„Roşu şi Negru“ s-a reunit la Alba-Iulia, într-un show senzaţional FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul Festivalului „Dilema Veche“ de la Alba Iulia a avut loc un spectacol incendiar susţinut de doi foşti membri ai unei formaţii româneşti care a făcut istorie, „Roşu şi Negru“: Nansi Brandes şi Ovidiu Lipan Ţăndărică s-au reîntâlnit după 50 de ani.

„Sunt foarte emoţionat, am încercat să spun glume astă seară, să fiu entertainer, însă nu prea mi-a ieşit.De fapt, sunt extrem de emoţionat: în urmă cu 50 de ani, în luna august a anului 1967, înfiinţam la Iaşi, alături de Ovidiu Lipan Ţăndărică, formaţia «Roşu şi Negru»“, a spus Nansi Brandes, la Alba Iulia, sâmbătă-seară, înainte de a-l invita pe scenă pe fostul său coleg de trupă.

Ovidiu Lipan Ţăndărică (64 de ani) a venit pe scenă, l-a îmbrăţişat pe Brandes (71 de ani), vizibil transfigurat de bucuria reîntâlnirii.

„Nansi, tu m-ai descoperit. Îţi datorez foarte mult“, a spus Ţăndărică.

„L-am avut profesor pe Sabin Pautza, la Conservatorul de la Iaşi. Aici s-au pus bazele adevărate ale formaţii «Roşu şi Negru». Iată aniversăm  acum, aici, în această seară, 50 de ani de la înfiinţarea trupei“, a explicat Nansi Brandes publicului de la Alba Iulia.

Acest moment al reîntâlnirii celor doi foşti colegi de trupă a fost sărbătorit la finalul spectacolului „Sopranos Classicomedy via Tel Aviv – Alba Iulia all inclusive by Nansi Brandes“, susţinut în cadrul Festivalului „Dilema veche“, desfăşurat în weekend la Alba Iulia.

România lui „treacă-meargă“

Timpul a stat în loc când cei doi au început un show jazz-rock, amintindu-le astfel tinerilor din Piaţa Cetăţii de una dintre cele mai mari trupe rock românesc ale anilor ’70-’80. La acest „remember“ al formaţiei „Roşu şi Negru“, au mai participat Iulian Vrabete (bass, Holograf) şi Cătălin Opriţoiu (flaut, Ochestra Simfonică Bucureşti). De altfel, membrii Orchestrei Simfonice Bucureşti au rămas încremeniţi, uitându-se cu ochii mari la ce se derula, în dreapta lor, pe scenă, cu o energie şi o forţă neîngrădite. „Nansi, eu sunt «negru», tu eşti« roşu», mai avem nevoie de un alb între noi“, a glumit Ţăndărică, referindu-se la Iulian Vrabete, care i-a acompaniat.

image

Ovidiu Lipan Ţăndărică dezlănţuidu-se la tobe

Ovidiu Lipan Ţăndărică s-a dezlănţuit cu adevărat. A cântat la tobe cu o energie debordantă, după care s-a mutat în faţa unui scaun, l-a întors cu spătarul spre public, si-a scos inelele şi a început să bată cu palmele goale pe acesta, într-un ritm draconic. Ţăndărică bătea în scaun, Brandes cânta la pian, la clape sau la darbuka, scandând alternativ cu publicul, în ritmul tobelor lui Ţăndărică: „Treacă-Meargă“. „Aveţi treabă cumva în această seară? Uitaţi de asta! Noi suntem mult prea fericiţi să cântăm iar împreună“, a fost mesajul lui către publicul care a umplut Piaţa Cetăţii. Împreună, cei doi colegi de trupă au inventat la Alba Iulia un imn al noii Românii, intitulat „Treacă-Meargă“. „Cum e România de azi? Totul e treacă-meargă“, a spuns Nansi Brandes.

 În 1975, artistul a părăsit definitiv România, emigrând în Israel,unde  şi-a extins sfera de activitate, orientându-se spre televiziune. „Sunt mai cunoscut acolo decât în România. De asta, sunt atât de fericit să fiu acum aici“, a subliniat Brandes, în aplauzele publicului de la Alba Iulia.

1967 la Iaşi s-a înfiinţat trupa „Roşu şi Negru“, care şi-a schimbat componenţa de-a lungul anilor. A interpretat muzică beat şi rock (progresiv, glam, pop). A avut muzicieni valoroşi: Nansi Brandes, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Florin Ochescu, Dan Bădulescu ş.a. Cel care a influenţat evoluţia formaţiei e basistul şi cântăreţul Liviu Tudan.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite