Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O diferenţă majoră între cartea şi filmul „În sălbăticie“ este modul de abordare al subiectului. Dacă romanul explorează viaţa şi moartea lui Chris McCandless, filmul îl celebrează ca pe un erou. Un alt semn distinctiv îl constituie punctul de vedere din care este privită tema. Filmul evocă povestea din perspectiva lui Chris, dar în roman se numără mai multe voci care clădesc împreună portretul personajului.

FILM
Festivalul de Film Istoric

Categorii: Filme în premieră, Filme de ficţiune, Filme-documentar; Program: 10.00 - 00.00; Accesul publicului: este gratuit la toate proiecţiile.

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov a debutat la 6 august şi se va încheia duminică, 15 august, cu proiecţii cinematografice şi cu spectacole oferite de artişti renumiţi. Ediţia din acest an reuneşte filmele care spun povestea celor 65 de ani trecuţi de la cel de-al Doilea Război Mondial. Cu prilejul aceluiaşi eveniment se vor celebra şi 135 de ani de la naşterea Reginei Maria, dar şi împlinirea unui secol de diplomaţie româno-luxemburgheză.

Astfel, mâine, 14 august, puteţi alege să începeţi ziua cu aventurile „Pistruiatului", din serialul regizat de Francisc Munteanu, lansat în 1973, urmărind apoi şi pelicule proiectate în premieră în România. Festivalul va lua sfârşit cu lungmetrajul regizat de Radu Munteanu, „Trenul vieţii"/ „Train de vie", care va începe de la ora 22.30 şi care va fi proiectat în Grădina Cetăţii.

CARTE
Apărarea invocă nebunia

Autor: Woody Allen; Editura: Humanitas

Publicată de curând de către editura Humanitas, cartea „Apărarea invocă nebunia" poate fi găsită pe rafturile librăriilor din toată ţara. Este un volum special, o dată pentru că face parte din Colecţia „Râsul lumii" şi a doua, pentru că scriitorul acestei cărţi este marele regizor Woody Allen. „Apărarea invocă nebunia" însumează patruzeci şi şase de povestiri din volumele de proză ale autorului, în care este prilejuită întâlnirea cu un spirit ludic. Avem de-a face cu un spirit, care are ca principală pasiune aceea de a trimite bobârnace celor mai săraci cu duhul, mai creduli şi celor care iau lucrurile prea în serios. „Nu cred în viaţa de apoi, dar mi-am luat un schimb de haine", prin aceste cuvinte Woody dovedeşte că este un campion al persiflării. Ca şi în „Anarhie pură", regizorul adoptă un ton ironic, transformând situaţii serioase în parodii care stârnesc râsul.

CD
Şapte

Artist: Abra & Mircea Baniciu; Casa de discuri: © A&A Records/Warner Music Licensee

Albumul „Şapte" a apărut datorită colaborării dintre trupa Abra şi a solistului Phoenix. Se spune că Mircea Baniciu, ascultându-i pe Adrian Dinu - Schwartz, Christian Podratzky şi pe bateristul Vali Potra cu ocazia participării la Festivalul de la Gărâna, a rămas uimit de prestaţia muzicienilor. Cei trei membri de la Abra au colaborat pentru acest album, „Şapte", nu doar cu Baniciu, ci şi cu Horea Crisovan (chitarist şi compozitor) şi cu solistele Svetlana şi Maria Chioran. Materialul discografic a fost înregistrat anul trecut şi este un album care trebuie să fie ascultat de către toţi fanii chitarelor, ai tobelor şi, nu în ultimul rând, de către toţi cei care iubesc muzica şi vocea lui Baniciu. „Şapte" este cel de-al cincilea CD lansat de trupa Abra şi conţine cincisprezece piese. „Este un disc în marea majoritate acustic. Nu e complicat, dar nici simplist. E unul digerabil, dar totuşi se adresează elitei", spune Adrian Dinu.

DVD
Neînfrânt

Titlu original: Invictus; Regie: Clint Eastwood; Distribuţie: Morgan Freeman, Matt Damon, Bonnie Henna, Patrick Walton Jr., Matt Stern, Matthew Dylan Roberts, Tony Kgoroge, Langley Kirkwood, Patrick Holland

SPECTACOL
(Cu)cuie-n frunte

Textier: Eric Bogosian; Traducere: Radu Iacoban; Distribuţia: Tudor Aaron Istodor (foto), Radu Iacoban; Locaţie: Green Hours, Bucureşti

Începeţi următoarea săptămână cu reprezentaţia „(Cu)cuie-n frunte", patronată de Teatrul Luni de la Green Hours. Este o piesă în care joacă doar doi actori, dar suntem convinşi că numai auzindu-le numele vă veţi convinge de calitatea ei. De altfel, „(Cu)cuie-n frunte" a fost parte componentă a selecţiei din acest an de la Festivalul Naţional de Teatru. Suita de replici a pornit de la o simplă discuţie, spune Radu Iacoban, care s-a transformat într-un „two men show" foarte apreciat. După ce urmăriţi desfăşurarea întregii piese, cel mai probabil o să vă doriţi să o revedeţi mă­car o singură dată. Tudor Aaron Istodor demonstrează şi în „(Cu)cuie-n frunte" că posedă un talent actoricesc uriaş şi că este unul dintre cei mai expresivi interpreţi din breaslă.

CONCERT
Iron Maiden

Locaţie: Parcarea mall-ului Polus Center, Cluj-Napoca

Luna august aduce un nou nume important din muzica internaţională pe scena autohtonă. Iron Maiden, legendara trupă rock, se întoarce după doi ani de la ultima vizită şi va susţine un concert la Cluj-Napoca, eveniment organizat şi prezentat de echipa de fotbal CFR Cluj. „Ne-am dorit foarte tare să revenim. Bucuria este cu atât mai mare cu cât este vorba despre Transilvania, o zonă cu o istorie deosebită! De altfel, suntem convinşi că fanii noştri ştiu acest lucru, una dintre piesele de pe primul nostru album poartă acest nume şi abia aşteptăm să cântăm în sfârşit în Transilvania!", a declarat Steve Harris, basistul şi membru fondator al trupei. Concertul pe care-l vor susţine în România greii heavy-metal-ului face parte din turneul mondial „The Final Frontier", care anticipează apariţia unui album cu acelaşi nume.

CARTE vs. FILM

"În sălbăticie/ Into the Wild" amestecă tehnica eseului cu porţiuni desprinse din teoria şi practica investigaţiei jurnalistice. Cartea se bazează pe întâmplări adevărate, care l-au incitat pe autor. Romanul lui Jon Krakauer spune povestea lui Chris McCandless, un tânăr care, imediat după terminarea liceului, a început să cutreiere ţara, a lucrat şi apoi s-a odihnit pe unde a apucat. În Alaska, ajuns în cele din urmă, Chris a fost găsit mort de inaniţie, cântărind doar câteva zeci de kilograme.

Sean Penn a regizat filmul „În sălbăticie/ Into the Wild" inspirându-se din cartea lui Jon Krakauer şi distribuindu-l în rolul principal pe Emile Hirsch. Cu toate că respectă tra­seul evenimentelor descrise în roman, pelicula, care a primit două nominalizări la Premiile Oscar, reuşeşte să ofere spectatorului o imagine mai amplă şi mai directă asupra personajului. În film, regizorul pune la dispoziţie „armele" necesare pentru a-i înţelege mai bine modul de gândire şi de acţionare al lui Chris McCandless.

Noi seriale
Lege şi fărădelege

Regie: Shawn Ryan; Distribuţie: Michael Chiklis & Walt Goggins & Kenny Johnson

La Pro Cinema debutează în această noapte un nou sezon, al şaptelea, al serialului „Lege şi fărădelege". Producţia, care a ieşit din sfera convenţională a genului, vă invită să urmăriţi adrenalina cu care se hrănesc poliţiştii, lumea dură în care ei îşi desfăşoară existenţa şi să vedeţi cum este încălcată în fiecare zi limita dintre bine şi rău.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite