Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Draga Olteanu-Matei
Draga Olteanu-Matei

Atât cartea, cât şi filmul reprezintă piese de rezistenţă în arta literaturii, respectiv industria cinematografică. Romanul lui Harris a primit cel mai important trofeu din categoria în care se înscrie, iar filmul lui Polanski, prezentat în premieră mondială la Festivalul de Film de la Berlin din acest an, a acumulat numeroase critici favorabile din partea cinefililor.

FILM

O lecţie de viaţă

Titlu original: An Education; Regie: Lone Scherfig; Distribuţie: Peter Sarsgaard, Carey Mulligan, Alfred Molina, Dominic Cooper, Rosamund Pike, Olivia Williams, Emma Thompson, Amanda Fairbank-Hynes

Filmul lui Lone Scherfig spune povestea unei adolescente de 16 ani care visează să urmeze cursurile Universităţii Oxford. Rolul este jucat de Carey Mulligan care a primit şi o nominalizare la Premiul Oscar pentru titlul de „Cea mai bună actriţă în rol principal". Principiile tinerei de a-şi îndrepta atenţia către studii sunt alimentate şi de părinţii Jack şi Marjorie. Ne aflăm în anul 1961 când, în toiul pregătirilor pentru acceptarea la universitate, rutina îşi face simţită prezenţa, lăsând locul unei dorinţe de nestăvilit de aventură. David, un bărbat atrăgător, vine exact la momentul oportun pentru a-i oferi tinerei Jenny şansa de a cunoaşte multe dintre plăcerile lumii bune. Plictisită de viaţa din suburbie, fata se lasă pradă stilului de viaţă libertin şi luxos, uitând complet de planurile ei de a deveni o studentă eminentă la Oxford.

CARTE

Ardoare

Autor: Lily Prior; Editura: Leda

Romanul scris de Lily Prior este, conform Booklist, „un basm irezistibil de amuzant, de subtil, asezonat cu picanterii romantice". „Ardoare" este dedicat în special celor care debordează de imaginaţie şi iubesc tărâmurile italiene. Scriitoarea descrie în cărţile sale, romane de succes traduse în peste treizeci de limbi, o parte din peisajele mirifice italieneşti, precum şi excentricităţile populaţiei din acele locuri. „Ardoare" este o operă încărcată de răsturnări de situaţie şi de situaţii amuzante. Arcadio Carnabuci, un cultivator de măslini, a reuşit să declanşeze haosul prin sădirea a câteva seminţe aducătoare de iubire. Însă, în loc să o „vrăjească" pe Fernanda Ponderosa, femeia cu forme voluptoase din visele sale, o atrage pe măgăruşa Gezabel. Romanul des­pre „cum poţi fi vrăjit" narează cu mult umor intenţiile ascunse ale unor „victime".

CD

Where the Other Wild Things Are

Artist: Steve Vai; Casa de discuri: © A&A Records

Casa de discuri A&A Records prezintă un material discografic mult-aşteptat de toţi fanii muzicii interpretate de Steve Vai. Este vorba despre cel de-al doilea CD care cuprinde piese de pe DVD-ul „Live In Minneapolis: Where the Wild Things Are". Cel mai recent album conţine 12 melodii printre care amintim „The Crying Machine", „The Audience Is Listening", „Whispering A Prayer", „Apples In Paradise", „I'm Becoming", „Earthquake Sky", „Liberty" sau „For The Love of God". Celebrul chitarist, care ne-a vizitat cu ocazia desfăşurării Cerbului de Aur, ediţia de anul trecut, se poate lăuda cu trei Premii Grammy (două distincţii pentru „Best Rock Instrumental Performance" şi una, în calitate de producător, la categoria „Best Pop Instrumental Album". Dacă muzica lui Steve este pe placul dumneavoastră atunci nu trebuie să rataţi cea de-a doua compilaţie „Where the Other Wild Things Are".

DVD

Marile Speranţe

Titlu original: Great Expectations; Regie & Distribuţie: Alfonso Cuaron & Robert De Niro, Gwyneth Paltrow, Ethan Hawke

Pelicula semnată de Afonso Cuaron este inspirată de romanul cu acelaşi nume al lui Dickens şi respectă în amănunt detalii importante ale volumului. Apărută în anul 1998, pelicula are o distribuţie de excepţie formată, printre alţii, din Gwyneth Paltrow şi Robert De Niro. La fel ca şi cartea, filmul urmăreşte transformarea unui băiat, într-un adevărat bărbat. În viaţa lui, are parte de oameni speciali, care îi vor da încredere în el, dar, în final, el cade pradă marilor speranţe. Finn Bell, băieţelul de opt ani, locuieşte împreună cu sora sa Maggie şi unchiul Joe într-un mic orăşel pe coasta din Florida. Deşi sunt săraci, Finn se bucură de viaţă: adoră să picteze şi visează să devină artist. Maturizarea sa începe brusc, atunci când Finn întâlneşte un deţinut evadat care-l forţează să-i fie de ajutor.

SPECTACOL

Frumosu' de la Marea Neagră

Invitaţi: Jean Constantin şi Draga Olteanu-Matei ; Locaţie: Sala Palatului - Bucureşti

Pentru a doua oară în această primăvară, Sala Palatului îndeplineşte condiţiile pentru a fi gazda perfectă a unui spectacol aniversar. Dacă luna martie a fost dedicată îndrăgitului actor Florin Piersic, iată că acum seara de 22 aprilie, începând cu ora 19.30, le aparţine maeştrilor Jean Constantin şi Draga Olteanu-Matei, pentru că sărbătoresc 55 de ani de activitate în lumea teatrului şi a filmului. Şi nu oricum, ci alături de invitaţi de seamă ai scenei autohtone. La intrarea în sală, spectatorii vor putea ciocni câte un pahar de şampanie cu aniversaţii, după care va începe spectacolul. Actori binecunoscuţi, cântăreţi de muzică uşoară sau populară se vor afla pe scenă şi-şi vor aduce contribuţia la evenimentul aniversar „Frumosu' de la Marea Neagră".

CONCERT

Symphoenix

Locaţie: Sala Palatului Bucureşti

La 28 aprilie, una dintre cele mai longevive formaţii ale industriei muzicale româneşti este gata să vă ofere un alt concert de mare anvergură. Trupa Phoenix a intrat pe ultima sută de metri de pregătiri pentru evenimentul denumit „Symphoenix", organizat în colaborare cu Agenţia VreauBilet. Ineditul acestui concert este că, pentru prima dată în cei 45 de ani de activitate, legendarii Phoenix cântă alături de membrii Orchestrei Simfonice Bucureşti şi ai Corului Acustic, care vor evolua sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. „Symphoenix" reuneşte în jur de o sută de muzicieni, printre invitaţii speciali ai serii se numără tenorul Vlad Miriţă, soprana Tina Munteanu şi Adrian Petrescu, prim oboist al Filarmonicii „George Enescu". Concertul vă va oferi piesele dragi semnate Phoenix.

CARTE VS. FILM

CARTE

Robert Harris a primit pentru romanul „The Ghost" („Marioneta") distincţia „The International Thriller Writer's Award". Este o carte cu subiect politic, care l-a atras şi pe regizorul Roman Polanski . Thrillerul lui Harris ascunde în pagini un cumul de întrebări şi mistere legate de „Marionetă". În atenţie este prim-ministrul Marii Britanii şi personajul care trebuie să-i scrie memoriile. Pentru o sumă fabuloasă oricine s-ar înscrie în competiţie, dar, când afli că precedentul candidat a murit în condiţii suspecte, ce faci?

FILM

Adaptarea romanului lui Robert Harris, jurnalist politic şi scriitor britanic, regizată de Roman Polanski face aluzie, „discret", la Tony Blair, prim-ministrul care se ascunde în film sub numele Adam Lang. Acesta, deşi asistentul său moare în condiţii suspecte, hotărât să-şi scrie memoriile, îl contactează pe un tânăr scriitor, rol jucat de Ewan McGregor, pentru a-l ajuta să termine cartea. Însă Lang se teme că secretul său, care ar ridica probleme de nivel mondial, va fi descoperit de tânărul scriitor.

Noi seriale

În mintea Ericăi

Regie: Chris Grismer; Distribuţie: Erin Karpluk, Vinessa Antoine, John Boylan

Sezonul al doilea al producţiei „În mintea Ericăi", cu Erin Karpluk în rolul principal, poate fi urmărit în fiecare miercuri, începând cu ora 20.00, pe Hallmark Channel. Cele două episoade difuzate vor scoate la iveală intenţiile protagonistei, care, mai nou, are şi un iubit.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite