Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul lui Resnais a participat la competiţia oficia­lă a Festivalului de Film de la Cannes, ediţia 2009, şi este o dramă cu subiect care dă de gândit. În mijlocul evenimentelor se află Marguerite Muir. Totul începe când geanta femeii este furată de către un individ, la ieşirea dintr-un supermarket.

FILM

Ierburi sălbatice

Titlu original: Les herbes folles aka. Wild Grass; Regie: Alain Resnais; Distribuţie: Andre Dussollier, Sabine Azema, Emmanuelle Devos, Mathieu Amalric, Michel Vuillermoz, Anne Consigny, Emilie Jeauffroy

După ce se asigură că îi este pierdută urma, hoţul goleşte conţinutul genţii şi lasă cele găsite într-o parcare. Momentul coincide cu apariţia  unui alt personaj, Georges Palet. Acesta studiază actele proprietarului şi le predă poliţiei.

Marguerite nu rămâne nepăsătoare şi doreşte să-l cunoască pe cel care i-a returnat bunurile. Când se întâlnesc, între ei ia naştere o aventură romantică. Pe măsură ce trece timpul şi protagoniştii parcurg toate protocoalele sociale, cu mulţumiri şi cereri de scuze, în vieţile lor apar probleme greu de rezolvat.

CARTE

Curcubeul gravitaţiei

Autor: homas Pynchon; Editura: Polirom

Thomas Pynchon este unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani şi, totodată, o legendă vie a culturii americane. Cartea „Curcubeul gravitaţiei", tradusă şi publicată de Polirom, a fost inclusă de „Time" în topul celor mai bune cărţi ale tuturor timpului, iar în anul 1974 a fost recompensată cu „National Book Award".

Titlul „Curcubeul gravitaţiei" face referire la arcul de fum lăsat în urma lor de rachetele V2, dar, în viziune parodiatică, şi de semnul trimis de Dumnezeu lui Noe în momentul când îi promite că nu va mai distruge niciodată omenirea. Pe scurt: în 1944, Tyrone Slothrop, protagonistul, un militar londonez, are o problemă stranie - ori de câte ori se simte excitat, explodează câte-o bombă. Din acest motiv, conducerea îl ţine sub observaţie, încercând să găsească explicaţia acestui fenomen ciudat.

CD

Lights

Artist: Ellie Goulding; Casa de discuri: © Universal Music România

Ellie Goulding este considerată noua senzaţie a muzicii britanice. Dacă asculţi primul său album „Lights", te vei convinge de ce. Părerile, majoritatea pozitive, sunt împărţite: unii consideră că piesele lui Ellie vibrează şi transmit o stare excelentă de energie, în timp ce alţii spun că vocea, parcă fără vreun cusur, şi liniile melodice sunt toate de top.

Ellie combină emoţiile cu elemente din viaţa de zi cu zi, pe ritmuri electronice. „Starry Eyed", primul ei single, face deja furori în Marea Britanie, unde s-a clasat în primele cinci poziţii ale topurilor muzicale. Albumul „Lights" conţine 10 piese şi nu trebuie ratat de niciun fan al muzicii pop de calitate. Melodiile sale pot fi ascultate indiferent de stare; „Guns and Horses"sau „Starry Eyed" sunt potrivite în orice moment al zilei, iar „Wish I Stayed", „This Love (Will Be Your Downfall)", „The Writer" sau „Salt Skin" sunt preferate de firile melancolice.

DVD

Percy Jackson şi Olimpienii: Hoţul Fulgerului

Titlu original: Percy Jackson & The Olympians; Regie: Chris Columbus; Distribuţie: Logan Lerman, Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario, Pierce Brosnan, Uma Thurman, Luke Camilleri, Sean Bean

Filmul este o adaptare a „The Lightning Thief", primul roman din seria „Percy Jackson & The Olympians" de Rick Riordan. Starul filmului, Logan Lerman, are rolul personajului principal Percy Jackson şi joacă alături de actori de renume precum Uma Thurman şi Pierce Brosnan. Povestea începe când Percy află că domnul Brunner este de fapt centaurul Chiron, iar tatăl său este Poseidon.

La scurt timp, tânărul se împrieteneşte cu Luke Castellan, fiul lui Hermes, şi cu Annabeth Chase, fiica Atenei, şi descoperă abilitatea cu care este înzestrat de a controla forţa apei. Urmează intrarea zeului Hades în „scenă", care-i propune lui Percy un schimb: Fulgerul pentru mama sa, o muritoare frumoasă. Chiron îl instruieşte pe semizeu să nu facă târgul şi să meargă în Olimp pentru a-l convinge pe Zeus de nevinovăţia sa.

SPECTACOL

Cafeneaua

Regie:  Horaţiu Mălăele; Distribuţie:  Horaţiu Mălăele & Dana Dogaru (foto), Emilia Popescu; Locaţie: Palatul Naţional al Copiilor - Bucureşti

"Cafeneaua" este un spectacol care te ţine cu sufletul la gură. Şi cum altfel, dacă joacă maestrul Horaţiu Mălăele, care este şi regizor pentru această piesă de teatru! Caracterizată ca o „bufoniadă amară", „Cafeneaua" ne prezintă o familie de origine americană, compusă din Louise şi Wally Murdock, a căror căsnicie destrămată este reconsolidată atunci când îşi face apariţia tânăra Janet.

Spectacolul abordează unele dintre cele mai intense şi mai înşelătoare sentimente trăite de om: iubire, trădare şi singurătate. În esenţă, „Cafeneaua" este o comedie tare, în care râsul este înecat de lacrimi de tristeţe. Horaţiu, Emilia şi Dana ne propun să luăm parte la un spectacol de teatru bombardat de replici spontane şi amu-zante.

CONCERT

The Cranberries

Locaţie: Stadionul Arcul de Triumf, Bucureşti

Luna iulie a venit cu noi concerte de legendă care se vor susţine în România. Printre acestea se numără şi cel al trupei The Cranberries, care va cânta, în premieră, marţi, la 20 iulie pe stadionul Arcul de Triumf din Capitală.

Fanii vor avea ocazia să-i vadă împreună, după şase ani de absenţă, să-i asculte şi să le fredoneze piesele, clasice, lansate în anii '90, cum sunt „Ode to My Family", „Linger", „Salvation, dar şi melodii de pe cele două albume solo ale lui Dolores O'Riordan, solista formaţiei, „Are You Listening" (2007) şi „No Baggage" (2009).

Dolores promite fanilor că pe lista concertului pregătit pentru România vor figura aproape sigur piesele celebre precum este „Zombie", cu care The Cranberries a rămas în mintea tuturor pentru multă vreme. Concertul de la Bucureşti va dura aproape două ore.

CARTE vs. FILM

Romanul „Va curge sânge", apărut în 1927 şi scris de Upton Sinclair, oferă iubitorului de carte o imagine de ansamblu a începuturilor deloc promiţătoare, marcate rapid de progresele înregistrate în industria petrolieră din California de Sud. Denunţând conflictele dintre reprezentanţii de clasă, corupţia funcţionarilor guvernamentali şi rivalităţile internaţionale privind producţia de petrol, Sinclair redă deteriorarea în timp a relaţiilor dintre un magnat din industrie şi fiul său.

Vestul Americii, la începutul secolului trecut, în perioada de expansiune a exploatărilor petroliere. Daniel Plainview se transformă, muncind din greu, dar şi cu puţin noroc, dintr-un miner nevoiaş într-un magnat al ţiţeiului. De la condiţiile precare la marele succes financiar, Daniel a trebuit să treacă peste obstacole periculoase şi să se abţină de la multe. În momentul când conştientizează că a obţinut ceea ce şi-a dorit, Plainview ajunge la convingerea că nu de bani avea nevoie ca să fie pe deplin fericit, ci de familie şi de cei dragi.

Concluzie: Filmul a cucerit mai mulţi fani, decât a putut strânge cartea lui Upton Sinclair. Romanul a fost ecranizat în 2007, în regia lui Paul Thomas Anderson, şi i-a avut în rolurile principale pe Daniel Day-Lewis şi pe Paul Dano. „Va curge sânge" a primit două trofee Oscar (unul pentru „Cel mai bun actor în rol principal" - Daniel Day-Lewis şi altul pentru „Cea mai bună imagine" - Robert Elswit) şi un Glob de Aur, tot pentru interpretarea talentatului Day-Lewis.

Noi seriale

Profiler - Psihologia crimei

Regie: Vern Gillum; Distribuţie: Ally Walker & Robert Davi (foto), Roma Maffia

Psiholoaga Samantha Waters şi mentorul ei Bailey Malone încearcă să desluşească misterele cazurilor pe care le reprezintă. Pe lângă aptitudinile sale profesionale şi inteligenţa ieşită din comun, Sam are un simţ unic: acela de a citi gândurile criminalilor. Darul său îi dă posibilitatea să realizeze cu uşurinţă portretul robot al criminalului, chiar şi pe baza unor probe nerelevante.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite