Sunetele timpului, la Universitatea Naţională de Muzică

Sunetele timpului, la Universitatea Naţională de Muzică

Quartetul Gaudeamus (Filarmonica din Braşov)

Concertul Sunetele timpului va avea loc duminică, 23 aprilie, de la ora 18.00, la Sala ”George Enescu” de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Programul cuprinde lucrări pentru pian de Anatol Vieru şi pentru cvartet de coarde de Anatol Vieru, Myriam Marbé şi Fred Popovici. Concertul este dedicat contribuţiei creatorilor români de origine evreiască la conturarea profilului de avangardă al artei muzicale contemporane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lucrările vor fi interpretate de Gaudeamus Quartet (Filarmonica Braşov), iar Sonata pentru pian a compozitorului Anatol Vieru şi Suita a II-a pentru pian de Filip Lazăr vor fi interpretate, în prima parte a programului, de pianista Elena Vieru Conta.

Proiectul „Contribuţia creatorilor români de origine evreiască la conturarea profilului de avangarda al artei muzicale contemporane” are ca scop actualizarea profilului pe care aceşti muzicieni l-au realizat atât în prima, cât şi – mai ales – în a doua  jumătate a secolului XX. Alături de Anatol Vieru, compozitorul Myriam Marbé a însemnat mult pentru cultivarea muzicii semnificative din lume în România. În acelaşi timp, cei doi muzicieni au făcut parte dintr-un corp profesoral de elită, care a contribuit decisiv la desenarea unei şcoli de compoziţie profesionistă. Compozitorul Fred Popovici, prezent în programul concertului, aparţine generaţiei următoare celei lui Marbé şi Vieru.

Gaudeamus Quartet, una dintre cele mai apreciate formaţii camerale din România,a fost înfiinţat în 1986 la Iaşi, unde a beneficiat de îndrumarea renumitului Cvartet Voces. Pentru două sezoane consecutive – în calitate de Cvartet în rezidenţă – a susţinut concertele stagiunilor de iarnă de la Jubilee Hall din Aldeburgh, Marea Britanie (1997 şi 1998). Cu o omogenitate aparte a sunetului, o putere de transmitere electrizantă şi o versatilitate plină de imaginaţie, Gaudeamus Quartet a fost invitat să concerteze pe marile scene ale Europei şi internaţionale, realizând turnee în Austria, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Olanda, Japonia. Gaudeamus Quartetimpresionează prin seriozitatea cu care abordează lucrările de muzică de cameră, prin abilităţile tehnice şi muzicale, prin felul concentrat în care interpretează opere ale diferiţilor compozitori (Thomas Kakuska, membru al Alban Berg Quartet).


Născută la Moscova într-o familie de muzicieni, Elena Vieru Conta (foto)

a studiat pianul la Bucureşti, Salzburg, Moscova şi Geneva cu Gabriel Amiras, Carlo Zecchi, Lev Naumov şi Harry Datyner.În paralel, a studiat pictura şi desenul cu Gyuri Glauber şi Clarette Wachtel. Arta sa interpretativă acoperă repertorii de muzică clasică şi contemporană, solista fiind frecvent invitată să susţină recitaluri în străinătate. În calitate de artist plastic, este cunoscută prin expoziţiile personale de pictură, grafică si colaj. A susţinut un doctorat interdisciplinar summa cum laude(muzicologie, istoria şi teoria artei, psihologia percepţiei) în 2004. În paralel cu activitatea de pianist şi artist plastic, Elena Vieru Conta a predat pian în România, Elveţia şi Canada. În prezent, predă cursuri interdisciplinare (interferenţe muzică-pictură) la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

Sunetele timpului
Concert dedicat contribuţiei creatorilor români de origine evreiască la conturarea profilului de avangardă al artei muzicale contemporane

Duminică, 23 aprilie, ora 18.00
Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti
Cu sprijinul: UNMB (sigla)
Program
Solist: Elena Vieru-Conta
Filip Lazăr - Suita a II-a pentru pian
Anatol Vieru – Sonata pentru pian
Gaudeamus Quartet
Anatol Vieru – Cvartet de coarde nr. 1
Myriam Marbé – Cvartet de coarde nr. 2
Fred Popovici – lvbeet@op135.com (Cvartet de coarde nr. 3 cu electronics)
Componenţă Gaudeamus Quartet
Lucia Neagoe – vioara I
Raluca Irimia – vioara II
Leona Varvarichi – viola
Ştefan Neagoe – violoncel

 

citeste totul despre: