S-a dezlegat misterul „falusului“ din Piaţa Revoluţiei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrarea „Fiinţă“ a lui Marius Leonte     FOTO: David Muntean
Lucrarea „Fiinţă“ a lui Marius Leonte     FOTO: David Muntean

Aflate în plin haos instituţional, nici Primăria, nici Ministerul Culturii nu are habar cum a ajuns peste noapte (de fapt, din luna iulie) falusul intitulat „Fiinţă“ pe platoul din Memorialul Revoluţiei. Vă prezentăm atât punctul de vedere al autorului real al lucrării, Marius Leonte, cât şi al celei căreia, în mod deocamdată inexplicabil, i-a fost atribuită, Raluca Ghideanu, amândoi artişti plastici cu experienţă. Cazul ţine deja de Poliţie.

A făcut vâlvă în ultimele zile prezenţa unei lucrări de artă mai puţin obişnuite, montată chiar în incinta Memorialului Revoluţiei din faţa Muzeului Naţional de Artă al României. Expoziţiile temporare existente aici, în spaţiul din faţa statuii martirului Iuliu Maniu, desfată de multă vreme ochiul iubitorului de artă aflat, de data aceasta, strict în ipostaza de trecător. În acest caz, a atras, însă, atenţia forma mai deosebită a lucrării, care poate fi echivalată cu una falică, lucru ce-i poate atrage pe privitori spre interpretări mai deocheate.

E-adevărat că şi „ţepuşa“ lui Alexandru Ghilduş, piesa centrală a Memorialului, a suscitat astfel de glume, dar de data aceasta asemănarea este izbitoare. La baza lucrării se afla un singur indiciu: o etichetă metalică pe care scria „Raluca Ghideanu - «Prison of life» www.ralucaghideanu.ro“. Artista, cunoscută în mediul artelor plastice, a declarat însă public că lucrarea nu-i aparţine şi este vorba de o eroare pe care nu şi-o poate explica.


FOTO David Muntean

Falus - Fiinta - Piata Revolutiei FOTO David Muntean

Ping-pong între Primărie şi Minister

Cele două instituţii abilitate în această problemă, Primăria Municipiului Bucureşti şi Ministerul Culturii, aruncă pisica una în ograda celeilalte, reprezentanţii acestora comunicând că nu ştiu nimic şi nu-şi dau seama cum a ajuns acolo. Contactat de „Adevărul“, Marius Vârlan, director Administraţia Patrimoniului din Primărie, a declarat că spaţiul din incinta Memorialului Revoluţiei aparţine şi este gestionat de Ministerul Culturii, pentru că acesta este cel care a comandat şi aprobat ansamblul. „Am văzut şi eu şi nu ştiu cum a ajuns lucrarea acolo“, spune Vârlan, care consideră că acest caz este de competenţa Poliţiei.

Scandalul monumentului din Piaţa Revoluţiei: „Seamănă cu o...“


La rândul său, Dragoş Petrache, consilier în Ministerul Culturii pentru monumente de for public, neagă acest lucru şi spune că Ministerul nu a dat nicio aprobare pentru aşa ceva. În opinia lui Petrache, lucrurile ar putea mai degrabă avea legătură cu proiectul Kulturama, iniţiat de Universitatea Naţională de Arte (UNARTE) şi permis de Primărie în spaţiul limitrof. Ping-pongul declaraţiilor dintre Primărie şi Minister este cu atât mai ilar, în contextul în care cele două "beligerante" - ministrul Culturii, Corina Şuteu, şi primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, n-au reuşit să se întâlnească din vară, până acum.

S-a lăsat cu plângeri la Poliţie

politie

Între timp, o investigaţie făcută pe Facebook de criticul de artă Pavel Şuşară a dus la identificarea autorului real al lucrării (care se cheamă „Fiinţă“): artistul plastic Marius Leonte, un cunoscut sculptor bucureştean. Duminică seară, artista Raluca Ghideanu a demontat placa de la baza lucrării şi a făcut o plângere la Poliţie (foto dreapta). Contactată de „Adevărul“, artista explică faptul că a avut o lucrare cu acest titlu expusă la ediţia Kulturama de acum doi ani şi că nu-şi explică cum a ajuns să-i fie atribuită cea de-acum, lucru cu care nu vrea să fie asociată şi care-i produce deservicii.

„Mă dezic complet şi total de lucrarea care se află în prezent în Piaţa Revoluţiei şi de orice mesaj artistic sau de altă natură ar putea să transmită aceasta“,

a afirmat Raluca Ghideanu într-un comunicat postat pe site-ul său. Artista povesteşte că cei de la Poliţie nu au ştiut iniţial cum să-i încadreze plângerea, infracţiunea nefiind una de furt sau plagiat, ci într-un fel contrariul. Spune însă că, odată lucrurile lămurite, nu va continua acest demers, pentru că are lucruri mai importante de făcut.

prison of life

Adevărata lucrare „Prison of life“, expusă de Raluca Ghideanu acum doi ani FOTO: www.ralucaghideanu.ro

Orgolii artistice în acţiune

Am ajuns şi la autorul lucrării, sculptorul Marius Leonte, care declară pe Facebook că „se simte fabulos“ de toată tevatura. Artistul a explicat pentru „Adevărul“ că a montat această lucrare (care-i parte din „fiinţa“ sa) în luna iulie, la invitaţia asociaţiei Kulturama, în locul care i-a fost indicat (de curatorul Carmen Popa). Kulturama are un agreement, un contract cu Primăria Capitalei pentru o expoziţie temporară în acel loc, în perioada iulie-noiembrie.

Nu-şi explică însă cum a apărut, recent după spusele sale, plăcuţa care i-o atribuia Ralucăi Ghideanu.

„Eu nu sunt gardianul lucrării. Probabil cineva a găsit pe jos plăcuţa rămasă de-acum doi ani şi a lipit-o pe lucrare“,

este explicaţia neconvingătoare dată de artist. Leonte, aflat la Timişoara (pentru vernisajul InstalArt), se declară însă furios la gândul că lucrarea i-ar fi putut fi afectată la operaţiunea de îndepărtare a plăcuţei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite