 2002, s-a numărat printre finaliştii pentru premiul Pulitzer, cu volumul "Demonul amiezii. O anatomie a depresiei", s-a întâlnit cu publicul român şi pe 13 iunie, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală, pentru o dezbatere pe marginea cărţii.

Volumul "The Noonday Demon: An Anatomy of Depression", apărut la editura Humanitas sub titlul "Demonul amiezii. O anatomie a depresiei", a câştigat, în 2001, National Book Award, iar în 2002 a figurat printre finalistele pentru premiul Pulitzer, fiind inclus în lista publicaţiei The Times a celor mai bune o sută de cărţi ale deceniului.

Andrew Solomon, născut în 1963, şi-a făcut studiile la Yale şi Cambridge şi trăieşte la New York şi Londra. Este doctor în psihologie şi scrie literatură de factură politică, culturală, psihologică şi de ficţiune. Acesta apare în mod regulat - cu o largă şi diversificată sferă de subiecte despre depresie, artiştii sovietici, renaşterea culturală afgană, politica libiană şi altele - în New Yorker, New York Times Magazine, Artforum, Travel and Leisure şi în alte publicaţii.

Printre cărţile scrise de Andrew Solomon se numără "The Irony Tower: Soviet Artists in a Time of Glasnost", "A Stone Boat" şi "Far from the Tree: Parents, Children, and the Search for Identity".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite