Răspuns la scrisoarea lui Andrei Pleşu către Radu Beligan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru actori ai Teatrului Naţional Bucureşti şi tot atâţia muzicieni au semnat un mesaj adresat lui Andrei Pleşu, ca răspuns la scrisoarea deschisă pe care acesta i-a adresat-o actorului Radu Beligan.

În mesajul trimis Mediafax ca răspuns la scrisoarea deschisă adresată de Andrei Pleşu actorului Radu Beligan se arată:

"Acest mesaj nu se referă neaparat la persoane, ci la valori. Acest mesaj reprezintă un semnal de alarmă în faţa radicalismului, a intoleranţei şi a urii care se manifestă în societatea românească. Din păcate, aceste sentimente şi atitudini care atacă în mod direct fundamentele unei societăţi deschise sunt promovate nu doar de unii actori politici, ci şi de reprezentanţii elitei culturale, de oameni care reprezintă repere sociale şi care excelează în domeniile lor de activitate.

Suntem profund îngrijoraţi în acelaşi timp de atacul nedrept pe care domnul Andrei Pleşu l-a lansat la adresa Maestrului Radu Beligan, doar pentru că marele nostru actor a îndrăznit să aibă şi să exprime public o opinie şi o opţiune politică diferită de cea a domnului Pleşu. Considerăm că trăim într-o societate democratică în care libertatea de exprimare este garantată şi că nimeni nu trebuie pus la zid doar pentru că îşi exprimă punctele de vedere. Este firesc ca într-o societate deschisă să existe pluralism de idei, de opinii şi de opţiuni de orice natură şi este la fel de firesc ca oamenii, în special cei care reprezintă repere pentru societate, să accepte şi să respecte faptul că cineva gândeşte şi se manifestă altfel decât ei.

Domnule Andrei Pleşu, vă respectăm şi vă recunoaştem autoritatea epistemică în calitate de scriitor, de estetician şi de istoric al artei, dar considerăm că este fundamental greşit pentru sănătatea spaţiului public românesc să acţionaţi, prin intermediul cuvintelor, conform dictonului „cine nu este cu noi, este împotriva noastră”. Credem că România începutului de secol XXI oferă cetăţenilor săi libertatea de a-şi exprima ideile şi preferinţele, inclusiv pe cele politice, fără a fi atacaţi, linşaţi şi batjocoriţi comunicaţional de cei care au alte opţiuni.

Vă respectăm parti-pris-ul politic evident al ultimilor 10 ani, vă acceptăm opiniile expuse în calitate de intelectual, adică de personalitate care se implică în treburile publice. Dar, atunci când cineva nu este de acord cu o opinie, nu trebuie sa arunce cu pietre, să denigreze şi să terfelească imaginea şi munca depusă de o viaţa întreagă. Cariera de excepţie a maestrului Beligan nu merită în nici un caz astfel de atacuri, pe care le aşteptam parcă mai mult din partea unor partizani politici obtuzi şi nu din partea unui autor respectat ca dumneavostră. 

Vă rugăm să acceptaţi acest minim comportament democratic şi să vă cereţi scuze faţă de Maestrul Radu Beligan. Domnia-sa are dreptul, ca şi dumneavoastră şi ca orice cetăţean al acestei ţări, să se exprime public fără teama că cei care gândesc altfel ar putea reacţiona violent ! 

Florina Cercel, Societar de Onoare al TNB

Adela Mărculescu, Societar de Onoare al TNB

Marin Moraru, Societar de Onoare al TNB

Costel Constantin, Societar de Onoare al TNB

Dida Drăgan

Angela Similea

Adrian Daminescu

Florin Apostol

P.S.:

Vrem să vă reamintim, domnule Andrei Pleşu că, noi, artiştii Teatrului National Bucureşti în anul 1990 nu v-am cerut schimbarea directorului TNB, domnul Radu Beligan, aşa cum afirmaţi, ci, v-am adresat solicitarea de a numi un director la prima scenă a ţării la 3 luni de la vacantarea postului, după ce Mesterul Radu Beligan părăsise conducerea TNB din motive personale, iar Teatrul Naţional Bucureşti nu avea conducere.

Aceasta este realitatea faptică pe care dorim să o subliniem şi să o facem cunoscută opiniei publice.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite