Cele mai bune cărţi interzise din istoria literaturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Cărţile, de-a lungul timpului, au avut în dese rânduri de suferit de pe urma cenzurii. Fie că era vorba de politică, religie sau sex, oameni împinşi de un exces de zel al ipocriziei au întors spatele unor romane care urmau să devină unele dintre cele mai importante capodopere literare ale lumii şi care reprezintă azi lecturi obligatorii, în ciuda etichetelor primite în diverse perioade.

Astăzi, în Europa cel puţin, putem să citim orice fără teama că există cineva care o să ne bage la închisoare. Lucrurile nu au stat tot timpul aşa. Ne amintim că şi în România până în 1989 erau cărţi la secret şi volume pentru care ai fi putut face puscărie pentru că le deţineai. Nu ne vom referi la cazul românesc, ci vom încerca să aducem în faţa dumneavoastră titluri celebre care au avut de suferit.

1 Împăratul muştelor - William Golding

Interzisă în mai multe state americane de-a lungul anilor ’80, pentru că a fost considerată violentă, obscenă şi rasistă, această carte spune povestea unui grup de băieţi britanici care rămân blocaţi pe o insulă nelocuită şi se organizează singuri. Rezultatele sunt dezastruoase şi nu fac decât să releve marile scăpări ale naturii umane. Nu demult romanul a fost inclus pe lista celor mai bune 100 de romane în limba engleză publicate între 1923-2005, clasamentul fiind întocmit de revista „Time”. „Împăratul muştelor” este primul roman al lui Golding, publicat în 1954.

2 Lolita – Vladimir Nabokov

Publicată în 1955, lucrarea a stârnit vii controverse de la început. Editorul Sunday Express a numit-o ”cea mai murdară carte pe care am citit-o vreodată”, apoi autorităţile au fost sesizate şi au retras toate exemplarele de pe piaţă, sub pretextul că în carte era vorba despre pornografie. Francezii au interzis-o anul următor, însă a fost publicată fără probleme în America. După ce Marea Britanie a decis s-o interzică, a fost urmată de Argentina în 1959, Noua Zeelandă, care a numit cartea ”o lucrare indecentă”, apoi în 1974, Lolita a fost interzisă şi în Africa de Sud. Cartea a rămas sub acest statut mulţi ani până în 1982.

3 Originea speciilor - Charles Darwin

Cartea a fost interzisă în Marea Britanie în 1859, Iugoslavia în 1935, Grecia în 1937. Documentarea a durat cinci ani, petrecuţi de Darwin pe mare. Potrivit teoriei lui, selecţia naturală este mecanismul fundamental al evoluţiei speciilor de plante şi de animale, constând în eliminarea (prin lupta pentru existenţă), a indivizilor cu însuşiri necorespunzătoare şi păstrarea indivizilor cu însuşiri avantajoase din punct de vedere biologic.

4 Metamorfoza – Franz Kafka

În primul rând toate lucrările lui Kafka au avut de suferit din cauza originii sale evreieşti şi au fost interzise sub regimul nazist şi sovietic. Lucrarea Metamorfoza, publicată în 1915, a fost interzisă pentru că era considerată atât decadentă, cât şi ”plină de deznădejde.” Mai mult, era un pericol şi un atac la adresa conceptului de familie pe care îl aveau sovieticii.

În Cehoslovacia au fost interzise pentru că autorul a refuzat ….să scrie cartea (şi) în cehă.

5 O lume se destramă – Chinua Achebe

Este una dintre cele mai celebrate cărţi ale culturii africane. Aceasta a apărut în  1958. Totuşi, motivul acesta nu a fost suficient de bun pentru biserică şi instituţiile religioase. Argumentele cu care aceste instituţii au obţinut interzicerea cărţii au fost descrierile inadecvate ale vieţii de apoi şi criticile aduse bisericii.

6 Amantul doamnei Chatterly - D. H. Lawrence

Interzisă în Marea Britanie şi în Statele Unite între 1929-1959/1960 şi în Australia între 1929-1960, pentru că a fost considerată obscenă, cartea a fost publicată prima dată în Florenţa, în 1928. De-abia în 1960 a fost tipărită şi în Marea Britanie. Romanul cuprinde povestea de dragoste dintre o doamna Chatterly, o reprezentantă a clasei nobiliare, şi un pădurar şi conţine câteva scene erotice pentru care a fost considerat indecent.

7 Versetele Satanice – Salman Rushdie

Comunitatea islamică a considerat că această carte este o blasfemie. A fost interzis imediat după apariţie în 1988 în multe state islamice: Bangladesh, Egipt, India, Iran, Kenya, Kuweit, Liberia, Malaezia, Papua Noua Guinee, Pakistan, Senegal, Singapore, Sri Lanka, Tanzania şi Thailanda. În Venezuela, vei primi 15 luni de închisoare dacă eşti prins citind cartea, în Japonia primeşti amendă dacă vinzi versiunea ei în engleză, iar în America, două mari librării au refuzat să vândă cartea după ce au primit ameninţări cu moartea. Iranul, în 1999, a pus pe capul lui Rushdie o recompensă record de 2.8 milioane de dolari. Ea este valabilă şi în prezent. Din fericire, Serviciile Secrete Britanice şi FBI au reuşit să-l protejeze pe romancier.

8 Ulise - James Joyce

Interzisă în anii ’30 în Marea Britanie, Statele Unite şi Australia din cauza conţinutului sexual, cartea lui Joyce descrie o zi din viaţa lui Leopold Bloom, existând numeroase aluzii la opera latină Odiseea. Acţiunea se petrece în data de 16 iunie 1904 – ziua în care Joyce a cunoscut-o pe partenera sa, Nora Barnacle – zi ce astăzi este cunoscută drept Bloomsday. De la apariţie, cartea a atras controversă şi furie şi a fost supusă mai multor procese, fiind considerată obscenă.

9 1984 - George Orwell

Romanul a fost interzis în 1950 de Uniunea Sovietică, Stalin interpretând cartea drept o satiră la adresa regimului său. De-abia din 1990 volumul a fost republicat în Rusia. Şi Statele Unite şi Marea Britanie au fost pe punctul de a interzice cartea în anii ’60. „1984” este o distopie plasată în Oceania, unde societatea se află sub tirania partidului şi a ideologiei totalitare. Provincia Airstrip One se află în conflict perpetuu şi sub controlul dictat de un cerc privilegiat al partidului, care persecută individualismul şi gândirea independentă.

10 Frankenstein - Mary Shelley

Romanul a apărut prima dată în 1818, fiind publicat anonim. Numele autoarei a apărut de-abia pe coperta celei de-a doua ediţii, publicate în Franţa, în 1823. Cartea spune povestea unui monstru creat în urma unui experiment ştiinţific. Volumul a fost interzis în Africa de Sud în 1955, pentru că a fost considerat obscen şi indecent.

Aflaţi pe www.historia.ro celelalte titluri cuprinse în lista celor mai bune cărţi interzise din istoria literaturii

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite